Επεκτείνονται τα μπλόκα των αγροτών σε όλη τη χώρα, παρότι ο πρωθυπουργός, σχεδόν πέντε μήνες μετά την κακοκαιρία και υπό την πίεση των κινητοποιήσεων, ανακοίνωσε πρόσθετη αποζημίωση από 5.000 έως 10.000 ευρώ για τον εξοπλισμό που καταστράφηκε.

Ads

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι αγρότες του νοτίου Έβρου, κινούμενοι προς το τελωνείο των Κήπων. Ήδη βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε κάποια τοπικά σημεία, δηλαδή στις Φέρρες, στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, στο Τυχερό και στον Πέπλο.

Όπως έγινε γνωστό από τους αγρότες και τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, το τελωνείο των Κήπων θα κλείσει συμβολικά για κάποιες ώρες μόνο για τα φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν προϊόντα είτε προς την Τουρκία είτε από την Τουρκία. Δεν θα κλείσει για τα ΙΧ και για τα λεωφορεία.

Σε εξέλιξη είναι και οι κινητοποιήσεις αγροτών στη Θεσσαλονίκη, όπου αντιπροσωπεία τους σε συνάντηση με την ηγεσία της αστυνομικής διεύθυνσης στο Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης, ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους να κατέβουν στην Agrotica με τα τρακτέρ τους την ημέρα των εγκαινίων, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, αλλά και να παραμείνουν και τις τέσσερις ημέρες που διαρκεί η έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Επίσης σκοπεύουν να συντάξουν ένα υπόμνημα και να το παραδώσουν στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, με το οποίο θα ζητούν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και άμεση επίλυση των ζητημάτων που θέτουν.

Ads

Η πρόταση που κατέθεσε η οκταμελής εκπροσώπηση των αγροτών, και έγινε αποδεκτή όπως δήλωσαν οι αγρότες, είναι ότι περίπου 300 τρακτέρ, καθώς και φορτηγά μελισσοκόμων, θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με προορισμό το κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα τον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στην πορεία θα συμμετάσχουν αγρότες από τη Χαλκιδική, τις Σέρρες, την Πέλλα, την Πιερία, το Κιλκίς και την Ημαθία.

«Απουσία εθνικής αγροτικής πολιτικής, ασυδοσία των μεσαζόντων και κίνδυνος διάλυσης της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα»

Την πλήρη απουσία εθνικής αγροτικής πολιτικής, την ασυδοσία των μεσαζόντων υπό την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και τον κίνδυνο διάλυσης της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα, περιέγραψε μιλώντας στο Open, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λάρισας Βάιος Γκανής.

Αναφερόμενος στο νότιο τμήμα της Θεσσαλίας και στην περιοχή όπου βρίσκεται τώρα το μπλόκο του Νέου Μοναστηρίου, «έχουμε 30.000 στρέμματα κατεστραμμένα. Τα 8.000 στρέμματα έχουν από 0,5 μ. ως 2 μ. πέτρα, πέτρες μεγάλες, και όλη την άμμο από τα ρέματα και τους χειμάρρους».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης που είπε «γυρίστε στη Θεσσαλία» πολλές φορές, σημείωσε ο ίδιος, δυστυχώς «στην περιοχή μας δεν έχει έρθει ούτε μία φορά, δεν έχει γνώση. Φέραμε drone δικά μας, να δείξουμε το μέγεθος του προβλήματος. Οι ιδιοκτήτες των κτημάτων δεν μπορούν, με δικά τους χρήματα, καθώς τα κοστολόγια ξεκινούν από 7.000-9.000 ευρώ ανά στρέμμα για να καθαριστούν. Και από κάτω, δεν υπάρχει έδαφος … Οι άνθρωποι αυτοί δεν εισέπραξαν από την φετινή παραγωγή, δεν έχουν να πληρώσουν για εφόδια στα γεωπονικά καταστήματα, δεν έχουν να ζήσουν. Κι εδώ καθόμαστε και χαράσσουμε πολιτικές του τύπου “πόσα χρήματα θα δώσουμε”. Δεν είμαστε επαίτες, στο “πάρε 50, πάρε 100, κάτσε εδώ στο ζύγι να το κάνουμε” … Πρέπει κάποια στιγμή σοβαρά να γίνει χάραξη εθνικής αγροτικής πολιτικής με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ο αγροτικός τομέας δεν είναι μια αξίνα που παίρνεις και κάθεσαι και ασχολείσαι. Είναι επιχειρήσεις. Έχουν επενδυθεί χρήματα, 200.000 ευρώ, 1.000.000 ευρώ, 2.000.000 ευρώ. Είναι καθετοποιημένες μονάδες. Είναι τάξη μεγέθους που δίνει τον παλμό σε κάθε τοπική κοινωνία. Δεν είμαστε μόνο εμείς, εμπλέκεται όλο το κράτος».

«Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν έχει χρήματα να “ανοίξει” ούτε έναν χείμαρρο. Με μία βροχή των 30 χιλιοστών τα κτήματά μας θα πλημμυρίσουν. Έχουμε ένα φράγμα της γραμμής του ΟΣΕ που καταστράφηκε, το οποίο σταμάτησε όλα τα νερά της βροχής, είχε 2,5 μ. νερό, έγινε θάλασσα το τμήμα αυτό. Δεν ήρθε κανείς, μία φορά ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας εθιμοτυπικά να μας δει, να μας πει “το ξέρουμε το πρόβλημα”», όπως είπε ο κ. Γκανής. «Δεν έχει γίνει καταγραφή. Δεν χρειάζεται να έρθει κανείς, υπάρχουν δορυφόροι. Μπορεί να δει κάποιος ακριβώς με τον Daniel και τον Elias ακριβώς την καταστροφή που έγινε. Δεν θέλουμε κοροϊδία. Εμείς από το μπλόκο του Νέου Μοναστηρίου λέμε ότι ζητούμε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι αν πάμε στον Αυγενάκη, αν πάμε στο Υποδομών, στο Οικονομίας, θα μας παραπέμψουν σε αυτόν. Δεν πάμε να ρίξουμε κυβερνήσεις, θέλουμε επιτέλους και σοβαρά το αίτημα που ακούστηκε προηγουμένως (για εθνική αγροτική πολιτική). Ακούστηκε για πρώτη φορά στα δικά σας τα κανάλια το 2005. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα».

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε πλέον, μετά από 17-18 χρόνια, όταν έχουμε επενδύσει, όταν εγώ παράγω προϊόν σε φθηνή τιμή, να μην το απολαμβάνουν οι καταναλωτές σε μέγιστη τιμή 100% πάνω. Δεν μπορώ να διανοηθώ σε προϊόν της περιοχής μου, όπως το ρύζι, να πωλείται 0,22 ευρώ και να φτάνει στο σούπερ μάρκετ της Αθήνας με 3,9-4,1 ευρώ». Είναι εκατοντάδες τα προϊόντα. Το ίδιο σε καθετοποιημένα προϊόντα, όπως «κρασί εμφιαλωμένο που φεύγει εδώ από τα οινοποιεία τα δικά μας με 2,5 ευρώ και το “απολαμβάνει” ο χονδρέμπορος με 12 ευρώ και τα καταστήματα εστίασης το διαθέτουν 30-60 ευρώ. Πώς γίνονται όλα αυτά;». Στο σιτάρι «έχουμε πουλήσει και με 0,22 ευρώ και με 0,32 ευρώ … και ξαφνικά τα άλευρα και όλη η μεταποίηση έχει αυξηθεί σε δύο χρόνια από 200% ως 450% … όταν πωλήσαμε 0,45 ευρώ ανέβηκε το ψωμί … τώρα δεν κατεβαίνει. Άρα, δεν υπάρχει αυτοματοποιημένο σύστημα σύγκρισης τιμών που έλεγε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Δεν υπάρχουν έλεγχοι, είναι απλά τα πράγματα. Αυτό είναι το μυστικό όλου του αγροτικού τομέα … το λέγαμε από το 2007, στην Αλαμάνα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ήταν κάτοικος ΗΠΑ επί δέκα χρόνια και «στη Μέκκα του καπιταλισμού υπάρχουν νόμοι και όροι στην αγορά. Εδώ έχουμε μια ασύδοτη αγορά. Εμφανίζονται άνθρωποι στο ενδιάμεσο, “μεσάζοντες”, “έμποροι”, εκτινάσσουν τις τιμές. Και το κράτος δεν εισπράττει για το 1.000% ή και 2.000% αύξηση».

Λένε ότι «τη ΔΕΗ “γίνεται ρύθμιση”. Ξέρετε ότι από τα 0,07 ευρώ, με τη μείωση έχει πάει στα 0,16-0,18 ευρώ; Μιλάμε για πάνω από 120% αύξηση. Ξέρετε ότι το νερό πάει να το πάρει ιδιώτης; Στη Γαλλία οι συνάδελφοι ξήλωσαν τα υδρόμετρα και τα πέταξαν. Πώς να ανεχτούμε ανθρώπους που μας λένε πράγματα που δεν γνωρίζουν; Η γεωργία δεν είναι “ξυπνάω σήμερα και μπαίνω στην παραγωγή”, χρειάζεται σχεδιασμός, να ξέρει κι ο αγρότης πού θα επενδύσει».

Ο κ. Γκανής τόνισε την αντίδραση σε Γερμανία και Γαλλία, όπου οι αγρότες δεν επιτρέπουν σε ξένα προϊόντα να μπαίνουν στη χώρα τους πλέον. «Η Θεσσαλία αυτή τη στιγμή έχει τάξη μεγέθους κοντά στο 1/4 της πανελλαδικής παραγωγής. Εμείς δεν έχουμε οχήματα να καλλιεργήσουμε κι αυτοί λένε “θα σου δώσω 150, θα σου δώσω 200″».