Δριμεία επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ, με αφορμή την αποφυλάκιση και των άλλων τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών, καθώς -όπως είχε συμβεί και με τους τέσσερις πρώτους- παρήλθε το 18μηνο της προσωρινής κράτησης τους. Αίσθηση προκαλεί και η απειλή του πως η Τουρκία θα απαγάγει τους στρατιωτικούς, παρά τα μέτρα ασφαλείας, και θα τους πάρει στην Άγκυρα.

Ads

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ σημείωσε πως η Ελλάδα που έχει υποφέρει από πραξικοπήματα υποστηρίζει και υποθάλπει τους πραξικοπηματίες της οργάνωσης του Γκιουλέν. «Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε. Με κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει στην Eλλάδα ο πρωθυπουργός της, αμέσως μετά το πραξικόπημα, είχαμε ένα θετικό κλίμα ότι αυτοί θα εκδοθούν στην Τουρκία. Ομολογουμένως είχαμε ελπίδες. Σκεφθήκαμε ότι ο κ. Τσίπρας κρατάει τον λόγο του. Αλλά στην πορεία είδαμε ότι με την ενεργοποίηση των δικαστικών μηχανισμών αυτοί οι πραξικοπηματίες δεν εκδόθηκαν», σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως μπορεί η Eλλάδα να μην τους εξέδωσε ή ακόμη να τους εξασφαλίσει και άλλες δυνατότητες και ασφάλεια και πρόσθεσε: «Μπορεί να τους υποθάλπει όπως κάνουν και κάποιες άλλες χώρες. Ότι και να κάνουν είναι καθήκον μας να βρούμε εκείνους τους πραξικοπηματίες στρατιώτες της οργάνωσης του Γκιουλέν, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Όπου και να πάνε», κατέληξε.

Κοτζιάς: «Απαράδεκτες δηλώσεις με το βλέμμα στο εσωτερικό»

Ads

Σχολιάζοντας  την επίθεση του Μπεκίρ Μποζντάγ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε «ανάξιο, άτοπο και απαράδεκτο» το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου αντιπροέδρου, υπογραμμίζοντας πως «η μόνη δέσμευση που έχει ο πρωθυπουργός είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Μερίδα των Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους δικαίου» είπε σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Μποζντάγ πως ο Αλέξης Τσίπρας «ήταν θετικός στο να τους παραδώσει» στην Άγκυρα.

«Τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικές για κάποιους που κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας τους. Εμείς κάνουμε εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην αναβάθμιση της χώρας διεθνώς» σχολίασε ο κ. Κοτζιάς. Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωσε του Μπεκίρ Μποζντάγ ότι είναι καθήκον της Τουρκίας να βρει τους Τούρκους αξιωματικούς όπου κι αν πάνε, να τους πακετάρει και να τους φέρει στην Τουρκία, ότι η γειτονική χώρα  «γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είμαστε από εκείνα τα κράτη που μπορεί να κάνει παιχνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε το δικαιούται ούτε θα το επιτρέψουμε», τόνισε.

«Ο Τούρκος εκπρόσωπος δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις. Μίλησε υπό την επήρεια του προεκλογικού αγώνα με τρόπο απαράδεκτο και απορριπτέο. Δεν φοβόμαστε την Τουρκία, την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της χώρας», επισήμανε.

Κουμουτσάκος: Θρασείες, εμπρηστικές και απαράδεκτες οι δηλώσεις Μποζντάγ

Θρασείες, εμπρηστικές και απαράδεκτες χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος, τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, με ανάρτησή του στο twitter.

«Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης για τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης για τους «8», προσβάλλουν την αρχή του κράτους δικαίου. Είναι θρασείες και εμπρηστικές και για αυτό απόλυτα απαράδεκτες» αναφέρει ο Γ. Κουμουτσάκος.

ΚΙΝΑΛ: Απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για πειρατικές ενέργειες

Έντονο ήταν και το σχόλιο του ΚΙΝΑΛ, που χαρακτήρισε τις δηλώσεις «εντελώς απαράδεκτες».

«Οι απειλές για πειρατικές ενέργειες απαγωγής των Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, παραπέμπουν σε συμπεριφορές περασμένων αιώνων και όχι σε ένα κόσμο που βασίζεται σε αρχές και κανόνες κι εκθέτουν την ίδια τη χώρα του, που δηλώνει ότι επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκή προοπτική» επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει: «Τέλος, στο σκέλος των δηλώσεων που αφορούσαν τον κ. Τσίπρα, ας απαντήσει ευθέως το Μαξίμου: έχει δώσει πράγματι υποσχέσεις ο κ. Τσίπρας στον κ. Ερντογάν για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο;»