Σε κρεσέντο βίας επιδόθηκε η αστυνομία εναντίον προσφυγικών γυναικόπαιδων που είχαν βρει καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας επειδή η κυβέρνηση τους πέταξε έξω από τις δομές, με το πρόσχημα ότι έχουν λάβει άσυλο, δίχως όμως να τους εξασφαλίσει αξιοπρεπή στέγη.

Ads

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους πρόσφυγες στην πλατεία Βικρτωρίας με σκοπό να τους μεταφέρουν βιαίως στην Αμυγδαλέζα.

Το πρόσχημα ότι αυτό γίνεται για την ασφάλεια και την υγεία των προσφύγων καταρρίπτεται από το γεγονός ότι η αστυνομική επιχείρηση έγινε αιφνιδιαστικά, μέσα στα μεσάνυχτα, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των ανθρώπων.

Ο πιθανότερος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση φοβόταν αντιδράσεις, ακριβώς διότι, ενώ έκανε μαζικές εξώσεις στους πρόσφυγες, τώρα θέλει ουσιαστικά να τους βάλει σε κλειστά κέντρα κράτησης.

Ads

Φυσικά οι πρόσφυγες αρνήθηκαν και τότε τα ΜΑΤ άρχισαν να τραβάνε βίαια τον κόσμο στις κλούβες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, αρχικά πήραν τα παιδιά, ώστε να αναγκαστούν οι μητέρες τους να ακολουθήσουν.

Στα βίντεο ακούγονται πολλές γυναίκες να ουρλιάζουν.

Στον χώρο έσπευσαν και δεκάδες αλληλέγγυοι, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομική βαρβαρότητα.

Το αποτέλεσμα ήταν, αφού τέλειωσαν με τους πρόσφυγες, τα ΜΑΤ να επιτεθούν τόσο στους αλληλέγγυους, όσο και όσους πρόσφυγες είχαν απομείνει. Όσοι δεν πρόλαβαν να ξεφύγουν στα στενά ξυλοκοπήθηκαν.

Η αστυνομία προσήγαγε 22 ανθρώπους, εκ των οποίων ένας σοβαρά τραυματισμένος, που μετέφερε στο ΑΤ Κυψέλης, ενώ οι τέσσερις προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Αν και τα βίντεο έχουν καταγράψει τα γεγονότα, η αστυνομία επιμένει ότι οι δυνάμεις της δέχθηκαν επίθεση από αλληλέγγυους, με γυμνά χέρια.

Την ίδια τακτική ακολούθησε και ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος κατηγόρησε τους αλληλέγγυους ότι προσπάθησαν «να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων».

Το μεσημέρι της Κυριακής επαναλήφθηκε η αστυνομική επιχείρηση στην πλατεία Βικτωρίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στις δομές Σχιστού και Σκαραμαγκά.