Ημέρα εξελίξεων για την οικονομία η σημερινή. Στη Βουλή κατατέθηκε το «μίνι» νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται οι αυξήσεις των ειδικών φόρων σε τσιγάρα και ποτά, αλλά και αυτές που αφορούν στις γονικές παροχές. Στο μεταξύ, στην Κομισιόν αποστέλλει σήμερα η κυβέρνηση το τελικό κείμενο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), το οποίο ενέκρινε εχθές το υπουργικό συμβούλιο και παρουσιάστηκε στη Βουλή.

Ads

Στη Βουλή τα τσιγάρα, τα ποτά και … οι γονικές

Στη Βουλή κατατέθηκε τελικά σήμερα και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο για τα τσιγάρα, τα ποτά και τις γονικές παροχές. Οι αυξήσεις θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα, και όπως διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 8 Ιανουαρίου. «Συνταγματικά θα μπορούσε κάποιος να πάει και μέχρι τον Οκτώβριο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, «αλλά επειδή δεν θέλουμε να ξεκινήσει μία νέα συζήτηση περί αναδρομικής φορολόγησης, το ξεκινάμε από τις 8 του μηνός, όπως ήταν και στην κατάθεση της τροπολογίας».

Υπενθυμίζεται ότι, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την προσωρινή απόσυρση της τροπολογίας για την αύξηση του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα και τη ρύθμιση της φορολόγησης των γονικών παροχών, ύστερα από τη σκληρή κριτική που δέχτηκε για το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά, κατατέθηκαν σε άσχετο νομοσχέδιο.

Ads

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση στις 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές, δωρεές, καθώς και τη μείωση του φόρου για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 310.000 ευρώ που αφορά την πλειοψηφία των ακινήτων, η οποία προκαλείται τόσο λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου στις 150.000 ευρώ από 95.000 που ήταν με το προηγούμενο καθεστώς αλλά και της αναπροσαρμογής των συντελεστών του φόρου.

Για ακίνητα πάνω από 310.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας με το νέο καθεστώς προκύπτει αύξηση φόρου. Σημειώνεται ότι, η κλίμακα που θα ισχύει πλέον για τη φορολογία γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών θα είναι η ακόλουθη: Για αντικειμενική αξία από 150.000 ευρώ μέχρι 300.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ ανέρχεται σε 5% και πάνω από το όριο αυτό στο 10%.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η κατάργηση του παλιού καθεστώτος όπου φορολογούσε με συντελεστή 1% ανεξαρτήτως ύψους περιουσίας μεταβιβαζόμενης περιουσίας πάνω από τα 95.000 ευρώ ήταν αναγκαία, προκειμένου να θεσπιστεί ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των πολιτών, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Αναφορικά με τις αυξήσεις σε τσιγάρα και ποτά, το νομοσχέδιο ορίζει ότι για τα φτηνά τσιγάρα η αύξηση τιμής λόγω του φόρου ανέρχεται σε 0,15 μέχρι 0,19 ευρώ και για ακριβά τσιγάρα από 0,20 μέχρι 0,34 ευρώ.

Στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Στην Κομισιόν κατατίθεται σήμερα το ΠΣΑ. Το τριετές ΠΣΑ προβλέπει, μεταξύ άλλων, επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2011, αύξηση του ποσοστού ανεργίας και του πληθωρισμού, μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2012 και άγριο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής. Κατά την παρουσίαση του ΠΣΑ στη Βουλή, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση της Οικονομίας: το 2009 συρρικνώθηκε κατά 1,2%, έναντι ανάπτυξης 2% το 2008. Η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε κατά 1,5% (έναντι αύξησης 2,3% το 2008), οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 20%, οι εξαγωγές κατά 16% και οι εισαγωγές περίπου κατά 25%. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, φέτος αναμένεται να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ, θα μείνει σταθερό στο 120,6% το 2011 και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2012, ώστε το 2013 να έχει μειωθεί στο 113,4% του ΑΕΠ.

Χθες, την αναβολή της συνεδρίασης των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, στις οποίες ο υπουργός Οικονομικών επρόκειτο να ενημερώσει για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για διαδικασία εξπρές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρότεινε να επαναληφθεί η συνεδρίαση μετά το Ecofin και επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που εγκρίνεται το πρόγραμμα και η κυβέρνηση κάνει μία πρώτη ενημέρωση και συζήτηση με τα κόμματα.

Αντιδράσεις ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ

«Η πρώτη αντίδραση του εμπορικού κόσμου για το τριετές πρόγραμμα εξόδου της οικονομίας από την κρίση είναι θετική, παρ’ όλα αυτά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο ταμειακούς στόχους για τον περιορισμό του ελλείμματος, χωρίς να δημιουργεί άμεσες προϋποθέσεις ανάπτυξης και τόνωσης της αγοράς», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης. Ο ίδιος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τους τρόπους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και κυρίως για την ανταποδοτικότητα του Προγράμματος στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. 
 «Αν και πολλά μέτρα βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση ενίσχυσης της σταθερότητας, κρίνονται φιλόδοξα, όσον αφορά κυρίως τη μείωση της δημόσιας σπατάλης, την αύξηση των εσόδων και τις αποκρατικοποιήσεις χωρίς να προσεγγίζουν ένα πραγματικό και ρεαλιστικό σχέδιο ουσιαστικής ανάπτυξης. 

 Ενόψει μάλιστα των προβλέψεων για αρνητική ανάπτυξη το 2010 και εκτίναξη της ανεργίας την ίδια περίοδο, η αναγκαιότητα για την υιοθέτηση νέων διαρθρωτικών μέτρων ενισχύεται», πρόσθεσε.

Η ΓΣΕΕ αξιολογεί το σημερινό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας όχι τόσο σαν διαχειριστικό πρόβλημα εσόδων-δαπανών αλλά κυρίως ως αναπτυξιακό και κοινωνικό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

 «Διεκδικούμε την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών διαμέσου μιας σοβαρής αναδιανομής των εισοδημάτων και της υπέρβασης του αναπτυξιακού προτύπου, της δανειακής μεγέθυνσης της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης, της ανισοκατανομής του εισοδήματος, της απελευθέρωσης της φοροδιαφυγής – εισφοροδιαφυγής, της ευέλικτης εργασίας και της συρρίκνωσης του τεχνολογικού και παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Το σταθεροποιητικό μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση των αναπτυξιακών και κοινωνικών της διαστάσεων σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

 Καλούμε την κυβέρνηση να προσανατολίσει την οικονομική της πολιτική προς την κατεύθυνση: καταπολέμηση της ανεργίας, της αναδιανομής του εισοδήματος, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της τεχνολογικής και παραγωγικής ανασύστασης της ελληνικής οικονομίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.