Λίγη ώρα αφού σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών και άλλοι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, το πρωί της Δευτέρας, πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την είσοδο, απαγορεύοντας στον καθένα να πλησιάσει.

Ads

«Κανείς δεν πρόκειται να μπει μέσα, όποιος θέλει μπορεί να βγει χωρίς κυρώσεις», έλεγε ο επικεφαλής των αστυνομικών.

Η κατάληψη έγινε από την «Κίνηση Φοιτητών/τριών Σπουδαστριών/ων για την ελευθεριακή οργάνωση στην βάση», καταγγέλλοντας το «έγκλημα», όπως λένε, στα Τέμπη αλλά και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με το νερό, την υποστελέχωση στα νοσοκομεία και φυσικά την εξίσωση των καλλιτεχνικών πτυχίων με το απολυτήριο λυκείου.

Όσοι και όσες έφτασαν στα Προπύλαια το πρωί της Δευτέρας μετά τους αστυνομικούς, δήλωσαν την στήριξή τους στους συμφοιτητές τους που ήταν μέσα στην Πρυτανεία, διαβάζοντας τα προτάγματα της κατάληψης και χορεύοντας.

Ads

image

Οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν για σχεδόν τρία 24ωρα έξω από το κτίριο της Πρυτανείας, αποκλείοντας τον ανεφοδιασμό των ανθρώπων που ήταν μέσα.

Μαθαίνουμε ότι οι προμήθειές τους εξαντλήθηκαν και πάγωναν εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για την πρακτική της πολιορκίας: Διακοπή τροφοδοσίας στους αμυνόμενους, ώστε να αναγκαστούν να βγουν παραδομένοι.

Το βράδυ της Τετάρτης, κατόπιν απόφασης των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού, αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες πήγαν στο σημείο κρατώντας τρόφιμα, με σκοπό να τα περάσουν μέσα.

Όπως μας μεταφέρουν, παρά την πολύωρη διαπραγμάτευση και τη διαμεσολάβηση δικηγόρου, η Αστυνομία συνέχισε να αρνείται το στοιχειώδες δικαίωμα στη σίτιση. Μάλιστα έγιναν πέντε προσαγωγές ατόμων, που αφέθηκαν ελεύθεροι το ξημέρωμα.

«Καταγγέλλουμε για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση της δεξιάς που επιλέγει να μην σεβαστεί στο ελάχιστο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να εκδικηθεί τους πολιτικά ανυπάκουους.

Απαιτούμε άμεση ανάκληση της απαγορευτικής απόφασης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Αγώνας για την τέχνη και για την ζωή, η αλληλεγγύη η μόνη επιλογή», δηλώνουν όσοι και όσες προσπαθούν να βοηθήσουν τα άτομα που έχουν καταλάβει το κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

Το πρωί της Πέμπτης, ενόψει της μεγάλης διαδήλωσης στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν και έτσι κατέστη δυνατό να δοθούν τρόφιμα και υπνόσακοι στους φοιτητές και σπουδαστές στο εσωτερικό του κτιρίου της Πρυτανείας.

Ωστόσο, τα ΜΑΤ επανήλθαν αφού πρώτα χτύπησαν απρόκλητα και απροσχημάτιστα τους διαδηλωτές στο Σύνταγμα και στη συνέχεια κατέλαβαν την Πανεπιστημίου μπροστά από τα Προπύλαια και, φυσικά, την κατάληψη της Πρυτανείας, ρίχνοντας «βροχή» χημικών και κρότου λάμψης.

Πάντως η ιστορία έγραψε πως η ελληνική Αστυνομία εφάρμοσε την πρακτική της πολιορκίας, στο κέντρο της Αθήνας, το 2023.