Ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις παραμένουν οι καλλιτέχνες για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που απαξιώνει τις σπουδές τους, εξισώνοντας τα πτυχία τους με απολυτήριο λυκείου. Νέα δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιούν σήμερα, Παρασκευή (17/2), στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας τους.

Ads

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αναμένει τη νομοθετική ρύθμιση για την οποία δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη (15/2), με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών. Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) έχει εκφράσει επιφυλάξεις καθώς θεωρεί ανησυχητική τη δήλωση του πρωθυπουργού με την οποία υποστήριζε ότι με την τροπολογία που έχει ήδη ψηφιστεί «είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών».

Νωρίτερα, οι καλλιτέχνες κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος και κατά την προσφυγή διοργανώθηκε καλλιτεχνικό δρώμενο «κηδείας» του Πολιτισμού. Μαυροφορεμένοι καλλιτέχνες «θρηνούσαν» ενώ κάποιοι συνάδελφοί τους κρατούσαν στους ώμους τους ένα φέρετρο. Από το ΣτΕ πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας περιστατικοί τους χειροκρότησαν. 



Απόψε το βράδυ, στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί συναυλία αλληλεγγύης στο κατειλημμένο θέατρο Rex:

image
image
image
image
image
image
image

Γιατρομανωλάκης: Σήμερα η ανακοίνωση της μισθολογικής ρύθμισης

Ads

Από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης ανακοίνωσε ότι η ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός θα κατατεθεί εντός της ημέρας.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, «σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και τις καλλιτεχνικές σπουδές στην Ελλάδα», ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε ότι σήμερα ανακοινώνεται η μισθολογική ρύθμιση για τους καλλιτέχνες, «που θα θεραπεύει αδικίες και στρεβλώσεις δεκαετιών».

Όπως είπε, με αυτήν μπαίνουν και οι βάσεις και για το ακαδημαϊκό κομμάτι, σημειώνοντας ότι, το αν θα είναι ένα ξεχωριστό πανεπιστήμιο, αν θα είναι τμήματα μέσα σε υφιστάμενα πανεπιστήμια, ή το πως θα δομηθούν οι ανώτατες σπουδές στις παραστατικές τέχνες, είναι πεδίο των διυπουργικών ομάδων εργασίας που έχουν συγκροτηθεί, και το πόρισμα των οποίων θα ανακοινωθεί στις 31 Μαρτίου.

Υποστήριξε ότι «θα μιλάμε για μία μορφή σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου, θα είναι δωρεάν και κρατικές» και πως στη διαβούλευση «θα συμμετέχουν και οι φορείς που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι».

Από την πλευρά του, ο κ. Δελής τόνισε ότι ο δίκαιος και επίπονος αγώνας των καλλιτεχνών είναι αυτός που υποχρεώνει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα των καλλιτεχνών.