Η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία κατά των ταξιδιών στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ύστερα από το σοβαρό επεισόδιο στη «νεκρή ζώνη» κοντά στην Πύλα, όπου Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί επιτέθηκαν σε μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Ads

Η επίθεση σημειώθηκε κατά την προσπάθεια των Τουρκοκύπριων αξιωματικών όταν πήγαν να παρεμποδίσουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες που διεξάγονται από το κατοχικό καθεστώς στην περιοχή, σε μια διαφαινόμενη απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων επί του πεδίου.

Όπως γίνεται γνωστό, η πρεσβεία των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στα Κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο ή μέχρι την εκτόνωση της κατάστασης στην περιοχή Πύλα.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, είχε εκφράσει «σοβαρές ανησυχίες» για την έναρξη «μη εγκεκριμένων εργασιών για δρόμο» και τις πληροφορίες σχετικά με την επίθεση των Τουροκυπρίων στα μέλη της ειρηνευτικής αποστολής.

Ads

Σημειώνεται πως δέχθηκαν επίθεση με πέτρες, αλλά και γρονθοκοπήθηκαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 10 άτομα, τα τρία εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των μελών των ειρηνευτικών δυνάμεων και τις ζημιές στα οχήματα του ΟΗΕ από τους Τουροκύπριους» αναφέρθηκε στην ίδια ανακοίνωση.

«Οι απειλές κατά της ασφάλειάς τους και οι ζημιές στην ιδιοκτησία των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν έγκλημα, υπό το διεθνές δίκαιο» συμπληρώθηκε.

Έγινε, παράλληλα, λόγος για «απαράδεκτες πράξεις που υπονομεύουν τη δυνατότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει τον ειρηνευτικό του σκοπό».

«Καλούμε τις τουρκοκυπριακές αρχές να σταματήσουν την κατασκευή άμεσα» συμπληρώθηκε.