Το κυβερνητικό αφήγημα περί «ασφάλειας» των παιδιών στα σχολεία από την πανδημία και μη μετάδοσης του ιού μεταξύ τους, καταρρίπτουν τα επίσημα στοιχεία των ειδικών της Επιτροπής λοιμωξιολόγων που δείχνουν κατακόρυφη αύξηση του κορονοϊού σε παιδιά το τελευταίο διάστημα. Υπενθυμίζεται πως πολλοί ήταν οι επιστήμονες της επιτροπής που δημόσια έχουν επισημάνει πως είχαν εισηγηθεί να μην ανοίξουν τα σχολεία με τις συγκεκριμένες συνθήκες, ζητώντας ολιγομελή τμήματα και όχι τάξεις των 25 έως και 30 μαθητών, κάτι που αποτελεί και ένα από τα βασικά αιτήματα των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. 

Ads

Παρά λοιπόν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να «τεκμηριώσει» την πολιτική επιλογή της να ανοίξει τα σχολεία με στοιβαγμένες τάξεις – ενοχοποιώντας ταυτόχρονα τη νεολαία στις πλατείες – η πραγματικότητα φαίνεται πως δικαιώνει το μαθητικό κίνημα και την εκπαιδευτική κοινότητα που απαίτησαν εγκαίρως τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας στα σχολεία, μεταξύ άλλων, και με δραστική μείωση των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και κατά την ανακοίνωση του lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ισχυρίστηκε πως από τα στοιχεία προκύπτει πως δεν υπάρχει διασπορά του ιού στους μαθητές, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο για κλείσιμο οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, ούτε και στις δύο περιοχές που τέθηκαν σε καθολικό lockdown. Και ενώ το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμενε πως στα σχολεία «δεν κολάει», προκαλώντας μάλιστα και το γέλιο στους δημοσιογράφους, λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ανακοίνωση για τα μέτρα που θα επιβληθούν σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες ενημέρωσε πως τα λύκεια θα κλείσουν και τα μαθήματα θα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης. 

Διαβάστε επίσης: 

Από πληροφορίες που επικαλείται το ethnos.gr, αποδεικνύεται, ότι η κυβέρνηση ξέρει την πραγματικότητα για τη συμβολή των σχολείων στη διασπορά της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν επισήμως 709 κρούσματα σε παιδιά που αποτελεί περίπου το  1/4 από την αρχή της πανδημίας.

Ads

Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες στους ειδικούς του υπουργείου Υγείας σήμανε συναγερμός, αφού διαπίστωσαν ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση νέων μολύνσεων σε παιδιά μέχρι 17 ετών. Γι’ αυτό και όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα συζητηθούν οι νέες οδηγίες που θα πρέπει να δοθούν στα σχολεία στην περίπτωση που εντοπισθεί κρούσμα σε μαθητή.

Ο προβληματισμός είναι εάν θα πρέπει τελικά να κλείνει όλο το σχολείο ή μόνο το τμήμα τελικά εάν εντοπίζεται κρούσμα, σε αυτό το νέο πιο επιθετικό κύμα της επιδημίας. Στόχος της συνεδρίασης των ειδικών θα είναι να προσδιορισθεί εκ νέου πόσες ημέρες θα πρέπει να μένει καραντίνα ένα παιδί εάν έχει προσβληθεί από κορονοϊο έστω κι αν δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Στο τραπέζι των ειδικών θα βρεθεί και το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών και αν αυτοί θα πρέπει να κλείσουν το επόμενο διάστημα στις κόκκινες ζώνες, κυρίως επειδή πρόκειται για παιδιά σε ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία, αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr.

Ο βασικός προβληματισμός των ειδικών είναι εάν κοινωνικά ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες δυσκολίες στις οικογένειες με μικρά παιδιά ειδικά όταν και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι. Η ανησυχία και οι φόβοι σχετίζονται με τους αριθμούς που δείχνουν ανεξέλεγκτη διασπορά του κορονοϊού σε μικρές ηλικίες.

Συγκριμένα μέσα σε 7 ημέρες από τις 27 Οκτωβρίου έως και τις 2 Νοεμβρίου εντοπίσθηκαν και κατεγράφησαν επισήμως από τον ΕΟΔΥ 709 κρούσματα σε παιδιά. Αριθμός εξαιρετικά υψηλός εάν σκεφτεί κανείς ότι από την πρώτη ημέρα της πανδημίας (24 Φεβρουαρίου) έχουν καταγραφεί σε παιδιά μέχρι 17 ετών συνολικά 3.088 κρούσματα, ενώ τα 709 ήταν μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

Από τη αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα 42.080 κρούσματα σε όλες τις ηλικίες, ενώ στα παιδιά αντιστοιχεί το 7,8%. Συγκεκριμένα από 2.379 συνολικά κρούσματα σε παιδιά από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έφθασαν μέσα σε επτά ημέρες τα 3.088. 

Ειδικότερα:

  • 2 Νοεμβρίου – 3.088 (7.8%) παιδιά έως 17 ετών
  • 1 Νοεμβρίου – 2.997 (7.8%) παιδιά έως 17 ετών
  • 31 Οκτωβρίου – 2.855 (7.8%) παιδιά έως 17 ετών
  • 30 Οκτωβρίου – 2.710 (7.7%) παιδιά έως 17 ετών
  • 29 Οκτωβρίου – 2.585 (7.7%) παιδιά έως 17 ετών
  • 28 Οκτωβρίου – 2.489 (7.7%) παιδιά έως 17 ετών
  • 27 Οκτωβρίου – 2.379 (7.7%) παιδιά έως 17 ετών