Στον διαδικτυακό «αέρα» βρίσκεται από σήμερα, Παρασκευή 19/4, ο ιστότοπος που δημιούργησε το ΚΚΕ, με τα μνημεία και τα μουσεία τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα, προς τιμήν σημαντικών στιγμών των λαϊκών αγώνων της νεότερης ιστορίας.

Ads

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία προφανώς δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ, αλλά συμβάλλει στο αρχειακό, μνημειακό πολιτιστικό «απόθεμα» της χώρας, αφού, όπως σημειώνεται και στο «καλωσόρισμα» του ιστότοπου, ο οποίος παρουσιάστηκε σήμερα πανηγυρικά στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, με τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας, πρόκειται για τη «διάσωση και ανάδειξη ιστορικών τόπων στους οποίους ξετυλίχτηκαν οι σημαντικότεροι αγώνες του ελληνικού λαού».

Στον ιστότοπο περιλαμβάνται πλήθος τοποθεσιών που συνδέονται με τις δραματικές και ηρωικές στιγμές του λαϊκού κινήματος – μεταξύ αυτών φυσικά και οι τόποι εξορίας, αλλά και του Εμφυλίου – στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί με διαδραστικό, εικονικό τρόπο.

Φυσικά, υπάρχει και ο σχετικός κατάλογος των μνημείων και των τοποθεσιών.

Ads

Σε σχετική δήλωσή του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε;

«Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ για τη διατήρηση, την ανάδειξη και τη διάσωση μνημείων, ιστορικών τόπων μέσα από τη δημιουργία μουσείων, άλλων μνημείων σε όλη την Ελλάδα, όπου δείχνει όλη την ιστορική πορεία του εργατικού – λαϊκού κινήματος κυρίως στον 20ο αιώνα. Και η πάλη του ΚΚΕ είναι μέρος της ιστορίας της Ελλάδας, της ιστορίας του ελληνικού λαού, όπου σε πέτρινα χρόνια αγωνιστές δοκιμάστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν. Και σε αυτούς τους ιστορικούς τόπους δόθηκαν μάχες από χιλιάδες αγωνιστές του ελληνικού λαού.

Αυτή η ιστορική μνήμη πρέπει να μένει ζωντανή, να μεταδίδεται στις νέες γενιές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το παρόν, να χαράξουμε το μέλλον, να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε, να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα σαν λαός, σαν κοινωνία».