Μία μόλις ημέρα μετά τον παραλληλισμό της Ελλάδας με την Αργεντινή, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επισημαίνει, μέσω νέου δημοσιεύματός του, ότι ένα Grexit θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην ευρωζώνη αντίστοιχη με εκείνη που προκάλεσε η πτώχευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008 στην αμερικανική οικονομία.

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο, «στην Ευρώπη κερδίζει έδαφος η άποψη ότι μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα πλήξει ιδιαίτερα τις υπόλοιπες χώρες, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα είναι στην πραγματικότητα πιο ισχυρή εάν οι Έλληνες πάρουν ένα σκληρό μάθημα».

«Η θεωρία αυτή είναι λάθος και εάν μετατραπεί σε δράση, η Ευρώπη θα έχει κάνει το μεγαλύτερο λάθος υπολογισμό από τη δημιουργία του ευρώ», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Διαβάστε σχετικά:

Προκλητικό δημοσίευμα Bloomberg: Ελλάδα, όπως λέμε Αργεντινή

Ads

Ακόμη, υπογραμμίζεται πως μια έξοδος από το ευρώ που πιθανότατα θα ακολουθούσε της πτώχευσης θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός παράλληλου νομίσματος που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να καλύψει τις εγχώριες υποχρεώσεις της.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ακόμα εύθραυστη. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι ένα σοκ όπως το Grexit», αναφέρει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας οι αγορές θα γνωρίζουν ότι χώρες με μη-βιώσιμο χρέος μπορούν να εκδιωχθούν από το σύστημα.

Τέλος, το δημοσίευμα εστιάζει στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, σημειώνοντας ότι αμφότερες οι πλευρές δεν μετακινούνται από τις θέσεις τους.