Την αναβολή της συνεδρίασης των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, στις οποίες ο υπουργός Οικονομικών επρόκειτο να ενημερώσει για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για διαδικασία εξπρές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρότεινε να επαναληφθεί η συνεδρίαση μετά το Ecofin και επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που εγκρίνεται το πρόγραμμα και η κυβέρνηση κάνει μία πρώτη ενημέρωση και συζήτηση με τα κόμματα.
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η συζήτηση για το ΠΣΑ είναι αναγκαίο να γίνει με επαρκή χρόνο διαβούλευσης και στην ολομέλεια. Με τις διαδικασίες εξπρές που ακολουθούνται δεν μπορεί να συζητηθεί ένα πρόγραμμα που αφορά την οικονομική πολιτική της επόμενης τριετίας, επισήμανε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μανόλης Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι θα μπορούσε να ζητηθεί μια παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η συζήτηση να γίνει ακόμη και το Σαββατοκύριακο εάν χρειαστεί, ώστε να διατυπωθούν όλες οι απόψεις. Σε δύο ώρες δεν μπορεί να μελετηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, εμείς θέλουμε να συμπαρασταθούμε στην προσπάθεια, αλλά με τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η κυβέρνηση δεν δείχνει σοβαρότητα, επεσήμανε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι όταν έχουμε αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα στην ουσία θα έχουμε αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το νέο επίτροπο Ολι Ρεν που είναι πιο σκληρός από τον προηγούμενο, τον Αλμούνια, και επισήμανε ότι το ΠΣΑ «ήρθε στις θυρίδες μας μόλις πριν δύο ώρες και δεν προλάβαμε να το μελετήσουμε».
Την Παρασκευή το Σύμφωνο Σταθερότητας στην ΕΕ
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας και καθοριστική για την οικονομία και τη γενικότερη πορεία της χώρας την επόμενη τριετία, διαμηνύοντας την πρόθεση της κυβέρνησης «να μετατρέψει τη μεγαλύτερη και πιο πολυσύνθετη κρίση σε μία μεγάλη ευκαιρία, προχωρώντας σε μεγάλες ανατροπές».
Όπως έκανε γνωστό το πρόγραμμα θα αποσταλεί την Παρασκευή στην ΕΕ και όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «αποτελεί το δεσμευτικό σχέδιο για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να αφήσουμε πίσω τα ελλείμματα, παραγωγικά, ανταγωνιστικότητας, δημοσιονομικά, αξιοπιστίας, διαφάνειας και κυρίως το έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης».
Σχολιάζοντας το κατά πόσο είναι εφικτοί οι στόχοι που θέτει η κυβέρνηση για την μείωση του ελλείμματος ο κ. Παπανδρέου, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει τη δημοσιονομική εξυγίανση μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάζεται τόλμη αλλά και η στήριξη των πολιτών.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε το έλλειμμα ως την «κορυφή του παγόβουνου» στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και είπε υπογράμμισε «δεν θα πετυχουμε βελτίωση του προβλήματος αν δεν αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια. Αν θέλουμε τα αποτελέσματα να είναι μακροπρόθεσμα πρέπει να δώσουμε λύση στα χρόνια προβλήματα».
Τι προβλέπει το ΠΣΑ
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του τόνισε ότι στόχος του υπουργείου του είναι η μείωση του ελλείμματος και του χρέους, η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη και η αντιμετώπιση του ελλείμματος αξιοπιστίας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν λίγο χαρακτήρισε το ΠΣΑ φιλόδοξο και τόνισε ότι στόχος είναι να έχουμε σχετικά θετικούς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το έτος 2013, ξεκινώντας ήδη από μέσα από το 2010.
Δήλωσε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιλαμβάνει «σχέδιο Β» για την οικονομία, με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις βασικές προβλέψεις του και στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 0,3% του ΑΕΠ το 2011 και επίσης 0,3% του ΑΕΠ το 2012, προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Σύμφωνα με τον υπουργό, εάν ισχύσει το εναλλακτικό σενάριο, στο ΠΣΑ «υπάρχουν δεσμεύσεις περαιτέρω περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων, χωρίς όμως εξειδίκευση».
Εξάλλου, τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει από το υπουργείο Οικονομικών πλήρης εισήγηση προς το υπουργικό συμβούλιο για τις αποκρατικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις που θα γίνουν την επόμενη τριετία και οι οποίες, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), θα ανέλθουν σε 2,3% του ΑΕΠ. Ο υπουργός επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση, ούτε συζήτηση, ούτε επεξεργασία» σχετικά με την αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, διερωτώμενος «από πού εκπορεύονται τα σχετικά σενάρια». Ανέφερε, επίσης, ότι «αυτή τη στιγμή ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης να μην μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ».
Σε σχέση με την αντίδραση των αγορών για το ΠΣΑ, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «δεν είναι χρήσιμο να ερμηνεύουμε τις καθημερινές διακυμάνσεις των spreads στα ελληνικά ομόλογα ως βασικό κανόνα και καθοδηγητή για την άσκηση της πολιτικής στη χώρα».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για ένα «δύσκολο και σκληρό Πρόγραμμα», προσθέτοντας ότι το ΠΣΑ συντάχθηκε με σημαντική συνεισφορά πολλών υπουργείων, διότι, περιέχει μια σειρά τομών και αλλαγών που αφορούν όλα τα υπουργεία.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει σημείο αφετηρίας από πού ξεκινάμε, είπε ο υπουργός, από πλευράς δημοσιονομικής θέσης και εξηγείται γιατί έχουμε φθάσει τώρα, στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Το μακροοικονομικό σενάριο του προγράμματος προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο 0,3% το 2010 έναντι του -1,2% του 2009. Πρόκειται για ένα σενάριο ρεαλιστικό, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διότι υπάρχουν πόροι στην οικονομία που θα διατεθούν για την ανάπτυξη, όπως τα 16 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ. Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές για ανάπτυξη και επενδύσεις, ενώ η μείωση του ελλείμματος θα λειτουργήσει αναπτυξιακά.
Θα περάσουμε σε ανάπτυξη που θα στηρίζεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές και όχι στην κατανάλωση, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010, από 12,7% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 8,7%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών το 2011 το έλλειμμα θα μειωθεί στο 5,6% του ΑΕΠ, το 2012 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση στο 2,8% και το 2013 θα φτάσει στο 2% του ΑΕΠ. Το ΠΣΑ περιγράφει επίσης τα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού ελλείμματος.
Ειδικότερα, τα έσοδα θα αυξηθούν:
– Από την ενιαία φορολογική κλίμακα και την εξάλειψη ειδικών φορολογικών κανόνων κατά 1.100 εκατ. ευρώ
– Από τους φόρους ακίνητης περιουσίας κατά 400 εκατ. ευρώ
– Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα κατά 650 εκατ. ευρώ
– Από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο οινόπνευμα κατά 60 εκατ. ευρώ
– Από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κατά 1.200 εκατ. ευρώ
– Από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής κατά 1.200 εκατ. ευρώ
– Από τις εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1.400 εκατ. ευρώ
– Από τα έσοδα από το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας τραπεζών κατά 280 εκατ. ευρώ
– Από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 870 εκατ. ευρώ
– Από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας κατά180 εκατ. ευρώ.
Η εξοικονόμηση των δαπανών το 2010 θα προέλθει από:
– Τη μείωση κατά 10% του κονδυλίου για επιδόματα στη Γενική Κυβέρνηση (εξοικονόμηση 650 εκατ. ευρώ)
– Την αναστολή των προσλήψεων το 2010 (80 εκατ. ευρώ)
– Τη μείωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου (120 εκατ. ευρώ)
– Τη μείωση του λειτουργικού κόστους (360 εκατ. ευρώ)
– Τη μείωση της επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία (540 εκατ. ευρώ)
– Τη μείωση σε υπερωρίες, κ.λπ. (75 εκατ. ευρώ)
– Την εξοικονόμηση από το πρόγραμμα αμυντικού εξοπλισμού (457 εκατ. ευρώ)
– Τη μείωση στη δαπάνη για τις προμήθειες των νοσοκομείων (1.400 εκατ. ευρώ)
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, το 2010 προβλέπεται η αύξηση δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής σε τομείς όπως:
– Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ (800 εκατ. ευρώ)
– Η εκπαίδευση (1.000 εκατ. ευρώ επιπλέον από τακτικό προϋπολογισμό και ΠΔΕ)
– Η κοινωνική προστασία με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής (500 εκατ. ευρώ), την αύξηση του επιδόματος ανεργίας (100 εκατ. ευρώ), την αύξηση των αγροτικών συντάξεων (350 εκατ. ευρώ)
– Η αγροτική παραγωγή με αύξηση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες (150 εκατ. ευρώ)
– Η υγεία με την πρόβλεψη δαπανών για προσλήψεις 3.000 επιπλέον νοσηλευτών
– Η απασχόληση με την πρόβλεψη δαπανών για εφαρμογή προγραμμάτων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών νέων (οι δαπάνες επιβαρύνονται και με περίπου 600 εκατ. ευρώ επιπλέον λόγω των αυξημένων πληρωμών για τόκους)
Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε και τα σενάρια περί πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. «Δεν ξέρω από πού εκπορεύονται τα σενάρια αυτά», ανέφερε. «Οι καθημερινές διακυμάνσεις των spreads δεν είναι κριτήριο για τη διαμόρφωση της πολιτικής μας» είπε ακόμη.
Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης αναμένεται να υποβληθεί την Παρασκευή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα το συζητήσει η Ολομέλειά της (κολέγιο Επιτρόπων) στις 27 Ιανουαρίου ή στις 4 Φεβρουαρίου.
Τέλος, στις 15 – 16 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στο Eurogroup και το Ecofin και αναμένεται ότι τις ημερομηνίες αυτές θα υπαχθεί η χώρα στο άρθρο 104 παράγραφος 9 (επιτήρηση).
Μιλώντας, το απόγευμα της Πέμπτης στις επιτροπές οικονομικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε το Πρόγραμμα Σταθερότητας ως «οδικό χάρτη» για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τα επόμενα τρία χρόνια.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας μας οφείλεται κατά ένα μικρό ποσοστό στην οικονομική κρίση ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι συνδέεται με την επίπτωση του εκλογικού κύκλου. Κατέρρευσαν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, υπήρξε μία εκτίναξη των δαπανών του κράτους, μία αλόγιστη σπατάλη, χωρίς κανένα παραγωγικό αντικείμενο. Και δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να μη δημοσιοποιήσει, να μην εντάξει στον επίσημο προϋπολογισμό του κράτους δαπάνες, οι οποίες είχαν αναληφθεί και υποχρεώσεις του κράτους, όπως τα χρέη των νοσοκομείων.
Αναφερόμενος στην πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι από ένα χρέος στο 113,4% του ΑΕΠ το 2009 θα ανέλθει στο 120,4% στο χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2010. Θα σταθεροποιηθεί στο 120,6% το 2011 για να αποκλιμακωθεί περαιτέρω από το 2012 φθάνοντας στο 113,4% το 2013.
Οι 5 άξονες υλοποίησης του ΠΣΑ
Στην ομιλία της στο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός Οικονομίας, Λ. Κατσέλη έκανε λόγο για 5 άξονες, βάσει των οποίων υλοποιείται το ΠΣΑ.
Οι πέντε άξονες της πολιτικής είναι οι εξής:
1. Επενδύσεις για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού.
2. Συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.
3. Προώθηση μεγάλων παρεμβάσεων και τομών, ρυθμιστικών τομών, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων.
4. Ενίσχυση της εξωστρέφειας και προώθηση των εξαγωγών μας.
5. Ενίσχυση του ανταγωνισμού και της εποπτείας στις αγορές.
Για τον πρώτο άξονα, η βασική επιλογή του προγράμματός είναι η αναδιάρθρωση δαπανών και η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων. Όπως ήδη τονίστηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2010, ανέρχεται σε πάνω από 10 δισ ευρώ, 10,3 δις ευρώ για την ακρίβεια, που αντιστοιχεί σε 4,2% του ΑΕΠ με προοπτική να αυξηθεί σταδιακά στο 5% του ΑΕΠ το 2013. Βασικός μοχλός είναι η αναθεώρηση και η αποτελεσματική εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2007-2013, δηλαδή η χρήση και η κινητοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων πόρων για τις επενδύσεις, για τις δημόσιες επενδύσεις και τις κρατικές ενισχύσεις.
Παράλληλα, συστήνεται το ελληνικό αναπτυξιακό Ταμείο εντός του 2010 για τη στήριξη της Πράσινης Ανάπτυξης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Ο δεύτερος άξονας πολιτικής αφορά στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, ουσιαστικά στην τιμολογιακή ανταγωνιστικότητα, στην προώθηση της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας. Αυτό επιτυγχάνεται με δυο τρόπους, όπως είπε η υπουργός. Από τη μια μεριά ενεργοποιείται η νέα Υπηρεσία εποπτείας αγοράς, που έχει συσταθεί στο Υπουργείο, η οποία δραστηριοποιείται για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού Παρατηρητηρίου τιμών το οποίο ήδη εγκαταστάθηκε και λειτουργεί, για την εφαρμογή των νέων κανόνων ελέγχου για τις τιμές μεταβίβασης, για την παρακολούθηση και σωστή εποπτεία των τιμών στη χονδρική και στη λιανική. Ταυτόχρονα αναβαθμίζονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με τη δημιουργία ειδικής Υπηρεσίας για τον αντιμονοπωλιακό έλεγχο μέσα στο Υπουργείο και την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τρίτον, μαζί με συναρμόδια υπουργεία προωθούμε συγκεκριμένες πολιτικές όπως παραδείγματος χάριν στα φάρμακα με την επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων.
Η τρίτη μεγάλη τομή αφορά τη Ρυθμιστική Μεταρρύθμιση, μία προώθηση ρυθμιστικών αλλαγών για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την τόνωση των επενδύσεων. Συγκεκριμένα αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο ακολουθώντας αυτό που έχει γίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απλουστεύοντας όλες τις διαδικασίες έναρξης, ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της χώρας.
Η απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης των επιχειρήσεων ξεκινάει άμεσα εντός του α’ τριμήνου του 2010 με την κατάθεση νόμου στη Βουλή. Συνεχίζουμε με την απλοποίηση και αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της αδειοδότησης και της λειτουργίας των επιχειρήσεων που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2010, το α’ εξάμηνο. Και τέλος πάλι με νομοθετική πρωτοβουλία επισπεύδονται οι αδειοδοτήσεις μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων μέσα από υπηρεσίες μίας στάσης.
Τέταρτος στόχος του προγράμματός είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η προώθηση των εξαγωγών. Συγκεκριμένα προωθείται με την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου, την ενίσχυση της δυναμικότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα στήριξης και την προώθηση και ανασύσταση όλων των οργανισμών οι οποίοι εμπλέκονται στην προώθηση και στην δυναμική αν θέλετε προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών στη διεθνή αγορά.
Τέλος, ο 5ος άξονας πολιτικής αφορά στην εποπτεία των αγορών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Αναθεωρείται και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της ίδιας της Επιτροπής Ανταγωνισμού έτσι ώστε πραγματικά να μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά σε περίπτωση στρατηγικών κλάδων της οικονομία, όπως επίσης προωθείται ένα σύγχρονο ενοποιημένο σύστημα κρατικών προμηθειών.
Τα παραλειπόμενα του Υπουργικού Συμβουλίου
Συστάσεις στους υπουργούς του έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν έκλεισαν οι κάμερες, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία. Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους υπουργούς του, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και τους ζήτησε να συνεννοούνται καλύτερα για να αποφεύγονται οι συγχύσεις και η εικόνα μιας κυβέρνησης, που όπως είχε αναφέρει ο Γ. Φλωρίδης δείχνει σαν να μην έχει «ένα πολιτικό κέντρο αποφάσεων».
Ακόμα, τις δικές τους παρατηρήσεις έκαναν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος. Λίγο πριν εγκριθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας ο Θ. Πάγκαλος, συνέστησε προσοχή στη ρύθμιση που αφορά το πάγωμα μισθών στο Δημόσιο για αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε ότι δεν θα πρέπει να ισχύσει το πάγωμα, αν τα 2.000 ευρώ αφορούν οικογενειακό εισόδημα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία είναι δραματική και ζήτησε τη σύγκλιση του Υπουργικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την αντιμετώπιση των ασφαλιστικών ελλειμμάτων.
Standard and Poor’s – Eπισφαλή τα ελληνικά ομόλογα αν βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη
Σε καθεστώς «junk» θα υποβαθμιζόταν η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην περίπτωση που έβγαινε από την ευρωζώνη και υιοθετούσε άλλο εθνικό νόμισμα, αναφέρει σε άρθρο του ο διαχειριστικός διευθυντής της Standard and Poor’s κ. Μόριτς Κρέμερ που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης Boersen Zeitung.
Ο κ. Κρέμερ εκτιμά ότι καμία χώρα δεν θα αποχωρήσει από τη ζώνη των 16, καθώς οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης υπερβαίνουν τα οφέλη.
Εάν η Ελλάδα – της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε το 2009 από τρεις διεθνείς οίκους αξιολόγησης – αποχωρούσε από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, τότε το κρατικό χρέος της θα υποβαθμιζόταν περαιτέρω.
Στην παρούσα φάση, η S&P αξιολογεί το ελληνικό κρατικό χρέος ως BBB+ (κλιμάκιο «investment grade»). «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Standard & Poor’s, μετά από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η αξιολόγηση του χρέους της θα υποβαθμιζόταν κατά περίπου τέσσερις βαθμίδες στο κλιμάκιο ‘speculative grade’ (στο ΒΒ+ ή και χαμηλότερα)», υπογραμμίζει ο κ. Κρέμερ.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Την πρώτη αντίδραση σχετικά με το κείμενο της Ελλάδας εκδήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, κατόπιν της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Χαρακτήρισε υπόθεση που στερείται λογικής το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί επί του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, λέγοντας ότι δεν έχει προλάβει να μελετήσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε, όμως, ότι θα το δει «πολύ προσεκτικά».
Η ερώτηση για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ήταν η πρώτη που δέχτηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει “υποθετικά σενάρια” και τόνισε ότι υπάρχει ακόμη πολύ σκληρή δουλειά να γίνει, από όλες τις χώρες τις Ευρωζώνης ενώ εκτίμησε ότι ορισμένες κυβερνήσεις έχουν πολύ δύσκολες αποφάσεις να πάρουν. Υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να περιμένει ειδική μεταχείριση. «Δεν θα αλλάξουμε για καμία χώρα τον τρόπο που λειτουργούμε […] έχουμε τους κανόνες μας, αυτούς θα εφαρμόζουμε πάντοτε», τόνισε.
Στο μεταξύ, αμετάβλητα διατήρησε η ΕΚΤ τα επιτόκια της ευρωζώνης. Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 1,00%, 1,75% και 0,25% αντιστοίχως.
Ακόμα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel τόνισε ότι η κατάσταση του ελλείμματος της Ελλάδας, αναμένεται να ασκήσει μεγάλες πιέσεις στο ευρώ. Μιλώντας σε ιδιωτικό φόρουμ που οργανώθηκε από εφημερίδα, τόνισε ότι το ευρώ αντιμετωπίζει “μια πολύ δύσκολη περίοδο”.
Όσον αφορά το ελληνικό έλλειμμα, τόνισε πως «το παράδειγμα της Ελλάδας μπορεί να μας φέρει κάτω από τεράστιες πιέσεις» ενώ συνέχισε: «ποιος θα πει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους και να αναμορφώσει το ασφαλιστικό; Δεν ξέρω αν θα χαιρόντουσαν εάν τους δίναμε εμείς οδηγίες». Καταλήγοντας, ανέφερε πως οι Γερμανοί δεν θα χαιρόντουσαν αν σε παρόμοια κατάσταση τους έδιναν οι Έλληνες οδηγίες, κατά συνέπεια, το ευρώ είναι σε μια δύσκολη φάση για τα επόμενα χρόνια.
Η κατάθεση του ΠΣΑ επισπεύστηκε όσο ήταν δυνατόν προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές, οι οποίες χθες οδήγησαν εκ νέου τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου προς τα πάνω, με το spread να κλείνει στο 2.42% ενώ προχθές ήταν στο 2.36%.
Χθες ξεκίνησε και η περιοδεία των ειδικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα ελληνικά υπουργεία, προκειμένου να ελέγξουν τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και να παράσχουν την γνώση του σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικά αναφορικά με τη συνάντηση με τους απεσταλμένους του ΔΝΤ, τονίζεται ότι «το υπουργείο ζήτησε τη συνδρομή του ΔΝΤ σε τεχνικά θέματα. Ειδικότερα, συζητήθηκε η δυνατότητα παροχής βοήθειας του ΔΝΤ σε θέματα φορολογικής πολιτικής, φορολογικής διοίκησης, όπως και σε συστήματα κατάρτισης προϋπολογισμού, συστήματα ελέγχου και αξιολόγησης δημοσίων δαπανών».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικό» το ΠΣΑ «όχι τόσο γιατί ανατρέπει τον Προϋπολογισμό του 2010, που μόλις ψηφίστηκε, όσο γιατί πρόκειται να υλοποιηθεί σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και εκτίναξης του κόστους δανεισμού της χώρας».
«Παρά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης και το γεγονός ότι αγνόησε τις δικές μας εποικοδομητικές προτάσεις», ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για ορισμένα «θετικά» μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010, αλλά και κενά και αδυναμίες, τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας».
Σχετικά με τις αδυναμίες του ΠΣΑ, ο κ. Σαμαράς εξηγεί: «Η Κυβέρνηση, ενώ επικαλείται συνεχώς τη διαβούλευση, στην περίπτωση αυτή, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αποδεικνύει το αντίθετο. Αποτελεί προσβολή προς τη Βουλή να δίνει ο αρμόδιος υπουργός το Πρόγραμμα στη δημοσιότητα το μεσημέρι, να το παρουσιάζει στη Βουλή το απόγευμα, να το στέλνει στην Ε.Ε. την επομένη και να υπόσχεται συζήτηση στη συνέχεια.
Με εξαίρεση την πρώτη χρονιά, δεν περιλαμβάνει κοστολογημένα μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Είναι ελλειπές – ανεπαρκές σε ό,τι αφορά το βασικό στόχο, που είναι η δημοσιονομική διατηρησιμότητα σε χρονικό ορίζοντα τριετίας. Δεν έχει επαρκή αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης της ενεργού ζήτησης για την ανάκαμψη της Οικονομίας, που είναι και η βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης.
«Ο κ. Παπακωνσταντίνου, με αυτά που φαντάζεται, ή τον εαυτό του κοροϊδεύει ή τον Ελληνικό λαό. Όλα τα στοιχεία δείχνουν να μας οδηγούν σε φαινόμενα ανάλογα με εκείνα της Αργεντινής, η δε αλόγιστη διάθεση για ξεπούλημα των ακόμη υγιών επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κλπ.) θυμίζουν το ξεπούλημα που έκανε ο τ. Πρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ λίγο πριν από την κρίση. Υπενθυμίζουμε για κάθε ενδιαφερόμενο ότι ο κ. Μένεμ έχει καταδικαστεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό…», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης. Σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε ότι «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ουσία καταγγέλλει το Υπουργείο Οικονομίας για ερασιτεχνισμούς. Το κακό είναι ότι έχει δίκιο…».
Αρνητικών δημοσιευμάτων συνέχεια
Χθες, οι «Financial Τimes» έκαναν πρώτο θέμα την προχθεσινή είδηση της έκθεσης της Εurostat για τις ελληνικές στατιστικές με τον τίτλο «Επικρίνονται πλαστά ελληνικά στοιχεία». Οι συντάκτες μεταφέρουν εκτιμήσεις της αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που απαιτούνται χωρίς να προκαλέσει εργατικές κινητοποιήσεις και κοινωνικές αναταραχές.
Το ίδιο θέμα βρέθηκε και στην πρώτη σελίδα της αμερικανικής «Wall Street Journal», που έκανε λόγο για κρίση αξιοπιστίας. Για το θέμα ρωτήθηκε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του απερχόμενου Επιτρόπου κ. Almunia, η οποία άφησε κι αυτή ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Είπε, επίσης, ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα δεν είναι δυνατόν να επικυρωθούν, διότι μπορεί και να αναθεωρηθούν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η πιθανή αναθεώρηση δεν θα είναι απαραιτήτως προς τα πάνω.
Δήλωση στήριξης της ελληνικής προσπάθειας από την ισπανική προεδρία
Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης θα έχουν τη στήριξη της Ε.Ε., ανακοίνωσε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας, Ελένα Σαλγκάδο. «Είναι σημαντικό ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να αισθάνεται ότι έχει την υποστήριξη όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε.
Η δήλωση της κ. Σαλγκάδο, ωστόσο, έρχεται μία μόλις εβδομάδα μετά την τοποθέτηση του αρμοδίου επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων, Ντιέγκο Λόπεζ Γκαρίντο, ο οποίος είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο διάσωσης της Ελλάδας από άλλες χώρες της Ένωσης.
Απόρριψη της προοπτικής κυρώσεων σε μέλη της ΕΕ που δεν συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη
Μετά τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράϊνφελντ απέρριψε την Πέμπτη την πρόταση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουΐθ Ροντρίγκες Θαπατέρο για επιβολή κυρώσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν τηρούν τους στόχους για αναθέρμανση και ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Δεν ευνοεί η Σουηδία παρόμοια μέτρα», τόνισε ο Σουηδός πρωθυπουργός.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «πληθώρα εργαλείων» που περιέχει το κοινοτικό δίκαιο και τα οποία «θα πρέπει να τηρούνται και να γίνονται σεβαστά καλύτερα, ιδίως στον τομέα της αγοράς», επισήμανε δε ότι πολλές φορές η ίδια η κρίση «ακύρωσε αυτά τα εργαλεία που βοηθούν την ανταγωνιστικότητα». «Ας ασχοληθούμε, λοιπόν, πρώτα με τη σωστή εφαρμογή των εργαλείων αυτών», συνόψισε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >