Kούρεμα του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με έκδοση ευρωομολόγων, προτείνει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της γερμανικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF.

Ads

«Αφενός χρειαζόμαστε το κούρεμα του ελληνικού χρέους καθώς η χώρα βρίσκεται στην κατάσταση ενός νοικοκυριού που πνίγεται στα χρέη και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να μειωθούν τα χρέη με τρόπο που να ανταποκρίνονται στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας» σημειώνει ο κ. Μπόφινγκερ.

Αφετέρου, όπως επισημαίνει, «εάν περιοριστούμε στο κούρεμα του χρέους, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης στον οποίο αναφέρθηκε η κα. Μέρκελ και έχει απόλυτο δίκιο». Για το λόγο αυτό υποστηρίζει ότι το κούρεμα πρέπει να συνδυαστεί από την έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να μπορούν να διασφαλιστούν συνολικά οι υπόλοιπες χώρες. Ο Πέτερ Μπόφινγκερ εξηγεί ότι η έκδοση ευρωομολόγων δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως μεμονωμένη λύση, αλλά ως μέρος μιας ευρύτερης λύσης, που θα περιλαμβάνει πιο αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχεία.