Στικάκια νικοτίνης είχαν πάρει σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις μαθητές σχολείου της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο της Κρήτης, οι οποίοι βρέθηκαν σε ημι-λιπόθυμη κατάσταση στις τουαλέτες.

Ads

Το πρωί, τα παιδιά, ηλικίας 14 ετών, που είναι καλά στην υγεία τους, αισθάνθηκαν αδιαθεσία και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Τα στικάκια νικοτίνης πωλούνται στα φαρμακεία, είναι σαν αυτοκόλλητα και μπαίνουν στα ούλα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ένας συμμαθητής τους φέρεται να τους τα έδωσε, τα παιδιά ζαλίστηκαν και χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο.

Ads

Για την υπόθεση σχηματίζεται δικογραφία, ενώ έγινε προσαγωγή του μαθητή που τους τα έδωσε.

Τι είναι τα snus

To snus φαίνεται να είναι αρκετά διαδομένο μεταξύ των νέων και στους μαθητές. Πρόκειται για νικοτίνη που περιέχεται σε σακουλάκι το οποίο ο χρήστης τοποθετεί μεταξύ του άνω χείλους και των ούλων και έτσι την απορροφά ο οργανισμός.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το snus έχει χαμηλότερα επίπεδα χημικών ουσιών που ονομάζονται νιτροζαμίνες από τα τσιγάρα και μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβές.

Το snus αναπτύχθηκε στη Σουηδία ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος και είχε μεγάλη αποδοχή στις σκανδιναβικές χώρες, αναφέρει παλαιό άρθρο του reuters.com αν και από το 1992 είναι απαγορευμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και όλα τα μασώμενα προϊόντα καπνού.

Στην Ελλάδα αλλά και σχεδόν σε όλες τις χώρες η προμήθειά τους γίνεται μέσω ίντερνετ σε ελκυστικές συσκευασίες και συχνά σε διάφορες γεύσεις όπως βανίλια, κεράσι μέντα κ.α