Επίσημο αίτημα προς τις ελληνικές αρχές να διερευνηθεί πλήρως και με ανεξάρτητο τρόπο το δημοσίευμα των New York Times πριν από λίγες ημέρες, στο οποίο παρουσιάστηκαν βίντεο και φωτογραφίες που κατέγραφαν αιτούντες άσυλο στη Λέσβο, μεταξύ των οποίων και παιδιά, να περισυλλέγονται από ένα βαν, να μεταφέρονται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται από την ελληνική ακτοφυλακή σε μια σχεδία, κατέθεσες η Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ads

Όπως αναφέρει μέσω διαδοχικών αναρτήσεών της στο Twitter, εστάλη στην ελληνική κυβέρνηση επιστολή με την οποία ζητείται η διερεύνηση του περιστατικού στο οποίο αναφέρονται οι NYT «για φερόμενη παράνομη απέλαση».

Διαβάστε επίσης: NYT: Βίντεο ντοκουμέντο – Το λιμενικό παρατάει μετανάστες στη θάλασσα

«Πριν από ένα χρόνο συναντήθηκα με την ελληνική κυβέρνηση για να συζητήσουμε τη διαχείριση των συνόρων και ξεκαθάρισα ότι δεν υπάρχει χώρος για παράνομες απελάσεις», σημειώνει συγκεκριμένα η Γιόχανσον, αλλά «την περασμένη Παρασκευή, 19 Μαΐου, οι New York Times παρουσίασαν μια έκθεση σχετικά με μια διαφαινόμενη παράνομη απέλαση, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους».

Ads

«Οι υπηρεσίες μου απέστειλαν επίσημο αίτημα στις ελληνικές αρχές να διερευνηθεί πλήρως και ανεξάρτητα αυτό το περιστατικό. Είναι απαραίτητο να δοθεί η κατάλληλη συνέχεια από τις ελληνικές αρχές, με βάση επίσης τον νέο ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να λάβει επίσημα μέτρα, ανάλογα με την περίπτωση», προειδοποιεί η Ευρωπαία Επίτροπος.