Ενδοκυβερνητικούς διαξιφισμούς προκάλεσε το δημοσίευμα που παρουσιάζει τον βασικό μισθό στο Δημόσιο να διαμορφώνεται στα 680 ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του διαχώρισε τη θέση του από μία τέτοια εξέλιξη, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να δηλώνει τη Δευτέρα ότι πρέπει να γίνει διάλογος με το ΠΑΣΟΚ κι όχι συζήτηση με «κραυγές», «διαρροές» ή «δημοσιεύματα».

Ads

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής νέο τοπίο αμοιβών διαμορφώνει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Ο μισθός πρωτοδιοριζόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα διαμορφωθεί πολύ σύντομα στα 680 ευρώ από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει εξίσωση του βασικού μισθού στο Δημόσιο με αυτόν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς τα 586 ευρώ που προβλέπονται για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους καταβάλλονται για 14 ουσιαστικά μήνες αν συνυπολογιστούν τα δώρα και το επίδομα αδείας, ενώ στον δημόσιο τομέα τα δώρα έχουν κοπεί άρα καταβάλλονται μόλις 12 μισθοί.

Το ΠΑΣΟΚ προέβη την Κυριακή στην έκδοση ανακοίνωσης με την οποία θέτει «βέτο» στα σενάρια για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζοντας ότι «αποτελούν σχεδιασμούς, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποδεχθεί». Αναφερόμενο δε στο πρόσωπο του αρμόσιου υπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το κόμμα της συγκυβέρνησης τονίζει πως «ο αρμόδιος Υπουργός καλά θα κάνει να μάθει να διαβουλεύεται με τους κυβερνητικούς εταίρους του και να ασχολείται λιγότερο με τις διαρροές στα ΜΜΕ».

Απάντηση έδωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως χρειάζεται διάλογος με το ΠΑΣΟΚ κι όχι συζήτηση με «κραυγές», «διαρροές» ή «δημοσιεύματα». Μιλώντας δε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ δήλωσε πως «κανένας δημόσιος υπάλληλος σήμερα δεν κινδυνεύει με μείωση μισθού». «Πρέπει να υπάρχει ένας καινούργιος εισαγωγικός μισθός μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους μόνο για μια διετή δοκιμαστική περίοδο, που προβλέπεται και σήμερα από τον υπαλληλικό κώδικα, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη», είπε. 

Ads

Θέση στη διαμάχη πήραν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μέσω της τομεάρχου Δημόσιας Διοίκησης του κόμματος Μαρίνας Χρυσοβελώνης, η οποία σχολίασε πως δεν πείθουν κανέναν «οι θεατρινισμοί και η επίκληση άγνοιας του ΠΑΣΟΚ, ενός κόμματος που μέσω της αρμόδιας υφυπουργού κ. Χριστοφιλοπούλου συμμετέχει σε όλους τους καταστροφικούς σχεδιασμούς για την Δημόσια Διοίκηση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm έσπευσε να υπερασπιστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σαφές: Κάτω τα χέρια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το λέω προς το ΠΑΣΟΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος υπουργός της κυβέρνησης. Έχω συνεργαστεί μαζί του και το ξέρω. Είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις που κάνει, εργατικός από το πρωί ως το βράδυ και έχει άριστη συνεργασία με την κυρία Χριστοφιλοπούλου, η οποία είναι ΠΑΣΟΚ. Όποια μεταρρύθμιση συμφωνηθεί να έρθει στη Βουλή, έτσι θα έρθει».

«Αυτό πρέπει να τελειώσει. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ; Πάμε παρακάτω! Προτιμώ να πέσει η κυβέρνηση αν είναι να πέσει για μια μεταρρύθμιση και να πάμε σε εκλογές. Εδώ δεν πρέπει η κυβέρνηση να κάνει τον παραμικρό συμβιβασμό» είπε και πρόσθεσε: «Έκανα ένα μεγάλο λάθος όταν ήμουν υπουργός. Ότι υποχώρησα στο 25ευρο λόγω της πίεσης του ΠΑΣΟΚ. Mea culpa».

Από την πλευρά του ο Χρήστος Πρωτόπαππας από το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους χειρισμούς του, καθώς όπως είπε έθεσε μόνος του ζήτημα  εισαγωγικού μισθού στους αξιωματούχους της Τρόικας, παρά το γεγονός ότι σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό την προηγουμένη ημέρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ζητήσει να μην τεθεί τέτοιο θέμα. «Αυτό το σχέδιο δεν το έχουμε δει, δεν το έχουμε αποδεχθεί και δεν δεσμεύει την κυβέρνηση. Το λέμε ορθά. Και ας μάθουν οι υπουργοί, αντί να δεσμεύουν, να καθίσουν να συζητάνε με τους κυβερνητικούς εταίρους τους».

«Στο Παρίσι, στη συζήτηση με την τρόικα, ο κ. Μητσοτάκης)είπε κάτι για νέο μισθολόγιο, με δύο-τρία powerpoint, τίποτε άλλο. Δεν ήταν ολοκληρωμένο σχέδιο και μίλησε για μείωση του εισαγωγικού μισθού των νεοεισερχομένων και την προηγούμενη ημέρα είχαμε θέσει στην προ-σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο Μαξίμου, μετά από παρέμβαση και του κ. Βενιζέλου, να μην τεθεί θέμα από εμάς για μείωση του κατώτατου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης πήγε και το έθεσε μόνος του. Είχαμε πει να μην το θέσουμε εμείς και ο κ. Μητσοτάκης πήγε και το έθεσε. Και είπα στον κ. Παπασταύρου ότι δεν θα θέσω θέμα εκείνη τη στιγμή, για να μην εκτεθεί η κυβέρνηση μπροστά στην τρόικα, αλλά σημείωσα ότι αυτό ήταν εκτός συμφωνίας και δεν μας δέσμευσε», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γεωργιάδη:

«Είχαμε και αυτόβουλο υπερασπιστή του κ. Μητσοτάκη τον κ. Γεωργιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι με αυτού του είδους τις παρεμβάσεις κάνει κακό και στην παράταξή του. Απορώ πώς δεν το καταλαβαίνει. Ποια μεταρρύθμιση θέλει η Ν.Δ.; Το 25ευρο θέλει ο κ. Γεωργιάδης; Αυτή είναι η μεταρρύθμιση; Ή θέλει συνεχώς συγκρούσεις, όλη την ώρα, που προσπαθούμε να μαζέψουμε;».