φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης

Ads

Κλειστή είναι και σήμερα η λεωφόρος Λαυρίου από μπάζα σε πολλά σημεία. Κάτοικοι της Κερατέας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή Οβριόκαστρο βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε διάφορα σημεία. Να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην υπόθεση της Κερατέας κάλεσε τη Δικαιοσύνη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Η λεωφόρος Λαυρίου είναι κλειστή από την 1η έως την 3η είσοδο Κερατέας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 42ο έως το 54ο χιλιόμετρο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε για ακόμα μία φορά ένταση και επεισόδια μικρής έκτασης μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και τους κατοίκους που αντιδρούν στην δημιουργία ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, οχτώ άτομα που βρίσκονταν ως ομάδα περιφρούρησης στο μπλόκο του Λαυρίου τη νύχτα, δέχθηκαν επίθεση από διμοιρία των ΜΑΤ. Μάλιστα, αναφέρουν ότι ένας από τους κατοίκους του Λαυρίου, λίγο έλειψε να πάθει ανακοπή καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά του, ενώ όταν αποχώρησαν οι αστυνομικοί, οι 8 τραυματίες κάλεσαν σε βοήθεια και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Προγραμματίζεται πορεία στις 6μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

«Νέα άγρια επιδρομή των ΜΑΤ που έγινε τα ξημερώματα κατά των εργαζομένων που βρίσκονταν στο μπλόκο του Λαυρίου, με συνέπεια τον τραυματισμό τους και την μεταφορά τριών στο νοσοκομείο», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Τονίζει δε ότι «η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την κλιμάκωση του αυταρχισμού σε βάρος των κατοίκων της περιοχής της Λαυρεωτικής». «Με τη βία επιχειρεί να κάμψει την αντίστασή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για την εγκατάσταση χωματερής στην περιοχή αλλά και στους γενικότερους σχεδιασμούς να δοθεί στους μεγαλοεπιχειρηματίες η διαχείριση των απορριμμάτων», προσθέτει.

Ads

Υπενθυμίζεται πως το μεσημέρι της Τρίτης η Κερατέα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και κατοίκων που διαμαρτύρονται για τον ΧΥΤΑ. Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του αφέθηκε ο νεαρός κάτοικος που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Στο μεταξύ, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, ο δήμαρχος Φυλής Δημήτριος Μπουραΐμης ζητά να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΑ της περιοχής αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

Στην επιστολή του, στην οποία προτείνει σειρά κινήσεων για την περίπτωση της Φυλής, ο δήμαρχος της περιοχής επισημαίνει ότι ενώ με το νόμο 3164/2003 χωροθετήθηκαν συγκεκριμένες τοποθεσίες στην Αττική για τη δημιουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων, μετά από 7 χρόνια η μόνη εγκατάσταση που λειτουργεί βρίσκεται στην Φυλή.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός από την πλευρά του, αναφερόμενος στο θέμα της Κερατέας τόνισε ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός και υποστήριξε ότι για να φύγουν τα ΜΑΤ από την περιοχή θα πρέπει να περιφρουρηθεί η κατασκευή του έργου. Επίσης χθες, η υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Τζάκρη δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα υπαναχώρησης από την κυβέρνηση στην χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Κερατέα.

Παπουτσής: «Απαράδεκτη η κατάσταση»

Να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην υπόθεση της Κερατέας κάλεσε τη Δικαιοσύνη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής μετά το πέρας συνάντησης που είχε με ευρωβουλευτές για το μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή απαράδεκτη.

Ο κ. Παπουτσής σημείωσε πως “ορισμένοι” επιχειρούν με συστηματικό τρόπο να μετατρέψουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν οργανωμένο χώρο για την διαχείριση των απορριμμάτων σε αστυνομική υπόθεση, και συμπλήρωσε: «Κάποιοι είναι οχυρωμένοι πίσω από την κατάσταση, κάποιοι ωφελούνται. Φέρουν ευθύνη όσοι πρωτοστατούν στα επεισόδια και καλύπτουν έκνομες ενέργειες».

Αναγνώρισε ότι η Δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί, την κάλεσε ωστόσο να λάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, ενώ για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση είπε πως «ρόλος της είναι να προστατέψει τις ζωές και τα δικαιώματα των πολιτών». Όλοι εκείνοι που αρνούνται το διάλογο με τους αρμόδιους υπουργούς και υποθάλπουν τα επεισόδια φέρουν ευθύνη, επανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Για το νέο κλείσιμο της λεωφόρου Λαυρίου, ο κ. Παπουτσής διαβεβαίωσε ότι θα επιχειρηθεί εκ νέου να ανοίξει ο δρόμος, καθώς στόχος είναι να γίνεται απρόσκοπτα η κυκλοφορία. Στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στη περιοχή έχουν δοθεί από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ εντολές για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, είπε ο κ. Παπουτσής και πρόσθεσε πως από τις εμπρηστικές επιθέσεις κινδυνεύουν και ζωές αστυνομικών.

«Κάποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτό. Κάποιοι είναι οχυρωμένοι πίσω από αυτή την κατάσταση. Κάποιοι ευνοούνται από αυτή την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω, έχουν ευθύνες. Αυτές τις ευθύνες, νομίζω ότι είναι καιρός η Δικαιοσύνη να πάρει τις πρωτοβουλίες που πρέπει και να τις αποδώσει», κατέληξε ο Χρήστος Παπουτσής.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει το καθήκον της και θα θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από κάποιες προσωπικές, ή άλλου είδους προσεγγίσεις», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. «Κάποιες ομάδες μόνο δεν μπορούν να αναστατώνουν το σύμπαν, ή να αρνούνται να επιτρέψουν στο δημόσιο να ασκήσει τις λειτουργίες του», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα όρια ανοχής της εξαντλούνται στην Κερατέα. Αυτό που πραγματικά έχει εξαντληθεί είναι η δημοκρατική νομιμότητα, όταν η Κερατέα είναι υπό αστυνομική κατοχή και η κυβέρνηση συζητάει μόνο με τους μεγαλοεργολάβους για έργα που δεν λύνουν το τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων. Η αστυνομική βία και η καταστολή είναι o μόνος δρόμος για μια κυβέρνηση σε πανικό, που δεν μπορεί να πείσει κανέναν πλέον για την πολιτική της», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.