Την κατάθεση μάρτυρα που ισχυρίζεται ότι επιφανή στελέχη του ΚΥΣΕΑ επί πρωθυπουργίας Σημίτη δωροδοκήθηκαν, περιλαμβάνει ο φάκελος της δικογραφίας που διαβίβασε στην Βουλή ειδικός εφέτης ανακριτής κ. Ορφανίδης, σύμφωνα με την «Εστία».

Ads

Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα αναφέρεται σε μάρτυρα, άριστο γνώστη του θέματος αλλά και των παρασκηνιακών διεργασιών που παρατηρούνταν την εποχή εκείνη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας  τον διαγωνισμό του C4I.

Στην κατάθεση του ισχυρίζεται ότι δύο κορυφαίοι πολιτικοί και επιφανή στελέχη του ΚΥΣΕΑ της εποχής φέρονται να δωροδοκήθηκαν με 15 εκατομμύρια ευρώ, συνολικά, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στην προμήθεια έργου αξίας 335 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης
Στη Βουλή η δικογραφία για το C4I

Ads

Σύμφωνα με τον ειδικό εφέτη ανακριτή, αυτά τα πρόσωπα πρέπει να ελεγχθούν από το Κοινοβούλιο βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών για το ενδεχόμενο της εκ μέρους τους διάπραξης του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως ο μάρτυρας έχει άρτια τεχνική γνώση του καυτού φακέλου της προμήθειας του C4I.

Στη δικογραφία, που διαβιβάστηκε στη Βουλή υπάρχουν αναφορές στο συλλογικό τρόπο λήψης αποφάσεων από το ΚΥΣΕΑ, ενώ από την επίμαχη συνεδρίαση του απουσίαζε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γ. Παπανδρέου ενδεχομένως είχε ενημερωθεί για το παρασκήνιο, οπότε φίλιες δυνάμεις του συνέστησαν να μη παρίσταται προκειμένου να προστατευθεί νομικά.

Άλλοι ισχυρισμοί «θέλουν» τον Γ. Παπανδρέου να αποφεύγει να παρίσταται σε οποιαδήποτε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με οικονομικό αντικείμενο επί πρωθυπουργίας Σημίτη, επικαλούμενος ακόμη και πυρετό.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής του 2011, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε τρεις φορές από το ΚΥΣΕΑ, πάντως, γιατί η εταιρία «Thales» έδινε πάντοτε καλύτερη προσφορά από την Saic. Όπως σχολιάζει η «Εστία» κατακυρώθηκε τελικά στην Saic με «νομικές αλχημείες».

Από την δημοσιοποίηση της δικογραφίας θα κριθεί εάν το αίτημα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το άνοιγμα λογαριασμών Σημίτη, Χρυσοχοϊδη, Μαλέσιου κλπ. συνδέεται ευθέως με αυτή την υπόθεση ή άλλη.

Επίσης, αν τα πρόσωπα είναι αυτά ή αν προστίθενται και άλλα που μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστά.

Σύμφωνα με την «Εστία», οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί, τα ονόματα των οποίων περιέχονται στην κατάθεση του μάρτυρα, θα αντιμετωπίσουν το εξής δίλημμα: Θα χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα της παραγραφής βάσει του Συντάγματος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001 ή θα παραιτηθούν από το δικαίωμα αυτό για να κριθεί η υπόθεση τους;