Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε την Τρίτη 19 Απριλίου η απεργία του σωματείου των εργαζομένων της Cosco ΕΝΕΔΕΠ στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, ενώ το μεσημέρι έλαβε χώρα ανοιχτή γενική συνέλευση στο χώρο του ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Ads

Διαβάστε επίσης: Έκλεισε το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά – Νέες κινητοποιήσεις εργαζομένων της Cosco

Σημειώνεται ότι οι δυο προβλήτες του εμπορικού λιμανιού έχουν «νεκρώσει» από τις 15.00 τη Μ.Δευτέρα και μέχρι την Τρίτη 00.00, μετά την απόφαση που έλαβαν οι εργαζόμενοι στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Προηγουμένως είχαν ομόφωνα απορρίψει τη νέα πρόταση για ΣΣΕ της εργοδοσίας -Dport, λέγοντας ότι η μόνη αλλαγή που υπήρξε σε αυτή ήταν της γραμματοσειράς.

Η ΕΝΕΔΕΠ απευθύνει κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο και στους εκπροσώπους των εργαζομένων όλων των σωματείων που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ να λάβει μέρος στη συνέλευση και καλεί όλες τις αρμόδιες και εμπλεκόμενες πλευρές για την επίλυση του κομβικού ζητήματος της σύναψης ΣΣΕ. 

Ads

Επισημαίνει ακόμα οτι «η εργοδοσία μετά από έξι μήνες από την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την κατάθεση της πρότασης μας εξακολουθεί με προσχηματικό τρόπο να μην ικανοποιεί και να μην δεσμεύεται σε βασικά αιτήματα που προτάσσουν οι εργαζόμενοι μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις. Με ευθύνη της εργοδοσίας COSCO, DPORT δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση για να υπάρξει μια ΣΣΕ με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα» η οποία θα περιλαμβάνει:

• Όλες τις νόμιμες προσαυξήσεις για νυχτερινή εργασία, Σαββατιάτικης και Κυριακάτικης εργασίας και αργιών.
• Μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου.
• Εφαρμογή της κείμενης εργατικής νομοθεσίας για την ένταξη όλων των εργαζόμενων στο καθεστώς των ΒΑΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής εκ μέρους του ΔΣ του σωματείου ζητά να πραγματοποιηθεί άμεση συνάντηση με τις εμπλεκόμενες πλευρές με σκοπό την επίλυση όλων των ζητημάτων και την ομαλότητα των εργασιακών σχέσεων. Επίσης ζητά νεα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αυτή τη φορά και κατά του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που έχει καλύψει την 24ωρη απεργία, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία, κατέθεσε τη Μ.Τρίτη η εργοδοσία.

Την ίδια στιγμή, τη συμπαράστασή της στους λιμενεργάτες της Cosco και στους αγώνες τους για τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα τους, όπως η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και ο σεβασμός στα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, εκφράζει η δημοτική παράταξη “Πειραιάς για Όλους” με επικεφαλής το Νίκο Μπελαβίλα.

Στο πλευρό των λιμενεργατών της Cosco και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.  Το Συνδικάτο  Συγκολλητών Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων  Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας με ανοιχτή του επιστολή προς τους «συναδέλφους  της Cosco» τονίζει ότι «με τον αγώνα σας γεμίζετε περηφάνια όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας . Με τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητα που εξελίσσεται ο αγώνας σας για την υπογραφή ΣΣΕ , γεμίζετε με ελπίδα την καρδιά του κάθε εργάτη».