Να διαψεύσει επιχειρεί η Κομισιόν ότι ζήτησε περικοπές μισθών και συντάξεων, κάτι που νωρίτερα ανακοίνωσαν κυβερνητικές πηγές. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ. 

Ads

Μαργαρίτης Σχοινάς και Άνικα Μπράιντχαρτ στις συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν στις Βρυξέλλες μίλησαν για παραπληροφόρηση και ανακρίβειες. Ουσιαστικά είπαν ότι δεν ζητήθηκε ποτέ μείωση μισθών και συντάξεων αλλά σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη έξοδο από την αγορά εργασίας και ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. 

«Δεν ζητήσαμε περικοπές μισθών, ζητήσαμε εκσυγχρονισμό του ενιαίου μισθολογίου, αυτό δεν σημαίνει μειώσεις, αλλά αυξήσεις ανάλογες με την παραγωγικότητα» είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιντχαρτ.

Ερωτηθείσα, ωστόσο, αν παρά το γεγονός ότι δεν την πρότεινε θα την αποδεχόταν, αρκέστηκε στην απάντηση ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η ελληνική πλευρά. Επίσης, άφησε να εννοηθεί πως σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση δαπανών που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό, οι ελληνικές προτάσεις είναι ανεπαρκείς, αφού δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο το 0,04% του ελληνικού ΑΕΠ.

Ads

Η Κομισιόν στο μεταξύ παρουσίασε τους πέντε πυλώνες της πρότασης που βρίσκεται στο τραπέζι: α) Δημοσιονομική προσαρμογή με πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2015, 2% το 2016 και 3,5% από το 2018 και μετά, β) Βελτίωση της φορολογικής διοίκησης – Ανεξάρτητες φορολογικές αρχές, γ) Ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δ) Μείωση των τιμών καταναλωτή μέσω του ανοίγματος αγορών προϊόντων υπηρεσιών και επαγγελμάτων, ε) Αναμόρφωση του δημοσίου τομέα με έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η Ανίκα Μπράιντχαρτ επεσήμανε ότι στο συμβιβαστικό πλάνο υπάρχει χώρος και για το σχέδιο προστασίας αδυνάτων και ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Τέλος, σε σχέση με το ΦΠΑ, υποστήριξε ότι το ελληνικό σύστημα είναι κατακερματισμένο και τόνισε ότι προϋπόθεση για να δεχτεί η Κομισιόν την κυβερνητική πρόταση με τους τρεις συντελεστές είναι να καταργηθούν οι αδικίες και οι εξαιρέσεις.