Αρνήθηκε κάθε κατηγορία σχετιζόμενη με την ηρωίνη του «Noor One» κατά την απολογία του χθες ο επιχειρηματίας και πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αιμίλιος Κοτσώνης. 

Ads

Βασικός ισχυρισμός του καταδικασθέντος πρωτόδικα σε δέκα χρόνια με αναστολή παραμένει, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών πως το μόνο που έκανε σχετικά με το «Noor One» ήταν να συστήσει στον οικογενειακό του φίλο και τελευταίο ιδιοκτήτη του πλοίου, Παντελή Καλαφάτη, τον Γιώργο Μπουρδούβαλη, τον οποίο τότε θεωρούσε «πολύ σοβαρό προμηθευτή» στα Εμιράτα, με σκοπό να γίνονται επικερδείς τοπικοί πλόες μεταφοράς πετρελαίου στην περιοχή των Εμιράτων. 

Παραδέχτηκε πως ίδρυσε την εταιρεία Arab Waves στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δίνοντας 15.000 δολάρια, χωρίς όμως να τη λειτουργήσει ποτέ: «Την έκανα για να έχω μια εταιρεία κάτω, για πετρελεύσεις. […] Οχι ένα καράβι, μια μπανιέρα να είχες στο Ντουμπάι έβγαζες πολλά χρήματα. […] Μου σύστησε ο Γιαννουσάκης έναν διεκπεραιωτή για να την ανοίξω, όμως δεν μου έστειλαν ποτέ το mail επιβεβαίωσης ότι άνοιξε η εταιρεία, γιατί τους έλειπε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου μου που εγώ πάντως την είχα στείλει. Ο λογαριασμός δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Δεν την έχω κλείσει». 

Η πρόεδρος του δικαστηρίου επισήμανε στον κατηγορούμενο πως στις ηχογραφήσεις του 2012 των κλήσεών του (σ.σ. της ΕΥΠ για τα στημένα στο ποδόσφαιρο) ακούγεται να μιλάει για το πλοίο με διαφόρους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «καμία δουλειά δική μου δεν έγινε με το πλοίο». «Αν είχα δουλειά, δεν θα το άφηνα στην τύχη του. Δεν έβαλα πλήρωμα, δεν το εφοδίασα. Δεν έβαλα λεφτά στο “Noor One” ποτέ». 

Ads

Η πρόεδρος επισήμανε ότι το δικαστήριο εξετάζει αν ο κατηγορούμενος έφτιαξε την εταιρεία για να βγάλει λεφτά. Ο Αιμίλιος Κοτσώνης απάντησε «αρκεί να δείτε τις φορολογικές μου δηλώσεις των τελευταίων 10 χρόνων που σας τις έχω στείλει. Τι να το κάνω το “Noor”; Ούτε τα χρήματα της Εφορίας μου δεν μπορούσε να πληρώσει το καραβάκι». 

Ο κατηγορούμενος δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για το γεγονός πως δραστηριοποιήθηκε στο Ντουμπάι για σημαντικό χρονικό διάστημα χωρίς να βγάλει χρήματα. Ο ίδιος είπε ότι τα 15 χιλιάρικα για την ίδρυση της εταιρείας δεν ήταν μεγάλο ποσό γι’ αυτόν, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς της Κ. Αλεξανδρή (σύζυγος Καλαφάτη) πως ο «Κοτσώνης ήταν ο αφανής εταίρος και ότι ο ίδιος την ενημέρωσε για τον απόπλου του πλοίου από το Ντουμπάι και πως ήθελε πάση θυσία να μην αναφερθεί το όνομά του».

«Από όσα μας λέτε σήμερα, το “Noor One” ήταν για σας ένα “καραβάκι” το οποίο σας ήταν αδιάφορο, ότι ούτε την Εφορία σας δεν μπορούσε να πληρώσει, αλλά μιλούσατε για αυτό σε μεγάλους επιχειρηματίες, όπως αυτούς της Capital, και ενώ όλο λέτε ότι μόνο ως μεσάζοντας λειτουργούσατε, εσείς συνεχώς ασχολιόσασταν με αυτό το καραβάκι (για το ναυλοσύμφωνο, για την πληρωμή των ναύλων κτλ), αυτό το βαποράκι που όπως ακούγεται στις ηχογραφημένες συνομιλίες το είχατε με τον Φάρο για να κάνετε δουλειές στο Ντουμπάι», επισήμανε από την πλευρά της η εισαγγελέας ενώ στη συνέχεια διατύπωσε την ερώτηση: 

«Κύριε κατηγορούμενε, εσείς εκπροσωπούσατε την Capital στο Ντουμπάι και θα παίρνατε το 10% από δουλειές που θα γίνονταν εκεί. Στην πρώτη σας απολογία στον ανακριτή είπατε ότι «ήσασταν ο άνθρωπος του Μαρινάκη στο Ντουμπάι», στη συνέχεια, τόσο στην πρώτη δίκη όσο και σε αυτήν, αυτό δεν το αναφέρατε. Τελικά για ποιον λόγο πηγαίνατε στο Ντουμπάι;»

«Μπορεί να έγινε λάθος από τους συνηγόρους μου», απάντησε ο Αιμίλιος Κοτσώνης και υποστήριξε: «εγώ δραστηριοποιήθηκα στο Ντουμπάι και κατέβηκα εκεί το 2013 (14 φορές πήγα σε ένα χρόνο), τόσο για δουλειές της εταιρείας αλλά και για δικές μου δουλειές». Ο συνήγορος του πρόσθεσε: «Δεν θέλαμε να πούμε το όνομα της εταιρείας, όπως και άλλων πελατών – μεγάλων εταιρειών που συνεργαζόμαστε για προφανείς λόγους, έτσι δίνουμε θέματα για πρωτοσέλιδα». 

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα με τις απολογίες των κατηγορούμενων Φάρου και Κουρούβανη. 

Δεν έγινε δεκτό το αίτημα μετάθεσης του ανακριτή Πετρόπουλου

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Open, απορρίφθηκε το αίτημα μετάθεσης του ειδικού ανακριτή Πειραιά Γιάννη Πετρόπουλου, ο οποίος ανέλαβε την παράλληλη έρευνα για το «Noor One» τον Σεπτέμβριο του 2019 και ο οποίοςζήτησε μετάθεση στη Χαλκίδα για προσωπικούς λόγους. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον τρίτο ανακριτή της υπόθεσης που ζήτησε μετάθεση. Είχε προηγηθεί η μετάθεση της ανακρίτριας Ευαγγελίας Αλεξακίδου, η οποία μετατέθηκε από τον Πειραιά στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια η ανακρίτρια Πειραιά, Καλλιόπη Μάντακα, η οποία την διαδέχθηκε παραιτήθηκε από το σώμα και έφυγε για τις ΗΠΑ. 

Το δικαστικό συμβούλιο πάντως δεν συναίνεσε και ο τρίτος ανακριτής του της υπόθεσης θα παραμείνει στη θέση του, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 202.