Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, στην ομιλία στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο σχετικά με την αλλαγή ταυτότητας φύλου, δήλωσε πως οι βουλευτές του κόμματός του δέχτηκαν κάποιες «συστάσεις» ώστε να μην ψηφίσουν είτε το επίμαχο «άρθρο 3» είτε ολόκληρο το νομοσχέδιο ώστε να τεθεί από τη ΝΔ ζήτημα δεδηλωμένης και  «να πέσει η κυβέρνηση».

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο Γιώργος Μαυρωτάς είχε χειροκροτηθεί από το σύνολο των προοδευτικών βουλευτών κατά την αρχική ομιλία του, όταν ειπε πως ως πρώην πολίστας παγκόσμιος πρωταθλητής «σήκωσε την ελληνική σημαία για όλους τους Έλληνες, και για τους τράνς και για τους Ρομά και για τους καθολικούς και για τους μουσουλμάνους».

Ο κ. Μαυρωτάς κατά τη σημερινή του ομιλία ανέφερε: «Και επειδή γίναμε δέκτες κάποιων συστάσεων, γενικά, να μην ψηφίσουμε είτε άρθρα είτε όλο το νομοσχέδιο για να – εντός εισαγωγικών – πέσει η κυβέρνηση, δεν πέφτουν έτσι οι κυβερνήσεις, δε χάνεται έτσι η δεδηλωμένη, άμα δεν ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο. Θέλει πρόταση μομφής, κάτι το οποίο, πιστεύουμε ότι, ουσιαστικά, συσπειρώνει τη συμπολίτευση. Το να παραβιάσουμε τις αρχές μας και τις αξίες μας για μία τρύπα στο νερό, ουσιαστικά, δε θα το κάνουμε. Έχουμε αρχές που είναι ανθρωποκεντρικές, δεν είναι ψηφοθηρικές» είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Υπενθυμίζετα πως η ΝΔ, που καταψήφισε το νομοσχέδιο, επιχείρησε να θέσει θέμα δεδηλωμένης λόγω της αντίθετης θέσης των ΑΝΕΛ. Τελικά το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε, όπως και το επίμαχο «άρθρο 3» για την δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη. Το εν λόγω άρθρο πέρασε με τις ψήφους 148 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του Κώστα Ζουράρι από τους ΑΝΕΛ.