Νέα «τρικυμία» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ταραχή στα «θολά νερά» της κεντροαριστεράς, προκάλεσε η πρόταση των Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιάννη Ραγκούση, να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην πολιτική ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, αποχωρώντας από την Ευρωομάδα της Αριστεράς.

Ads

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του ευρωβουλευτή του κόμματος, Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του, ψύχραιμη αλλά αντίθετη είναι και η άποψη στελεχών κοντά στον πρόεδρο, ενώ άνευ πραγματικού ενδιαφέροντος φαίνεται πως βρίσκει την πρόταση ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Ενοχλημένο εμφανίζεται και το ΠΑΣΟΚ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του να υπογραμμίζει πως «οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με ίδιες αρχές και αξίες που ενώνονται γύρω από έναν κοινό σκοπό. Δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά».

Η παρέμβαση των τριών μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Η παρέμβαση τιτλοφορείται «Ώρα γενναίων πολιτικών επιλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Η μεγάλη Κεντροαριστερά».

Ads

Σύμφωνα με τους Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο και Γιάννη Ραγκούση, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει «να αποφασίσει καθαρά ότι στοχεύει να αποτελέσει το κόμμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον κύριο εκφραστή της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης στη χώρα μας, που εκφράζει και – κυρίως – ενώνει τους πολίτες από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο που δεν ενσωματώνεται στη στρατηγική της συντηρητικής παράταξης.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν αυτή την επιλογή – και ουσιαστικά και συμβολικά – καθιστώντας εφικτό τον στόχο της κυβερνητικής προοπτικής.

Μια τέτοια θεμελιώδης επιλογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενόψει μάλιστα των επερχόμενων ευρωεκλογών, είναι η απόφαση για την ένταξη πλέον του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία όλα τα τελευταία χρόνια προσκαλείται και αποδέχεται να συμμετέχει ως παρατηρητής».

Οι αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της The Left, υπεύθυνος για ζητήματα εργασιακών, πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε λανθασμένη την πρόταση των τριών μελών της πολιτικής γραμματείας του Κόμματος, αναφέροντας μάλιστα πως «η σοσιαλδημοκρατία είναι μια φθαρμένη ιστορία. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο κύκλος της Αριστεράς έχει κλείσει, εγώ διαφωνώ», θυμίζοντας παράλληλα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στον ευρύτερο χώρο της οποίας παίζει καταλυτικό ρόλο διαμόρφωσης των εξελίξεων.

Ο Κώστας Αρβανίτης σημείωσε ακόμη πως «άλλο συνεργασία, κι άλλο ενσωμάτωση», υποδεικνύοντας ότι η συνεργασία ανάμεσα σε όμορες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, είναι ήδη μια πραγματικότητα, η οποία έχει συχνά ως τώρα αποδώσει καρπούς για την ευρωομάδα της Αριστεράς. Κατέληξε δε ότι μία τέτοια «ένταξη», θα αποτελούσε «μεγάλη υποχώρηση» από τις θέσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πάρει στην Ευρώπη και τις επιτυχίες που έχει ως τώρα σημειώσει.

Σε αυτή τη γραμμή κινούνται και συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίοι σημειώνουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ηγέτιδα δε δύναμη. Επανειλημμένα ο πρόεδρος του κόμματος έχει πει ότι “παραμένει στη LEFT και παραμένει γέφυρα με Σοσιαλιστές και Πράσινους. Ανήκει όμως στην Αριστερά”. Φυσικά και έχουν το δικαίωμα στελέχη που πιστεύουν κάτι άλλο να το θέσουν στα όργανα».

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι είπε ότι δεν αφορά τον κόσμο και δεν είναι θέμα σε ποια κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. «Καταστατικά η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Αριστερά», σημείωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «είναι χρήσιμες και αναγκαίες οι κοινωνικοπολιτικές πρωτοβουλίες που θα προκαλέσουν διεργασίες στην βάση της κοινωνίας, άλλα και την σύγκλιση του προοδευτικού χώρου».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε παράλληλα ότι «βρισκόμαστε σε συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ που δεν πρέπει να πάρουν χαρακτηριστικά ιδεολογικής ηγεμονίας».

Ταραχή στο ΠΑΣΟΚ

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ένταξη του κόμματος στην ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε πως «οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με ίδιες αρχές και αξίες που ενώνονται γύρω από έναν κοινό σκοπό. Δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά» και εκτίμησε πως «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να λύσει πολύ πιο σοβαρά ζητήματα για τη φιλοσοφία, το πολιτικό του πρόταγμα και την ιδεολογική του ταυτότητα», εξηγώντας:

«Διαβάσαμε π.χ. με έκπληξη ότι ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε τώρα να είναι υπουργός του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ως πρωθυπουργό οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες τον έχουν κατηγορήσει σκληρά και δικαιολογημένα για τα ζητήματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Θα μπορούσε ο κ. Κασσελάκης να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τελικά, έτσι όπως αποδεικνύεται.

Οι πολίτες πρέπει να δουν καθαρές θέσεις, ώστε να κρίνουν και να συγκρίνουν: λέμε όλοι τα ίδια για την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομία της καθημερινότητας, τα εθνικά θέματα, τη φορολογική δικαιοσύνη; Γιατί θυμόμαστε και τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ πριν κάποιους μήνες, τις οποίες δεν θα τις έλεγε κανείς σοσιαλδημοκρατικές».