Οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι ερευνητές της χώρας συναντώνται σήμερα, στις 14.00, με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου με τον υφυπουργό Γιάννη Πανάρετο, εις αναζήτηση συνεννόησης. Υπενθυμίζεται πως καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ προσφεύγουν σήμερα στα δικαστήρια κατά του κ. Πανάρετου, τον οποίο κατηγορούν για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στους διορισμούς διδασκόντων, αλλά και στην προώθηση των εξελίξεων τους. Παράλληλα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την κατάργηση της δυνατότητας επιλογής β’ ξένης γλώσσας στα σχολεία, με κινητοποιήσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς να λαμβάνουν χώρα σήμερα σε όλη την Ελλάδα.

Ads

Οι τρεις ομοσπονδίες του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας ΠΟΣΔΕΠ (πανεπιστήμια), ΟΣΕΠ/ΤΕΙ (τεχνολογικά ιδρύματα) και ΕΕΕ (ένωση ερευνητών) έστειλαν την περασμένη Πέμπτη έστειλαν ανοικτή επιστολή στην κ. Διαμαντοπούλου (με κοινοποίηση στον κ. Πανάρετο) για το θέμα του «πλαφόν» που μπήκε πρόσφατα στις προσλήψεις συμβασιούχων διδασκόντων. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πανάρετος είχε ενημερώσει πρόσφατα τα πανεπιστήμια ότι από την επόμενη χρονιά δεν θα προσλαμβάνονται συμβασιούχοι σε τμήματα, τα οποία έχουν άνω των 25 μονίμων καθηγητών (15 για τα ΤΕΙ).

Στην επιστολή, οι καθηγητές αναφέρουν ότι «λαμβάνουν τους τελευταίους μήνες σειρά εγκυκλίων εκ μέρους του αρμόδιου υφυπουργού με τις οποίες, στο όνομα της διαχείρισης επιμέρους προβλημάτων λειτουργίας, ασκείται μια συστηματική πολιτική ελέγχου των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας με παρεμβάσεις που θίγουν το αυτοδιοίκητο, ενώ δεν έχουν καμία σχέση με τον εξορθολογισμό και τη λογοδοσία ή με μια συντονισμένη και ενιαία εκπαιδευτική πολιτική, συσσωρεύοντας ως εκ τούτου νέα προβλήματα». «Αποκορύφωμα» των παρεμβάσεων χαρακτηρίζεται η εγκύκλιος για τους συμβασιούχους που τροποποιεί αιφνιδιαστικά το καθεστώς πρόσληψης τους.

«Όσο και αν οι ανάγκες των τμημάτων με λιγότερα μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού πρέπει να καλυφθούν κατά προτεραιότητα, ο κ. υφυπουργός δεν λαμβάνει υπόψη τη φύση των τμημάτων (θεωρητική – εργαστηριακή διδασκαλία) και αυθαίρετα ζητά από όλα τα τμήματα να μην προσλάβουν έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, εάν υπερβαίνουν τα όρια που ορίζουν οι εγκύκλιοι» αναφέρουν οι ομοσπονδίες.

Ads

«Συνυπολογίζοντας το ουσιαστικό πάγωμα των νέων διορισμών, τις προκηρύξεις νέων θέσεων και τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις του διδακτικού προσωπικού, τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε ένα πλήρες αδιέξοδο επιτέλεσης του ακαδημαϊκού τους ρόλου» παρατηρούν οι καθηγητές.

Οι δύο ομοσπονδίες του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ/ΤΕΙ θεωρούν «απαράδεκτες και ανεφάρμοστες τις εγκυκλίους του υφυπουργού Παιδείας, με τις οποίες επιχειρείται η χειραγώγηση των ΑΕΙ, καθώς και ο πλήρης εκφυλισμός των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση των λοιπών ακαδημαϊκών διαδικασιών, αφού δεν θα μπορούν καταρχάς να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στην εκπαίδευση των φοιτητών και φοιτητριών τους» καταλήγει η ανακοίνωση, ζητώντας από την κ. Διαμαντοπούλου την άμεση απόσυρση των συγκεκριμένων εγκυκλίων.

Κινητοποιήσεις κατά της κατάργησης της επιλογής της β’ ξένης γλώσσας

Στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το δικαίωμα στους μαθητές του δημοτικού σχολείου να επιλέγουν την δεύτερη ξένη γλώσσα που επιθυμούν να διδαχθούν (Γαλλική ή Γερμανική), καθώς θα είναι αναγκασμένοι ή να αλλάξουν σχολείο ή να παρακολουθήσουν γλώσσα που θα επιλέγει η πλειοψηφία, αντιδρά η ΕΛΜΕ, οι καθηγητές γαλλικής – γερμανικής γλώσσας και η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Ημαθίας (ΟΣΓΚ) και προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες ξεκινούν από σήμερα στη 13.30 με συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου Βέροιας και πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό.

Παράσταση διαμαρτυρίας επίσης, στις 12 το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη, στα γραφεία της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η Α΄ΕΛΜΕ Έβρου με αίτημα την ανάκληση της υπουργικής απόφασης που εξέδωσε στις 2 Ιουνίου το υπουργείο και αφορά την κατάργηση του δικαιώματος επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας στα σχολεία από τους μαθητές.

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων οργανώνει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών σήμερα, Παρασκευή στις 12.30 το μεσημέριενάντια στις περικοπές στη δεύτερη ξένη γλώσσα και ενάντια στο κλείσιμο των ολοήμερων τμημάτων της υπαίθρου, την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού τους χαρακτήρα και τον αποκλεισμό πολλών παιδιών από τα ολοήμερα τμήματα με τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης‘. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής εκπαιδευτικών, το Δ.Σ. του Συλλόγου κήρυξε στάση εργασίας σήμερα, από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί και στην πρωτεύουσα, στις 13.30 στα Προπύλαια, από συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικούς.