Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως θα φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα ικανοποιεί τα αιτήματα των καλλιτεχνών, όπως ανακοίνωσε ο ΓΓ του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών, Άρης Λάσκος, όταν βγήκε από τη μεσημεριανή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν κληθεί εκπρόσωποι σωματείων και φοιτητών. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι οι κινητοποιήσεις δεν παύουν, μέχρι να δουν αν η νομοθετική ρύθμιση καλύπτει τα αιτήματα τους.

Ads

Δυόμιση ώρες κράτησε η συνάντηση με θέμα την καλλιτεχνική εκπαίδευση και τη διαβάθμιση των πτυχίων, συνάντηση που επιδίωξε ο πρωθυπουργός μετά από σχεδόν 60 μέρες κατά τις οποίες οι καλλιτέχνες, σπουδαστές και καθηγητές παραστατικών τεχνών, βρίσκονται στους δρόμους ζητώντας την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 που υποβαθμίζει τα πτυχία τους σε ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης)

«Είχαμε ένα ραντεβού που κράτησε 2.5 ώρες.  Δεν ήταν εύκολο. Δώσαμε τη μάχη μας μέσα» είπε ο Άρης Λάσκος στους συναδέλφους του που διαδήλωναν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ειδικά την πρώτη ώρα μιλούσαν για παρεξήγηση και έγινε νομικό ντιμπέιτ, στο οποίο ευτυχώς δεν σταθήκαμε πολύ. Καταθέσαμε πλήρως και ανεπτυγμένα όλα τα αιτήματα όλων των σωματείων και των σπουδαστών. Από την έλλειψη διοικητικού και υποστηρικτικού προσωπικού, έως τη σίτιση, την ίδρυση πανεπιστημίου παραστατικών τεχνών και με ποιον τρόπο πρέπει να νοείται ως πανεπιστήμιο.

Ads

Και φυσικά, το ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) για όλους πριν το 2003 πριν το ’81 χωρίς κανέναν περιορισμό.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι ως το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, το περιεχόμενο της οποίας πρέπει να δούμε, να το εξετάσουμε όλοι μαζί πάλι για να δούμε αν μας καλύπτει και απαντάει σε όλα αυτά που τέθηκαν. Γι’αυτό το λόγο μέχρι τότε συνεχίζουμε κανονικά όλες τις δράσεις μας και τις κινητοποιήσεις, την 24ωρη απεργία,  σήμερα στις 17:00 στο Αρχαιολογικό μαζί με αρχαιολόγους και το Σάββατο για το ΣΕΗ, τη γενική μας συνέλευση».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος χαρακτήρισε τη συνάντηση που πριν πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης «το επιστέγασμα» του αγώνα που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες, από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνών με απολυτήρια Λυκείου. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η πρώην υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, όπως είχε σημειώσει ρεπορτάζ του Tvxs.gr, δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση.

Αν όντως ο πρωθυπουργός ικανοποιήσει τα αιτήματα τους, θα πρόκειται για μεγάλη και σπουδαία νίκη του καλλιτεχνικού κινήματος, που ξεκίνησε από την αποφασιστικότητα των σπουδαστών.

Διαβάστε επίσης: