Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, απαντώντας και στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση αλλά και στα καλέσματα ενός μέρους της ΝΔ για συμμετοχή στα συλλαλητήρια. «Αν θέλουν μπορούμε να δημοσιεύσουμε τα στοιχεία από το αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών. Ποιοι είχαν δεχτεί σύνθετη ονομασία; Και μάλιστα υπήρχαν κυβερνήσεις που είχαν δεχτεί το “Μακεδονία-Σκόπια” χωρίς erga omnnes, το είχαν δεχτεί ως ονομασία για το εξωτερικό και είχαν δεχτεί το “Μακεδονία” για το εσωτερικό […] Ξέρω καλά τί έχουν κάνει και αυτό τους ενοχλεί».

Ads

Ειδικότερα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων είπε δεν υπάρχει διπλωματικό ναυάγιο και πως κατά την εκτίμησή του, είναι θέμα ημερών να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες. «Βέβαια, ποτέ μη λες ποτέ, μέχρι να πέσουν οι υπογραφές, χρειάζεται υπομονή». Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για «αναστοχασμό λίγων ημερών» από την πλευρά της ΠΓΔΜ και σημείωσε: «έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τώρα συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες και θέλησε να αναστοχαστεί. Αίσθησή μου είναι ότι σε πολύ λίγες μέρες θα ξεπεραστούν».

Εξάλλου όπως υπογράμμισε: «Η διαπραγμάτευση δεν είναι αγώνας 100 μέτρων ούτε 100 χλμ. Έχει τα πάνω και τα κάτω της αλλά ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να έχει υπομονή και νηφαλιότητα». Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό η συμφωνία είναι ένας καλός συμβιβασμός από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές..

Ερωτηθείς για το όνομα είπε πως δεν θα μιλήσει καθώς είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Πάντως σημείωσε πως από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το «Μακεδονία-Σκόπια» και η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη». Άρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία».

Ads

«Αδόξως με κατηγορούν όσοι έδιναν ολόκληρο το όνομα Μακεδονία, ούτε καν σύνθετο. Θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί. Αν με προκαλέσει κανείς ξανά, θα καταθέσω το αρχείο που έχω. Τους προστατεύω αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών. Το “Μακεδονία-Σκόπια” το είχαν δεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπήρξαν κυβερνήσεις που υιοθέτησαν το “Μακεδονία-Σκόπια” ως ονομασία για το εξωτερικό και “Μακεδονία” για το εσωτερικό», είπε σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση αλλά και τη στάση «ένα κομματιού της ΝΔ που καλεί σε συλλαλητήρια τους πολίτες για το Μακεδονικό».

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του κ. Μπαμπινιώτη για το ονοματολογικό και το θέμα της γλώσσας, δήλωσε πως «Ο κ. Μπαμπινιώτης θα έπρεπε να είναι πιο μετρημένος στις δηλώσεις του. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έθεσε θέμα για τη Μακεδονική γλώσσα το 2010. Για χρόνια ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει τη γλώσσα ως «Μακεδονική» και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε μιλήσει, είπε μεταξύ άλλων, και παρέπεμψε στις επίσημες αναφορές του ΟΗΕ.

Απάντηση σε Μποζντάγ

Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε απάντηση και στην επίθεση του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου Μπεκίρ Μποζντάγ στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πως «υποθάλπει τους πραξικοπηματίες της οργάνωσης του Γκιουλέν» με αφορμή την είδηση της αποφυλάκισης και των υπόλοιπων 4 εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών, καθώς παρήλθε το 18μηνο της προσωρινής κράτησης κι ενώ έχουν λάβει ήδη οριστικό άσυλο.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε «ανάξιο, άτοπο και απαράδεκτο» το περιεχόμενο των δηλώσεων, υπογραμμίζοντας πως «η μόνη δέσμευση που έχει ο πρωθυπουργός είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Μερίδα των Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους δικαίου» είπε σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Μποζντάγ πως ο Αλέξης Τσίπρας «ήταν θετικός στο να τους παραδώσει» στην Άγκυρα.

«Τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικές για κάποιους που κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας τους. Εμείς κάνουμε εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην αναβάθμιση της χώρας διεθνώς» σχολίασε ο κ. Κοτζιάς. Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Μπεκίρ Μποζντάγ ότι είναι καθήκον της Τουρκίας να βρει τους Τούρκους αξιωματικούς όπου κι αν πάνε, να τους πακετάρει και να τους φέρει στην Τουρκία, ότι η γειτονική χώρα  «γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είμαστε από εκείνα τα κράτη που μπορεί να κάνει παιχνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε το δικαιούται ούτε θα το επιτρέψουμε», τόνισε.

«Ο Τούρκος εκπρόσωπος δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις. Μίλησε υπό την επήρεια του προεκλογικού αγώνα με τρόπο απαράδεκτο και απορριπτέο. Δεν φοβόμαστε την Τουρκία, την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της χώρας», επισήμανε.

Κουμουτσάκος: Καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν δέχθηκε το «Μακεδονία-Σκόπια»

Ο τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκςο απάντησε στις καταγγελίες του υπουργού Νίκου Κοτζιά ότι η ΝΔ επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή είχε αποδεχθεί το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια».

«Ψεύδεστε Νίκο Κοτζιά, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα. Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό. Τον κακό συμβιβασμό είστε έτοιμος να τον υπογράψετε εσείς», έγραψε στο Twitter ο Γ. Κουμουτσάκος.