Το Κίνημα Αλλαγής δεν συμμετείχε σε καμία εκδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Και δεν έκανε μέχρι το βράδυ κανένα σχόλιο για τα επεισόδια, για τις καταγγελίες του ΚΚΕ, για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Ads

Είχαν βάλει ένα πανό στο κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη και περιορίστηκαν σ αυτό, περιμένοντας να περάσει η μέρα και να αλλάξει η πολιτική ατζέντα, για να ξεμπερδέψουν.

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε αντιπροσωπεία του κόμματος στην οποία μετείχαν ο  γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, και ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης. Η Φώφη Γεννηματά ήταν η μοναδική πολιτική αρχηγός που δεν εμφανίστηκε πουθενά. Σαν να κρύφτηκε.

Η εξαφάνιση του ΚΙΝΑΛ από το κάδρο των καταιγιστικών πολιτικών γεγονότων με φόντο τον θυελλώδη εορτασμό μιας φορτισμένης ιδεολογικά επετείου δεν είναι καθόλου συμπτωματική. Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν αμφιβολίες ότι δεν έπρεπε να συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 για να μην ρισκάρουν τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αλλά δεν υπάρχει σιγουριά ότι η απόφασή τους θα φέρει πολιτικά κέρδη ή, τουλάχιστον, δεν θα προκαλέσει πολιτική ζημιά.

Ads

Στην πραγματικότητα, δεν θα ήθελαν να έχουν βρεθεί σ αυτό το δίλημμα και δεν αισθάνονται καθόλου άνετα ως το μοναδικό κόμμα του αντιδεξιού χώρου που δεν αντέδρασε, παρά μόνο ρητορικά, στον κυβερνητικό αυταρχισμό. Ειδικά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε πορεία, αλλά διαφοροποιήθηκε στο σημείο αυτό από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, τους φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Αν η ένστασή τους ήταν η πραγματοποίηση πορείας, για λόγους δημόσιας υγείας, τότε γιατί δεν συντάχθηκαν με τα κόμματα της Αριστεράς ακολουθώντας το δρόμο που έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ; Να πουν, δηλαδή, ναι στην εκδήλωση μνήμης και τιμής και όχι στην πορεία;

Απαντήσεις, φυσικά, δεν υπάρχουν γιατί η επιλογή έγινε με απλοϊκούς πολιτικούς όρους: Να μην φανεί ότι συμπορευόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην εξεγερθεί το αντιΣΥΡΙΖΑ κομμάτι μας. Δεν συμφωνούσαν όλοι στο επιτελείο της Φ. Γεννηματά με τη στάση αυτή, όμως η αντίθετη άποψη ήταν σαφώς μειοψηφική. Θριάμβευσε η αντιΣΥΡΙΖΑ λογική και τώρα η Φ. Γεννηματά δυσκολεύεται να διαχειριστεί τη “νίκη”. Γι αυτό και εξαφανίστηκε.