Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση για τις μίζες στο C4i, καθώς στη δικογραφία, που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, μάρτυρας βάζει στο κάδρο του σκανδάλου και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Υπενθυμίζεται πως τον Κώστα Σημίτη είχε εμπλέξει με την κατάθεσή του και ο  Μισέλ Ζοσεράν, Γάλλος έμπορος όπλων και πρώην πρόεδρος της Thales – της εταιρίας που φέρεται να είχε δωροδοκήσει τον Γιάννο Παπαντωνίου για την προμήθεια των φρεγατών «S». Πρόκειται για το σκάνδαλο που οδήγησε στη φυλακή τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ. 

Ads

Στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για το σκάνδαλο C4i, βασικός πρωταγωνιστής είναι και πάλι ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας κατ’εξακολούθηση εις βάρος του Δημοσίου και αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στη δικογραφία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περιλαμβάνονται κατάλογος εγγράφων 54 σελίδων μαζί με ένα usb, καθώς και η τελευταία ένορκη εξέταση 9 σελίδων, του Ευάγγελου Βασιλάκου, ο οποίος διετέλεσε γενικός διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΕΘΑ από τον Απρίλιο του 2006 μέχρι τον Οκτώβριο του 2010, ενώπιoν του εφέτη ανακριτή στις 5/11/2018. Πρόκειται για τον μάρτυρα «κλειδί», ο οποίος εμφανίστηκε οικειοθελώς στις αρχές και έδωσε νέα ώθηση στην υπόθεση. Στην κατάθεσή του «καρφώνει» τον Γιάννο Παπαντωνίου, ενώ εμπλέκει και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη λέγοντας χαρακτηριστικά στον ανακριτή: «Ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές στην προμήθεια του C4i, ιδίως προς τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παπαντωνίου».

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως τα πολιτικά πρόσωπα που ασχολήθηκαν με την προμήθεια γνώριζαν λεπτομέρειες για την προμήθεια του C4i σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος και το οικονομικό μέρος της προμήθειας: «Δηλαδή, όταν μία προμήθεια προϋπολογισμού 211.000.000 € ξεκινάει με προσφορές περίπου των 400.000.000 €, βελτιώνεται στα περίπου 300.000.000 € και καταλήγει στα 255.000.000 €, θεωρώ ότι είναι αδύνατον για έναν σώφρονα άνθρωπο, πόσο μάλλον για έναν Πρωθυπουργό και Υπουργούς, να μην περνάει έστω από το μυαλό τους ότι τα προσφερόμενα ποσά είναι υπερκοστολογημένα για να συμπεριλάβουν το κόστος παράνομων πληρωμών», υποστηρίζει ο μάρτυρας.

Ads

Ο κ. Βασιλάκος υποστηρίζει ακόμα ότι είναι αφελής όποιος θεωρεί ότι πολιτικά πρόσωπα δεν χρηματίστηκαν για οποιαδήποτε εξοπλιστική προμήθεια. «Υπήρξαν σοβαρές νομικές και διοικητικές παρατυπίες ή παρανομίες». Κατά την αξιολόγηση της σύμβασης από τον μάρτυρα επισημαίνονται μια σειρά από ενέργειες, όπως το γεγονός ότι η σύμβαση δεν υπογράφηκε με την κοινοπραξία των εταιρειών SAIC και Siemens, αλλά μόνο με την SAIC, παρότι προβλέπονται πληρωμές και προς την Siemens. Επίσης, η προσφορά της SAIC ήταν κατά 6 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από την προσφορά της TRS. Σημειώνεται δε πως η SAIC είχε ως υποκατασκευαστή τη Nokia, ενώ η TRS την Motorola, όμως κατά την διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης η SAIC άλλαξε υποκατασκευαστή και πήγε στην Motorola χωρίς να μειωθεί κατά 6 εκατ. ευρώ η σύμβαση.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω ποσά ή τον τρόπο με τον οποίον χρηματίστηκαν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά θεωρώ αδύνατον πρώτον να μην γνώριζαν ότι υπήρχαν παράνομες πληρωμές και δεύτερον μου είναι δύσκολο να συγκεράσω συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες με οικονομικά μεγέθη. Θα σας παραθέσω κάποια συγκεκριμένα ποσά για τη σύμβαση C4I, τα οποία, σε αδρές γραμμές, θα μπορούσαν κατά τη γνώμη μου να αποτελούν το ποσό των πιθανών παράνομων πληρωμών. Συγκεκριμένα, η σύμβαση του C4I ανέρχεται στο ποσό των 255.000.000 €. Το τίμημα που θα εισέπραττε η SAIC από αυτήν την σύμβαση ήταν περίπου 157.000.000 €. Το υπόλοιπο ποσό των 98.000.000 € θα το λάμβανε η SIEMENS. Το ποσό των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων πουανατέθηκε στη SIEMENS ήταν περίπου 80.000.000 €. Η διαφορά των 18.000.000 € που αναφέρεται στη SIEMENS, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί για παράνομες πληρωμές, ακόμα κι αν υποτεθεί ότι τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν ήταν υπερκοστολογημένα».

Ο μάρτυρας εκτιμά πως ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές στην προμήθεια του C4i, ιδίως προς τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παπαντωνίου, τονίζοντας συγκεκριμένα«Η εκτίμησή μου είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για την συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4i από τον Χριστοφοράκο». «Είναι αφέλεια να θεωρεί κάποιος ότι οι πρωθυπουργοί της χώρας δεν γνωρίζουν για το αν δωροδοκούνται οι υπουργοί Άμυνάς τους. Η γνώση τους αυτή δε, περιέρχεται σε αυτούς από αυτούς που δωροδοκούν τους υπουργούς […] Οπως και όλοι οι κατοπινοί πρωθυπουργοί γνώριζαν και γνωρίζουν για τη διαφθορά στους εξοπλισμούς». […] «Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ειδικά οι υπουργοί Εθν. Άμυνας διακατέχονται από την νοοτροπία του επιχειρηματία. Δηλαδή, θεωρούν ότι αφού από την υπογραφή τους σε μία σύμβαση μία εταιρεία ή ένας επιχειρηματίας αποκομίζει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ θεωρούν ότι πρέπει και αυτοί να πάρουν ένα κομμάτι αυτών των κερδών».