Η Κομισιόν δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέα έρευνα αναφορικά με τις συμβάσεις μεταξύ του ΟΠΑΠ και της Intralot, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ads

Αυτό προκύπτει από την απάντηση σε σχετική ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή, Θεόδωρου Σκυλακάκη που έδωσε χθες, για λογαριασμό της Κομισιόν, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο κ. Σκυλακάκης είχε απευθύνει μία σειρά από ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την ανανέωση της σύμβασης μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot το περασμένο καλοκαίρι, υποστηρίζοντας ότι η πρακτική των διαρκών απευθείας αναθέσεων, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με τη διαρκή παράταση συμβάσεων αποτελεί πρωτοφανή παραβίαση των αρχών του κοινοτικού δικαίου.

Στην απάντηση του, ο κ. Μπαρνιέ επισημαίνει ότι η Επιτροπή είχε κινήσει διαδικασία κατά της Ελλάδας σε σχέση με την εν λόγω συμφωνία μεταξύ ΟΠΑΠ Α.Ε. και Intralot. «Για το λόγο αυτόν, το Φεβρουάριο του 2009 απεστάλη προειδοποιητική επιστολή στο εμπλεκόμενο κράτος-μέλος. Μετά την αξιολόγηση των απαντήσεων των ελληνικών αρχών και τη δέσμευση του ΟΠΑΠ για συμμόρφωση με τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης σε όλους τους μελλοντικούς διαγωνισμούς, η Επιτροπή έκλεισε την προαναφερόμενη υπόθεση τον Οκτώβριο του 2009.

Ads

Εν όψει όμως των νέων στοιχείων που τα αξιότιμα μέλη του Κοινοβουλίου έθεσαν υπόψη της, η Επιτροπή προτίθεται να ζητήσει από το εμπλεκόμενο κράτος-μέλος πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που έθιξαν και θα ενημερώσει τα αξιότιμα μέλη για τα πορίσματά της».

Επιπλέον, επιφυλάξεις διατυπώνει ο κ. Μπαρνιέ, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Σκυλακάκη αναφορικά με την πιθανότητα να διαχειριστεί ο ΟΠΑΠ απευθείας και χωρίς διεθνή διαγωνισμό τις νέες άδειες τυχερών παιχνιδιών, οι οποίες θα συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων της ελληνικής κυβέρνησης και κατ’ επέκταση στην επίτευξη των ετήσιων στόχων του προϋπολογισμού για το έλλειμμα.

Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος επίτροπος τονίζει πως «στο βαθμό που οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμούς των θεμελιωδών ελευθεριών, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι περιορισμοί τέτοιων ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών, επιτρέπονται βάσει της συνθήκης, εφόσον δεν συνεπάγονται διακρίσεις, δικαιολογούνται από έγκυρο δημόσιο συμφέρον, είναι αναγκαίοι και αναλογικοί και συνάδουν με τη νομολογία του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Να σημειωθεί πως στη σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης μεταξύ της Ελλάδας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των κρατών μελών της Ευρωζώνης οι νέες άδειες για τυχερά παιχνίδια προβλέπεται πως θα συνεισφέρουν στα ταμεία της χώρας 700 εκατ. ευρώ το 2011 και 625 εκατ. ευρώ το 2012.