Ιστορική στιγμή για την εμβάθυνση της ΕΕ χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών.

Ads

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «σήμερα είναι η πρώτη μου παρουσία στη Βουλή μετά την ιστορική απόφαση των Βρυξελλών για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης, την αντίδραση της Ευρώπης στις συνέπειες του κορονοϊού και την απάντησή της σε όσους έσπευσαν να αμφισβητήσουν τη δύναμή της να ξεπερνά διαφορές. Το αποτέλεσμα αυτή της τετραήμερης Συνόδου Κορυφής είχαν ένα νικητή: την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη».

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν αμφισβητήθηκε η ουσία του, «η έκδοση δηλαδή κοινού χρέους. Το Ταμείο δεν αποτελεί απλά την αντίδραση της Ευρώπης σε έναν ιό. Σηματοδοτεί και την πτώση ενός πολιτικού ταμπού που ήταν η ενίσχυση των ευρωπαϊκών κρατών από ένα κεφάλαιο με αμοιβαίες εγγυήσεις. Ιστορική στιγμή για εξέλιξη και εμβάθυνση της ΕΕ. Αυτές τις ημέρες και άλλα κοινοβούλια συζητούν αυτό το τεράστιο βήμα».

Όπως επεσήμανε, «η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας. Εάν προσθέσουμε και τους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου [η συμφωνία για την Ελλάδα] μεταφράζεται σε 72 δισ.». «Να θυμίσω ότι υπήρξαμε από τους πρώτους, από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Είχα προσυπογράψει με οκτώ αρχηγούς κρατών επιστολή ζητώντας η Ευρώπη να κάνει αυτό το τολμηρό βήμα. Πριν από τέσσερις μήνες το βήμα αυτό θα φάνταζε σε πολλούς ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως καταλήξαμε στην επιτυχία των Βρυξελλών. Και εμείς με τον τρόπο μας βάλαμε το δικό μας λιθαράκι», προσέθεσε.

Ads

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για εκταμίευση αυτών των πόρων, «οι όροι είναι ίδιοι και για τα 27 μέλη της ΕΕ. Δεν είναι η πρόκληση η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων για να προσφέρουμε μόνο μια πρόσκαιρη ανακούφιση. Είναι να κατευθυνθούν σε δράσεις με αναπτυξιακό, πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Να μετατρέψουμε τη next generation EU σε next generation Hellas».

Παράλληλα, έκανε λόγο και για ένα συνεκτικό εθνικό παραγωγικό σχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία: «Η στόχευση και η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει αυτή τη φορά όπως είθισται να γίνεται δηλαδή με ασύντακτες διαδικασίες, καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και στην απορρόφηση, πελατειακά συμφέροντα. Το κυβερνητικό σχέδιο θα είναι βασισμένο στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη».

Αναφερόμενος στην ισόβια τιμητική σύνταξη σε όσους πολέμησαν στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για χρέος τιμής προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.