Ταχύτατα αναπτύσσεται και διαδίδεται σε όλη την Ελλάδα, το κίνημα για ελεύθερες παραλίες. Μετά την Πάρο, τη Νάξοn την Κρήτη και τη Σέριφο, το Κίνημα έκανε την εμφάνισή του και στη Χαλκιδική, με τους πολίτες να προσπαθούν να κερδίσουν χώρο στις παραλίες, ενώ κίνημα δημιουργήθηκε και στη Θάσο.

Ads

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στην Κέρκυρα. Κι εκεί φουντώνουν οι διαμαρτυρίες, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, με καταγγελίες Κερκυραίων για καταλήψεις παραλιών και κακές συμπεριφορές επιχειρηματιών.

Mετά το ξήλωμα των ομπρελών στη Σάντα Μαρία της Πάρου, oι οργανωμένες διεκδικήσεις των πολιτών πετυχαίνουν καθημερινά μερικές ακόμα μικρές νίκες και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές.

Στη Νάξο, για παράδειγμα, επιχειρηματίες απομάκρυναν άρον – άρον μέσα στη νύχτα με φορτηγά, χωρίς πινακίδες, ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Ads

Διαβάστε επίσης: Κίνημα «Σώστε τις παραλίες» / Οι ομπρέλες που πνίγουν, η νομοθεσία και η ξεχωριστή περίπτωση των Λειψών

«Έχει ξεκινήσει ο έλεγχος μικτού συνεργείου που αποτελείται από την κτηματική υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου, τον δήμο Νάξου και την ελληνική αστυνομία για ελέγχους. Πράγματι κάποιοι που παρανομούν, απομάκρυναν σετ ομπρελοκαθισμάτων», σημειώνει ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Πετράκης μέλος Κίνησης Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες, «Από την Κρήτη μέχρι την Χαλκιδική μας ρωτούν πολίτες τι πρέπει να κάνουν».

 

Λουόμενοι στην Αρτέμιδα, στην Ανατολική Αττική υποστηρίζουν πως οι ξαπλώστρες είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Η νομοθεσία υποχρεώνει μεταξύ άλλων τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να εξασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων.

Σχετικά με την Χαλκιδική, η διαδικτυακή ομάδα που έχουν δημιουργήσει με την ονομασία «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες» έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 4.000 μέλη σε περίπου ένα 24ωρο.

Οι καταγγελίες, που γίνονται στη διαδικτυακή αυτή ομάδα είναι για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες αλλά και παράνομη κατάληψη των beach bars με ξαπλώστρες, που φτάνουν πραγματικά την άκρη του κύματος.

Όπως τονίζουν λουόμενοι, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής είναι περιορισμένα και… σφηνωμένα τα ελεύθερα τμήματα της παραλίας ανάμεσα σε «στρατιές» από ομοιόμορφες ξαπλώστρες, που καταλαμβάνουν την άμμο.

Για αύριο Κυριακή 6 Αυγούστου τα μέλη της νεοσύστατης κίνησης στη Χαλκιδική ετοιμάζουν δύο κινητοποιήσεις. Μία συγκέντρωση στις 10:30 στην Ποτίδαια στο Λεμονή και μία την ίδια ώρα στο γήπεδο της Νικήτης.

Έλεγχοι και στην Αττική

Έλεγχοι στις οργανωμένες παραλίες γίνονται και στην Αττική από τη δημοτική αστυνομία και το Λιμενικό.

«Το κράτος οφείλει να ελέγξει με τις υπηρεσίες του τον αιγιαλό και την παραλία. Εμείς θέλουμε και μπορούμε ως αυτοδιοίκηση να ελέγξουμε και εμείς, αρκεί να μας δοθεί η δυνατότητα να μπορούμε να επιβάλουμε κυρώσεις», σημειώνει ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν βγει με τη μεζούρα και ελέγχουν αν αποστάσεις σε ξαπλώστρες, ομπρέλες και επιχειρήσεις τηρούνται σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος.