Η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ στους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται για τις κύριες συντάξεις βάσει της απόφασης του ΣτΕ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών.

Ads

Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε θα καταβληθεί ένα ποσό της τάξεως του 1,4 δισ. ευρώ σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 40% των συνολικού ποσού των αναδρομικών, καθώς από αυτό εξαιρούνται τα δώρα και οι επικουρικές. «Είναι πολιτική επιλογή να καταβληθεί εφάπαξ και αυτό να εκτιμηθεί από τους συνταξιούχους. Να μην υπάρξουν αιτιάσεις να αυξηθεί το ποσό γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», σημείωσε απευθυνόμενος προς τους συνταξιούχους. 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, «η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ. Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται και στου δημοσίου».

Διαβάστε επίσης

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το κόστος των αναδρομικών υπολογίζοταν σύνολό του (κύριες, δώρα, επικουρικές) στα 3,9 δισ, μόνο για το χρονικό διάστημα των έντεκα μηνών δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016. Το ανώτατο δικαστήριο, με την απόφασή του, άφηνε επί της ουσίας στην κυβέρνηση την απόφαση για την καταβολή αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων ή μόνο σε αυτούς που έχουν προσφύγει, καθώς δεν υπήρχε ρητή αναφορά.

Ads

Αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, ισχυρίστηκε πως η απόφαση να καταβληθεί σε όλους τους συνταξιούχους ελήφθη, καθώς οι υπόλοιποι θα μπορούσαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και θα δικαιώνονταν. Ωστόσο στην τριτολογία του, και μετά την επίθεση που δέχτηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τα «κουρεμένα» αναδρομικά, τόνισε σε υψηλούς τόνους πως δεν θα πρέπει να παραβλέπεται πως η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, αλλά μόνο όσους έχουν προσφύγει, και πως ήταν πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, οχι αναγκαστική, και να καταβάλει έστω αυτό το ποσό στους συνταξιούχους (σημ: «ερχόμαστε εμείς με δική μας πολιτική απόφαση και την επεκτέινουμε σε όλους τους συνταξιούχους», είπε χαρακτηριστικά). Ισχυρίστηκε δε πως η απόφαση του ΣτΕ δεν προέβλεπε κάτι για επικουρικές και δώρα, αλλά μόνο για τις κύριες. «Αυτό το ποσό μπορούμε να δώσουμε», σημείωσε. 

Εν τέλει, με την απόφασή της η κυβέρνηση καλύπτει μεν όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ωστόσο καταβάλει «κουρεμένα» τα αναδρομικά κατά 2,5 δισ. ευρώ. Εξάλλου ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρωτολογία του, είχε παραδεχτεί έμμεσα το «κούρεμα»: «Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ πόσο αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις».

«Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στους συνταξιούχους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ με βάση την απόφαση του ΣτΕ, το ποσό ανέρχεται σε 3,9 δισ.», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε: «Στην ουσία, έρχεστε, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές σας, και ανακοινώνετε κούρεμα πάνω από 60% σε αυτά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι. Και αφήστε τα αυτά ότι τα δικαιούνται μόνο οι προσφεύγοντες». «Δεν είναι πολιτική επιλογή, είναι υποχρέωσή σας να δώσετε αναδρομικά στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ. Όπως είχαμε κάνει εμείς για τους ένστολους», σημείωσε. 

Λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. «Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει αναδρομικά 1,4 δισ., ενώ το σύνολο των αναδρομικών που οφείλονται στους συνταξιούχους είναι 3,9 δισ. Είπε ότι θα καταβάλει αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ το ΣτΕ έχει κρίνει ξεκάθαρα ότι οι αντισυνταγματικές περικοπές που έκανε ο κ. Βρούτσης αφορούν τόσο τις επικουρικές συντάξεις όσο και τα δώρα. Μάλιστα, ο κ. Πρωθυπουργός δεν δίστασε να πει στην εθνική αντιπροσωπεία ότι τάχα η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορούσε τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις. Πρόκειται για μια πρωτοφανή, αντισυνταγματική ενέργεια της κυβέρνησης και για μια κατάφωρα άδικη ενέργεια εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Το απόσπασμα από την πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα

Η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα

Η απάντηση Μητσοτάκη στην τριτολογία του

Διαβάστε επίσης τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή