Εδω και τρία χρόνια ζητούν να καλυφθούν τα κενά στα ασθενοφόρα φορείς και κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας. Με αφορμή  τον θάνατο 63χρονης γυναίκα στην Κω, το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλουν τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Ads

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο προαύλιο του Κ.Υ. στο  Πλατάνι της Κω παραμένουν καθηλωμένα δύο καινούργια  ασθενοφόρα της μονάδας ΕΚΑΒ (προσφορά του ΔΟΜ και της  Fraport ), καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο πλήρωμα για να αξιοποιηθούν.

«Δέκα διασώστες, επτά μόνιμοι και τρείς επικουρικοί, καλύπτουν οριακά (συνυπολογίζονται τα ρεπό και άδειες) τις βάρδιες του ενός ασθενοφόρου και τα καθημερινά περιστατικά, τις διακομιδές στο Αεροδρόμιο και στο λιμάνι Μαστιχαρίου με δεδομένο και τις αυξημένες ανάγκες λόγω τουρισμού», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι  και ο εκπρόσωπος τους στο Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ στο Ν. Αιγαίο, Κώστας Τσαμπής, ζητώντας εδώ και τρία χρόνια από την κεντρική  διοίκηση την άμεση στελέχωση της Μονάδας.

Να σημειωθεί ότι αβέβαιο παραμένει και το γεγονός της παραμονής των επικουρικών, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν τον Δεκέμβριο χωρίς να έχει υπογραφεί νομοθετική ρύθμιση για ανανέωση τους και οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν πολύ νωρίτερα, καθώς πρέπει να κάνουν χρήση των αδειών τους.

Ads

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η κατάσταση επικρατεί και στη Κάλυμνο με συνεχιζόμενες ελλείψεις σε προσωπικό και επιπλέον την απουσία ενός μικρού ευέλικτου ασθενοφόρου για εύκολη πρόσβαση στους μικρούς δρόμους.

Να σημειωθεί ότι  εννέα μόνο άτομα (έξι μόνιμοι τρείς επικουρικοί) στελεχώνουν τη μονάδα ακόμα και το καλοκαίρι όπου ξεκινά ο αναρριχητικός τουρισμός  και αυξάνονται τα περιστατικά των ατυχημάτων.

«Τρείς φορές ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα γίνουν προκηρύξεις για κάλυψη θέσεων διασωστών και οι τρείς αναβλήθηκαν», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επικουρικών του ΕΚΑΒ, Αντρέας Λεβαντής,  στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου

«Μας είπαν – πρόσθεσε – να περιμένουμε τη κοινή υπουργική απόφαση, ότι η σύμβαση θα είναι ετήσια ,ότι υπάρχει πρόβλημα με την εξεύρεση πόρων τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε με αποτέλεσμα 630 συμβάσεις επικουρικών διασωστών πανελλαδικά να παραμένουν στον αέρα 30 για τα Δωδεκάνησα με τους τομείς του ΕΚΑΒ τραγικά υποστελεχωμένους ιδιαίτερα στα νησιά».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επικουρικών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρώην υπουργού, Βασίλη Κικίλια, για κάλυψη οργανικών θέσεων, στη δέσμευση της αναπληρώτριας, Μίνας Γκάγκα, για συνάντηση με τους εργαζόμενους  που ποτέ όμως, όπως τόνισε, δεν πραγματοποιήθηκαν.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει και το γεγονός της χρήσης των αδειών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι πριν από τη λήξη των συμβάσεων τους γεγονός που αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο την υπηρεσία

«Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό», επισήμανε ο κ. Λεβαντής, δηλώνοντας κατηγορηματικά την αντίθεση του, τόσο στην κάλυψη των δευτερογενών διακομιδών από ιδιώτες εργολάβους, όσο και στην είσοδο ιδιωτικών ασθενοφόρων  στα Νοσοκομεία, υποστηρίζοντας ότι «λύση είναι οιμόνιμες προσλήψεις για να μη κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: «Τουλάχιστον 15 νησιά στην ίδια μοίρα με την Κω»

Για το περιστατικό και τις ελλείψεις τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ περιγράφοντας τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν σε ακόμη 15 νοσοκομεία νησιών λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Όπως εξηγεί, στα περισσότερα νησιά επιχειρεί μόλις ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση, σημειώνοντας ότι το ΕΚΑΒ επιχειρεί με μόλις ένα ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο. 

Στη Χίο και την Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για στελέχωση δεύτερου ασθενοφόρου σε όλες τις βάρδιες, ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ λειτουργεί για ορισμένο διάστημα με 1-2 διασώστες.

«Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων. Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση», τόνισε ο Μιχάλης Γιαννάκος.

«Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα Ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή. Πόσες ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν ακόμη για να αποφασίσουν την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό στα νησιά μας;», σχολίασε αιχμηρά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

ΣΥΡΙΖΑ: Συρρίκνωση της δημόσιας Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων

«Συρρίκνωση της δημόσιας Υγείας προς όφελος του κέρδους ιδιωτικών συμφερόντων» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «Το τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός ανθρώπου στην Κω σε καρότσα φορτηγού επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μάς συγκλονίζει όλους».

«Η χώρα χρειάζεται ένα νέο ΕΣΥ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και τους φόρους που πληρώνουν, και όχι διαρκή συρρίκνωση της δημόσιας Υγείας προς όφελος του κέρδους ιδιωτικών συμφερόντων», τονίζει και προσθέτει:

«Η καθολική, δημόσια και δωρεάν περίθαλψη σε ένα ισχυρό ΕΣΥ, για αξιοπρεπή ζωή και κοινωνική προστασία, μπορεί να επιτευχθεί μόνο από την πολιτική δύναμη που πιστεύει σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».