Οι καταθέσεις το 2010 σημείωσαν μείωση άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 18,2 δισ. κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας. Σχετική ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευαγγελία Αμανατίδου.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η Εθνική Τράπεζα προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση των καταθέσεων κατά 19 δισ. ευρώ φέτος και αύξηση από τα τέλη του 2012. Επισημαίνει ότι από τα 40 δισ., τα 18,2 κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό, τα 13 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη αναγκών από τις επιχειρήσεις, ενώ 3,5 δισ. τοποθετήθηκαν σε έντοκα και χρυσό. Επίσης, το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ αφορά κεφάλαια που κατευθύνθηκαν προς τραπεζικές θυρίδες ή που έμειναν φυλαγμένα σπίτι, αλλά και χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη υποχρεώσεων των νοικοκυριών.

Σε ό,τι αφορά τις εκροές κεφαλαίων προς το εξωτερικό, από τα 18,2 δισ., τα 10,2 δισ. αφορούσαν ξένα κεφάλαια που επαναπατρίστηκαν, ενώ τα 8 δισ. καταθέσεις Ελλήνων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα με κύριους προορισμούς την Κύπρο και τη Βρετανία. Η εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό ήταν η βασική αιτία της σημαντικής μείωσης των καταθέσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, όταν σημειώθηκε το 85% των εκροών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευαγγελία Αμανατίδου, κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας την καταγραφή και τον έλεγχο όσων έστειλαν χρήματα εκτός Ελλάδος. Συγκεκριμένα, ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς αν έχουν την πρόθεση να εξαντλήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν ώστε να καταγράψουν και να ελέγξουν άμεσα για την προέλευση των χρημάτων, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό καταθέσεις μεγάλου ύψους ή καταθέσεις από ένα ποσό και πάνω, καθώς και αν έχουν την πρόθεση να προβούν άμεσα σε ελέγχους για φοροδιαφυγή ή για «μαύρο χρήμα» σε όσους/ες τα δύο τελευταία, τουλάχιστον, χρόνια έχουν αποσύρει μεγάλου ύψους καταθέσεις προς το εξωτερικό.

Ads