Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προσφύγων ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, στη θαλάσσια περιοχή νότια -νοτιοδυτικά της Κω, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς διασώθηκαν και οι 62 επιβαίνοντες σε πλοίο που βρισκόταν σε κίνδυνο.

Ads

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος τις πρωινές ώρες ενημερώθηκε το ΕΚΣΕΔ μέσω του 112 για σκάφος αγνώστων λοιπών στοιχείων που κινδυνεύει, στη θαλάσσια περιοχή 6,5 ναυτικά μίλια νότια της νήσου Σύρνας. Έτσι, ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή ενός Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), ενός περιπολικού σκάφους και ενός ναυαγοσωστικού σκάφους του Λιμενικού, καθώς και από παραπλέοντα πλοία, ενώ στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών επικρατούσαν άνεμοι εντάσεως 6-7 Μποφόρ.

Στη συνέχεια έγινε ρίψη φωτοβολίδας από το σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο και διαπιστώθηκε εισροή υδάτων στο ιστιοφόρο και ξεκίνησε η επιχείρηση περισυλλογής των επιβαινόντων από το παραπλέον φορτηγό πλοίο εμπορευματοκιβωτίων “MSC CADIZ”, σημαίας Γερμανίας, το οποίο είχε ήδη προσεγγίσει το ιστιοφόρο προς συνδρομή.

Το πλήρωμα του φορτηγού περισυνέλεξε με ασφάλεια συνολικά 62 άτομα οι οποίοι μετεπιβιβάζονται  αυτή την ώρα στο ΠΑΘ του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή Ακρωτηρίου «Κρίκελλο» της Κω και πρόκειται να μεταφερθούν σε ΚΥΤ της Κω.

Ads

Σύμφωνα με το Λιμενικό διασώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες.