Ανησυχία έχει προκαλέσει η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, ιδιαίτερα της μετάλλαξης JN.1., ενώ σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ με τις συστάσεις και τα προληπτικά μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της παράλληλης έξαρσης άλλων ιογενών λοιμώξεων.

Ads

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», θα συστήνεται η χρήση της μάσκας σε νοσοκομειακές υπηρεσίες, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων «εκεί δηλαδή που έχουμε μεγάλο αριθμό ευάλωτου πληθυσμού», αλλά και σε άλλες περιστάσεις με συγχρωτισμό όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σχετικά υψηλός.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν υποχρεωτικά μέτρα, υποστήριξε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της σχετικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Η επιτροπή συνεδρίασε χθες και προς το παρόν έχει λάβει αυτές τις αποφάσεις. Δεν θεωρώ πολύ πιθανό να έχουμε υποχρεωτικότητα μέτρων, αλλά σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε για το τι θα συμβεί στο μέλλον».

Ανέφερε ότι «μπορούμε να πούμε ότι η μάσκα υψηλής προστασίας παρέχει μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με τη χειρουργική μάσκα, με την απλή μάσκα, χωρίς να σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη».

Ads

Επιπλέον, τόνισε ότι γενικότερα η μάσκα θα πρέπει να φοριέται σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός «και να μην ξεχνάμε και τα υπόλοιπα μέτρα, δηλαδή τον εμβολιασμό κι έναντι της γρίπης και του κορονοϊού ειδικά για τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

«Αν τυχόν έχουμε υποψία μετάδοσης, υποψία επαφής υψηλού κινδύνου, να αποφύγουμε τις επαφές με τα άτομα αυτά και αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες και έχουμε συμπτώματα ή υψηλή υποψίας μόλυνσης να πραγματοποιούμε συχνούς διαγνωστικούς ελέγχους και να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια και ιατρική συμβουλή», πρόσθεσε.

 

Το φαινόμενο της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού, κατά τις τελευταίες ημέρες, στη χώρα μας, αποδίδεται όχι μόνο στις εορταστικές συνευρέσεις, αλλά και στη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, την «JN.1», η οποία εξαπλώνεται με ταχύτητα, παγκοσμίως – και στην Ευρώπη (εμφανίστηκε αρχικά στις ΗΠΑ).

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ προβλέπουν ότι τα κρούσματα της JN.1 θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, την ώρα που ο ΠΟΥ την παρακολουθεί, χαρακτηρίζοντάς την «υποπαραλλαγή ενδιαφέροντος».

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η JN.1 προκαλεί πιο βαριά νόσηση της λοίμωξης του κορονοϊού ή ότι  αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα το CDC.

«Τα αντιικά φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά και έναντι αυτής της υποπαραλλαγής κι επίσης το εμβόλιο παρέχει σημαντική ανοσία έναντι σοβαρής νόσου κι έναντι αυτής της υποπαραλλαγής» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.

Ο ΕΟΔΥ θα επαναλάβει τα διαδιακτυακά σεμινάρια ενημέρωσης των γιατρών, δίνοντας έμφαση στον εμβολιασμό των ευάλωτων ατόμων και στη χορήγηση αντιικών φαρμάκων.

«Το εμβόλιο συστήνεται ισχυρά για όλα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού γιατί μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο» λέει ακόμα ο κ. Παρασκευής.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε, εκτάκτως και προχώρησε σε ισχυρή σύσταση για τη χρήση της μάσκας στις Μονάδες Υγείας και -χωρίς να τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας-σε όλους τους κλειστούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αυτήν την περίοδο παρατηρείται επιδημική έξαρση ιώσεων και στον παιδικό πληθυσμό. Οι εποχικοί ιοί, η γρίπη και ο RSV προκαλούν τις περισσότερες λοιμώξεις.

«Τα περισσότερα παιδιά θα μπορούσαν να εξεταστούν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα» αναφέρει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» Αθανασία Λουρίδα, Επιπλέον επισημαίνει «οι γονείς να ανησυχήσουν αν το παιδί έχει υψηλό πυρετό, αν έχει ασταμάτητους εμέτους και διάρροιες, αν είναι επηρεασμένη η γενική του κατάσταση, αν δεν μπορεί να φάει, αν έχει υπνηλία ή διέγερση».