Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με κύριο θέμα την επιβολή του μέτρου της μάσκας στα νοσοκομεία και τις μονάδες φιλοξενίας ατόμων με προβλήματα υγείας, την ώρα που παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης.

Ads

Το νέο κύμα διασποράς του κορονοϊού έχει προκαλέσει εκατοντάδες νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία, οι οποίες ξεπερνούν τις 1.300 εβδομαδιαίως, ενώ υπάρχει ανησυχία για αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων εντός του Ιανουαρίου.

Μάλιστα, τις ημέρες των εορτών έχουν αυξηθεί και οι προσελεύσεις στα εξωτερικά ιατρεία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ (11-17 Δεκεμβρίου), τα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) καταγράφουν συνολικά σημαντική αύξηση.

Ads

Ο αριθμός των εισαγωγών λόγω κορονοιού (n=1.373) παρουσίασε αύξηση 45% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=1.349).

Η υποπαραλλαγή JN.1 φαίνεται ότι κυριαρχεί αυτή την περίοδο ενώ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμά ότι έως και το 50% των κρουσμάτων οφείλονται στη συγκεκριμένη παραλλαγή της Όμικρον. Πρόκειται για αρκετά μεταδοτική υποπαραλλαγή, η οποία όμως καλύπτεται από το υπάρχον εμβόλιο και δεν φαίνεται να προκαλεί παραπάνω νοσηλείες.

Η θετικότητα όσον αφορά τη γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC.