Την εξαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Εξεταστική Επιτροπή για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών λόγω του κωλύματος που προκύπτει -σύμφωνα και με τη σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής– από το γεγονός ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είναι ταυτόχρονα συνήγορος δύο οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας.

Ads

Κατά την τεταμένη διαδικασία αντηλλάγησαν βαριές εκφράσεις μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής, Δημήτρη Μαρκόπουλου, και της κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο διάλογος Κωνσταντοπούλου-Μαρκόπουλου

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επέμεινε να πάρει τον λόγο λέγοντας ότι η πλειοψηφία «δεν σέβεται τους 57 νεκρούς» και τον πρόεδρο της Επιτροπή να την αποκαλεί χυδαία και να την καλεί να αφήσει το «εμπόριο νεκρών» για να χτίσει καριέρα.

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο:

Ads

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Δεν εχετε τον λόγο. Σεβαστείτε τον κανονισμό.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν σέβεστε τους 57 νεκρούς.

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Αφήστε το εμπόριο νεκρών. Μην χτίζετε καριέρα πανω σε αυτο. Δεν θα δεχθούμε μειωτικές συμπεριφορές και επιθέσεις σε συναδέλφους. Δεν χωρούν ειρωνείες.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εσείς κάνατε φραστική επίθεση. Εκτίθεστε.

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Δεν θα γινουν ανεκτες ειρωνιες και παροξυσμοι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα κλείσετε και τα μικρόφωνα;

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατηγόρησε ακόμη, τον Δημήτρη Μαρκόπουλο ότι βρίσκεται πίσω από δημοσίευμα εφημερίδας με τίτλο «Πρόσω ολοταχώς για το Δρομοκαΐτειο η Ζωή», λέγοντας του πως δεν έχει ούτε τη γενναιότητα ούτε τον ανδρισμό να της τα πει κατά πρόσωπο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μου απευθύνετε χυδαίους ονειδισμούς…

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Ψεύδεστε. Είναι αυτό επίπεδο πρώην προέδρου της Βουλής; Ψεύδεστε για να δημιουργήσετε εντυπώσεις πάνω στα πτώματα 57 ανθρώπων. Είστε χυδαία…

Στον καυγά παρενέβη και ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης ο οποίος ανέφερε ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως Πρόεδρος της Βουλής είχε απευθυνθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο.

Την εξαίρεση Πλεύρη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχέση με τη ψηφοφορία, υπερψήφισαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.

Να σημειωθεί ότι ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Β. Κόκκαλης, αιτήθηκε την εξαίρεση του Θ. Πλεύρη διότι ήταν υπουργός Υγείας την περίοδο του δυστυχήματος, επισκέφτηκε τον τόπο της τραγωδίας λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση και έχει μηνυθεί από συγγενείς θυμάτων επειδή συμμετείχε στην επιτροπή που ενέκρινε το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας.

Το εν λόγω αίτημα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, όπως απεφάνθη ο πρόεδρος της Επιτροπής.