Με την πολυπληθή συμμετοχή διαδηλωτών αποκλείστηκαν μεγάλα πολυκαταστήματα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα για την κυριακάτικη αργία και το άνοιγμα των καταστημάτων.

Ads

Εν τω μεταξύ τα καταστήματα είναι ανοιχτά αυτή την Κυριακή, στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που διαρκεί έως τις 15 Νοεμβρίου. Η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή είναι προαιρετική και το προτεινόμενο ωράριο είναι από τις 11 το πρωί έως τι 6 το απόγευμα.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου πραγματοποιώντας συγκέντρωση σήμερα το πρωί στην Ερμού.

image

Ads

Η ανακοίνωση

«Η λειτουργία των καταστημάτων στις 5/11/2017 συμπίπτει με την περαιτέρω απελευθέρωση των Κυριακών που ψήφισε πρόσφατα η Κυβέρνηση στο συμπληρωματικό Μνημόνιο του Μάιου και  μετά από επιταγή των δανειστών και των μεγαλοεργοδοτών» αναφέρει η ΟΙΥΕ και προσθέτει:

«Είναι φανερό ότι, αν οι εργαζόμενοι δεν αντισταθούν, το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας θα συνεχιστεί διότι αυτό θέλουν οι μεγάλες αλυσίδες, οι πολυεθνικές, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, με νέα πανελλαδική απεργία στις 5/11/2017.

Καλούμε τα σωματεία μας και τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά την  απεργιακή μάχη ενάντια στο Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων. Καλούμε τις εργοδοτικές οργανώσεις των μικρομεσαίων επαγγελματιών να σταθούν δίπλα μας και να μην ανοίξουν τα καταστήματα στις 5 Νοεμβρίου.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΟΙΥΕ και των Σωματείων θα γίνει στην Ερμού (Σύνταγμα) και ώρα 11.00 π.μ.

Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές μας!»

image

Τη νομική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας ζητεί και η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, μέλη της οποίας συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους, προχωρώντας στη συνέχεια σε παρεμβάσεις μπροστά από τις εισόδους καταστημάτων και πολυκαταστημάτων στο κέντρο της πόλης.

«Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχθούν καμία Κυριακή να ανοίγουν τα καταστήματα, να μη δεχθούν να δουλεύουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης, Γαρυφαλλιά Καλαμαρά.  «Καλούμε τους εργαζόμενους να αντικρούσουν αυτή την επίθεση, μπροστά και στα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, για να χτυπήσουν και το δικαίωμα της οργανωμένης συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων και το δικαίωμα της απεργίας», ανέφερε.

image

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποίησε και η πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης «Συντονισμός Δράσης Ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας», αναφέροντας πως «οι απεργίες των σωματείων του κλάδου τις Κυριακές, που είναι ανοιχτά τα καταστήματα, είναι απαραίτητες και πρέπει να στηριχτούν, αλλά δεν αρκούν, καθώς είναι απαραίτητος ο οριζόντιος συντονισμός ευρύτερων κομματιών της τάξης μας, σωματείων βάσης, εργατικών σχημάτων και Συλλογικοτήτων ώστε αυτές οι απεργίες να αποκτήσουν γενικευμένα χαρακτηριστικά».

image