Δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση αλλά και προς τα άλλα κόμματα εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ads

«Το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, με το δικό του σκεπτικό» σημείωσε. «Μομφή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, και όχι μόνο μία, αλλά πολλές μομφές», είπε χαρακτηριστικά.

«Καταθέτουμε τη μομφή που καταθέτουμε καθημερινά στους αγώνες που αναπτύσσονται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «το έγκλημα στα Τέμπη και την κατάπτυστη προσπάθεια συγκάλυψης από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα».

«Θέλατε να κρύψετε την πολιτική που βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια, από τις ζωές των ανθρώπων! Μια πολιτική, την οποία έχετε υπηρετήσει τόσο εσείς, όσο βέβαια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτήν την πολιτική που ακολουθείται βεβαίως σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες, όπως απέδειξε, άλλωστε, και το χθεσινό το είδαμε όλοι τραγικό περιστατικό στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Εκτός αν μας πείτε ότι έφταιγε και εκεί κάποιος σταθμάρχης, κάποιος υπάλληλος που μια ολόκληρη γέφυρα εκεί κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα» τόνισε επίσης, αναφερόμενος στο περιστατικό με την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη.

Ads

Ο ίδιος κατήγγειλε και την συγκάλυψη όσον αφορά την Εξεταστική Επιτροπή, «όπου αρνηθήκατε να κληθούν σημαντικοί μάρτυρες».

«Συγκάλυψη είναι βέβαια και το κλείσιμο άρον – άρον της Εξεταστικής, την ώρα που είχε διαβιβαστεί η δικογραφία από τη δικαιοσύνη, αλλά και το πόρισμα της ντροπής, το εγχειρίδιο της συγκάλυψης, που καταθέσατε μόνοι σας την προηγούμενη εβδομάδα, όπου δεν εντοπίζετε καμία ποινική και πολιτική ευθύνη για το έγκλημα.

»Και, φυσικά, εκτός από την πρακτική της συγκάλυψης, υπάρχει και ο νόμος της συγκάλυψης. Ο περιβόητος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που επιτρέπει στον κύριο Καραμανλή και τους άλλους να κρύβονται και να μη δικάζονται, όπως κάθε πολίτης αυτής της χώρας, από τη δικαιοσύνη, ενώ έχουν κατατεθεί μηνύσεις εναντίον τους από συγγενείς των θυμάτων», υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Κι εδώ πέρα έχετε βάλει την υπογραφή σας όλοι. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, ως υπουργοί και στελέχη τότε του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όταν το ΚΚΕ πρότεινε στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση να καταργηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος που τα προβλέπει αυτά, κάνατε όλοι τους ψόφιους κοριούς και το απορρίψατε. Γιατί το απορρίψατε; Τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια;», είπε ακόμη, απευθυνόμενος και στην αντιπολίτευση.

«Γιατί θέλετε να προστατεύετε ο καθένας, τους δικούς του υπουργούς. Αλλά δεν κάνετε μόνο αυτό. Αθωώνετε την ίδια την πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα. Και εσείς της κυβέρνησης και εσείς της συναινετικής αντιπολίτευσης», δήλωσε επιπλέον.

Όπως επεσήμανε γενικότερα, «οι μομφές είναι πολλές»:

«Μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ γιατί, την ίδια ώρα που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, αυτή εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας όλο και πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει αναλάβει ή θέλει να αναλάβει περισσότερο ρόλο πρωτοπαλίκαρου στην ΕΕ, προκειμένου να αυξηθούν οι ήδη υπέρογκες πολεμικές δαπάνες, που τροφοδοτούν τη διαιώνιση του πολέμου. Δαπάνες που, είτε με ευρωομόλογο είτε αλλιώς, θα τις πληρώσουν, όπως πάντα, οι λαοί.

»Μομφή, κύριοι της κυβέρνησης, γιατί, όπως μάθαμε πάλι από τρίτους – συγκεκριμένα από τον Ζελένσκι που το είπε δημόσια – έχετε συμφωνήσει ή είστε σε προχωρημένες συζητήσεις, για αποστολή επιπλέον οπλικών συστημάτων, που μάλιστα αφορούν την αεράμυνα. Οπλικά συστήματα που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός μας και είναι κρίσιμα για την προστασία των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, ιδιαίτερα στις τοποθεσίες όπου βρίσκονται.

»Μομφή, γιατί έχετε στείλει τη φρεγάτα “Ύδρα” του Πολεμικού Ναυτικού 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, στο στόμα του λύκου, για να περιφρουρήσετε διάφορα εφοπλιστικά συμφέροντα και να συμβάλετε στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς της ΕΕ και των ΗΠΑ, που κρατούν ζεστή την πλάτη του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ για να διαπράττει αυτή τη γενοκτονία στη Γάζα.

»Μομφή, επίσης, γιατί φορτώνετε στον λαό τα βάρη της ακρίβειας, τα βάρη του πληθωρισμού, που προκαλεί η πολιτική που και εσείς, όπως και οι άλλες κυβερνήσεις και η ΕΕ, υπηρετείτε. Ο βασικός μισθός που προτίθεστε να ανακοινώσετε, θα είναι, όπως φαίνεται, λίγο υψηλότερος από αυτόν που υπήρχε το 2012, ενώ ο μέσος μισθός είναι 26% χαμηλότερος από αυτόν που υπήρχε το 2009».

«Μομφή για όλη σας την πολιτική από την αρχή μέχρι το τέλος. Μομφή και για την αλαζονεία σας», είπε συνοψίζοντας.

«Ο μόνος τρόπος όμως, για να πιάσει πραγματικά τόπο (σ.σ. η δυσαρέσκεια του κόσμου), είναι με την ψήφο στο ΚΚΕ. Στον μόνο πραγματικό, στρατηγικό αντίπαλο αυτής της κυβέρνησης. Αυτή την ψήφο φοβάται το σάπιο αυτό σύστημα, αυτή την ψήφο φοβάται η κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί είναι η μόνη ψήφος που αμφισβητεί όλες τις βασικές επιλογές της.

»Η μόνη που θα γίνει δύναμη στον δρόμο, στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, στους αγώνες του λαού μας, που μπορούν να τους στριμώξουν, να πετύχουν ο λαός μας νίκες, και η νεολαία μας, να ανοίξουν τελικά έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα. Εμείς θα είμαστε εκεί. Σ’ αυτόν τον δρόμο, στον δρόμο του αγώνα για μια πραγματική, ριζική αλλαγή», κατάληξε.