Τα Σωματεία Εργαζομένων της Δυτικής Αττικής καταγγέλλουν την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη των απαραίτητων μέτρων από τις αρμόδιες Αρχές, κάνοντας λόγο για πλημμελείς ελέγχους και ολιγωρία «λόγω κυβερνητικών και εργοδοτικών ευθυνών», που οδήγησαν στο σκληρό lockdown σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Μάνδρα.

Ads

«Η Δυτική Αττική “βράζει” με την πανδημία να έχει χτυπήσει “κόκκινο”. Οι χώροι δουλειάς, μαζί με τα μέσα μεταφοράς, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες διασποράς του ιού, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή, τη δική μας και των οικογενειών μας» καταγγέλλουν τα Σωματεία, με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας, Νίκο Ευαγγέλλου, να δηλώνει στον ΣΚΑΪ πως «τα εργοστάσια είναι ανεξέλεγκτα» με τους εργαζόμενους να υποβάλλονται σε τεστ του ΕΟΔΥ και τους ελέγχους ως προς τη τήρηση των μέτρων μεταξύ των εργαζόμενων, να είναι μηδαμινοί.

«Ένα εργοστάσιο που βρισκόταν σε αναστολή εργασιών, δούλευε κανονικά και η εντολή προς τους εργάτες ήταν “αν φανεί ελεγκτής, ανεβείτε στην ταράτσα”» επισημαίνει ο Νίκος Ευαγγέλλου.

«Όλες αυτές τις μέρες παρακολουθούμε τους αρμόδιους να κάνουν τηλεδιασκέψεις, συναντήσεις, συζητήσεις και στην πράξη να μην κάνουν τίποτα. Πραγματοποίησαν μόνο 900 τεστ σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο, αλλά κανένα σε χώρο δουλειάς εκεί που υπάρχει αντικειμενικά συνωστισμός», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, ενώ, προσθέτουν παράλληλα ότι:

Ads

«Συνάδελφοί μας καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες εργασίας σε πολλούς χώρους εργασίας παραμένουν ίδιες, σαν να μην υπάρχει επιδημία. Στις περισσότερες επιχειρήσεις δεν γίνονται τεστ. Σε άλλες εργαζόμαστε χωρίς μάσκα και αντισηπτικά, ο ένας πάνω στον άλλο. Ακόμα και εκεί που παίρνουν κάποια στοιχειώδη μέτρα δεν είναι ολοκληρωμένα, δεν αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, εργολαβικούς και μετανάστες. Στους χώρους δουλειάς αποκρύπτουν τα κρούσματα, ενώ το κράτος δεν κάνει ελέγχους, έχοντας υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δεν δημοσιοποιεί τον αριθμό κρουσμάτων που υπάρχουν στις επιχειρήσεις».