Σε 99 ανέρχονται επισήμως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, μετά την σημερινή ανακοίνωση 10 νέων κρουσμάτων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τους 99 νοσούντες, οι 95 είναι ελληνικής καταγωγής και 4 ξένης υπηκοότητας. Δύο από τους ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών και του ΑΧΕΠΑ. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 29 εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη, 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.

Ads

Ανησυχητικό, πάντως είναι πως τα περιστατικά παραπέμπουν σε δυσλειτουργία των πρωτοκόλλων. Είναι χαρακτηριστικό το τελευταίο περιστατικό, που καταγράφηκε την Τετάρτη. Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», τέθηκαν σε καραντίνα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς θετικός στον κοροναϊό βρέθηκε ένας 70χρονος που είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. 

Συγκεκριμένα, ο άνδρας που βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό νοσηλεύτηκε σε πεντάκλινο δωμάτιο με άλλους ασθενείς, ενώ νωρίτερα είχε μεταφερθεί σε τρίκλινο δωμάτιο βραχείας νοσηλείας. Ο 70χρονος προσήλθε στις 8 το πρωί της Τρίτης στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» με λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά μόνο στις 10 το βράδυ της ίδιας μέρας βγήκαν τα αποτελέσματα που έδειξαν ότι ήταν θετικός. Στο μεσοδιάστημα μάλιστα βγήκε εκτός νοσοκομείου μαζί με άλλους ασθενείς και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όταν σήμανε συναγερμός για άλλο ύποπτο κρούσμα κοροναϊού.

Όπως είναι λογικό, η ανησυχία των πολιτών για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων έχει ενισχυθεί ύστερα από την ανακοίνωση «ορφανών» κρουσμάτων, ενώ και οι αναφορές από τους γιατρούς μόνο αισιόδοξες δεν είναι για την κατάσταση στα νοσοκομεία και το σύστημα ελέγχου. Τα «ορφανά» κρούσματα είναι αυτά που δεν έχουν ύποπτο ιστορικό, δηλαδή δεν έχουν ταξιδέψει σε χώρα με πλήθος επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ούτε έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει. «Τις αμέσως επόμενες μέρες θα δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα, αυτό είναι απολύτως βέβαιο». «Πρόκειται για ισχυρότατη ένδειξη διασποράς», σημείωσε αναφερόμενος στα «ορφανά κρούσματα», ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Σύψας.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα «ορφανά» κρούσματα, που καταγράφονται πλέον σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, είναι κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και νοσηλεύονται με πνευμονία. Η διαπίστωση ότι έχουν προσβληθεί με κοροναϊό γίνεται από επιδημιολογικό έλεγχο που διεξάγεται πλέον και σε περιστατικά πνευμονίας όταν έχει αποκλειστεί άλλη αιτία, όπως γρίπη. Πρόκειται για αναθέωρηση στη διαδικασία ελέγχου, καθώς μέχρι σήμερα το σχέδιο του ΕΟΔΥ, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, προέβλεπε τον έλεγχο ύποπτων κρουσμάτων μόνο αν είχε προηγηθεί κάποιο ταξίδι σε κάποια χώρα με πολλά κρούσματα, όπως η Ιταλία ή Κίνα.

Αυτός ο περιορισμός στον έλεγχο αποδείχθηκε απόλυτα λανθασμένος, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του γκρουπ που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους. Αν και η πλειονότητα των ταξιδιωτών διαγνώστηκε τελικά με κοροναϊό, κυκλοφορούσαν για αρκετές ημέρες χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης. Παρά τις επισημάνσεις από τους γιατρούς περί ύποπτων κρουσμάτων, ο ΕΟΔΥ επέμενε πως αφού δεν είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία δεν υπήρχε λόγος ελέγχου. Αντίστοιχες καταγγελίες για ελλιπή έλεγχο, σύγχυση στη διαδικασία και σημαντικές ελλείψεις, σε υποδομές αλλά ακόμη και σε τέστ για τον κοροναϊό, έχουν γίνει και από πολίτες που επισκέφτηκαν τα «νοσοκομεία αναφοράς» αλλά και από νοσοκομειακούς γιατρούς.

Μετά και την ανακοίνωση των «ορφανών» κρουσμάτων θεωρείται δεδομένο πως ο ιός έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο και «αχαρτογράφητο» μέρος, ενώ παράλληλα πολλοί πολίτες που μπορεί να εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα δεν προσέρχονται σε μονάδες υγείας, καθώς δεν το κρίνουν απαραίτητο. Σημειώνεται επίσης πως τις πρώτες ημέρες ο κοροναϊός είναι ασυμπτωματικός και άρα δεν γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή πως νοσεί. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων έχει πλέον καταρρεύσει καθώς το σύστημα αποδείχθηκε απολύτως διάτρητο, όπως είχαν προειδοποιήσει από την αρχή οι νοσοκομειακοί γιατροί. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες πως «ενδεχομένως να νοσήσει και το 15% του πληθυσμού», ενώ η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, Τζένη Κρεμαστινού, εκτίμησε πως η έξαρση αναμένεται εντός Απριλίου.