Την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ούτε να καταρρεύσει ούτε να ρευστοποιηθεί εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή, Ξενοφώντα Κοντιάδη, με τίτλο «Το φαινόμενο Κασσελάκη: Το μεσσιανικό προσωπείο της μεταδημοκρατίας», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην ΕΣΗΕΑ.

Ads

Ο συγγραφέας και καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Ξενοφών Κοντιάδης διευκρίνισε κατά την ομιλία του ότι το νέο του βιβλίο δεν αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη ως πρόσωπο και ως πολιτικό, αλλά ως πολιτικό φαινόμενο. Επομένως, όπως διευκρίνισε, η συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει το σκοπό να ακουστεί με μεγάλο ενδιαφέρον η δική του εξήγηση για αυτό το οποίο έζησε.

«Να κατανοήσουμε πώς ένας νέος άνθρωπος, άγνωστος στην Ελλάδα, που δεν ήταν καν μέλος ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναδεικνύεται σε αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι απο μια κλειστή διαδικασία αλλά από μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία μπορούσε να μετάσχει κάθε ενδιαφερόμενος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν αισθάνομαι ότι ήμουν ο εαυτός μου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά δεν θα αφήσω κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μετανιώνω τίποτα, δεν είναι αυτοκριτική, παραδοχή είναι. Η εκλογή μου άλλαξε πολλές καριέρες και φιλοδοξίες, έχει αντιδράσεις. Τον αγώνα του κόσμου που στάθηκε στις ουρές και για όσους τίμησαν τον Αλέξη Τσίπρα που έτρεχε μόνος του και ήμουν δίπλα του, θα τον τιμήσω. Όχι κανείς δεν θα τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε όπως έπρεπε και είχε μεγάλη κοινωνική γείωση και έναν ανοιχτό ορίζοντα και μεγάλο πάγκο από στελέχη που αισθάνονταν ευπρόσδεκτα να συμμετέχουν. Είχαν την λάμψη των προβεβλημένων στελεχών, θα υπήρχε προφανώς κάποιος που θα μπορούσε να είναι στη θέση μου. Δεν είναι ένδειξη σωστής κομματικής λειτουργίας ότι εκλέχθηκα. Ο λόγος που εκλέχθηκα είναι ότι ο κόσμος ήθελε κάτι διαφορετικό. Δεν ήταν ικανοποιημένος με τις επιλογές που είχε».

Παράλληλα, για τον τρόπο λειτουργίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Τα think tanks βάζουν την ατζέντα και μετά πάμε στην κοινωνία και βρίσκουμε ταλέντα. Το κάνεις ψηφιακά. Αυτή είναι η λύση στην αποχή. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. Αυτός ο τρόπος είναι αξιωματικά πετυχημένος. Προφανώς δεν έχει ξαναγίνει σε μια πολιτική σκηνή που οι πολιτικοί βγαίνουν έξω με δηθενιά και μιλάνε τόσο ξύλινα που έχουν γίνει δέντρα οι ίδιοι».

 

«Αβολο να μιλάω για βιβλίο με το όνομά μου»

Ο Στέφανος Κασσελάκης, σημείωσε ακόμα: «Μετα-δημοκρατία ή μεσσιανικό θα ήταν να βγάλω ένα βίντεο και να πω «τι βλακείες είναι αυτά;». Αντ’ αυτού έρχομαι εδώ μπροστά σε όλους επειδή πιστεύω στη Δημοκρατία. Μου είναι πάρα πολύ περίεργο ως και άβολο να μιλάω για ένα βιβλίο που έχει το όνομά μου πάμε και μάλιστα με ένα σκοτεινό πρόσωπο με ένα ερωτηματικό. Οι προθέσεις μου είναι ειλικρινείς και αγνές. Θέλω να είμαι εδώ και όπου μπορώ. Όταν είμαι έξω στο δρόμο πάντα επιτρέπω στους πολίτες να τραβάνε βίντεο».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε: «Πρέπει να ανασυνταχθούμε σαν κόμμα και να προσφέρουμε στον τόπο. Το 40%, μία πανοπλία μιντιακή, δεν μπορεί να είναι η μόνη λύση για τον κόσμο. Ο κόσμος δεν περνάει καλά εκεί έξω. Άρα έχουμε μεγάλη υποχρέωση όλοι όσοι είμαστε στη βολική θέση του να είμαστε ”διασημότητες” στην Αθήνα και στην Ελλάδα, να προσφέρουμε στον κόσμο που δεν έχει την ίδια την αναγνωσιμότητα και απλά πονάει στην καθημερινότητά του. Αυτή είναι η πυξίδα σε ό,τι κάνω».

Απαντώντας στις επικρίσεις που έχει δεχθεί απάντησε: «Οι απόψεις μου είναι 100% αντίθετες από τον Ντόναλντ Τραμπ. Εμείς είμαστε στην σωστή μεριά της Ιστορίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε ακροδεξία ένστικτα, όπως έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το φράχτη και τη Ροδόπη. Εγώ δεν μπορώ να σταθώ άβουλος στα ακροδεξιά ένστικτα. Κι όταν έιδα να πηγαίνει ο πρωθυπουργός στον φράχτη ένα μήνα μετά τα Τέμπη, λέω αυτό είναι μεταπολιτική. Αυτό είναι η χειραγώγηση και πάμε στο Tik tok ‘δεν φταίει η κακιά η ώρα φταίει η κακιά η χώρα’ για το υπερκαλύψουμε αυτό. Τότε είπα στον εαυτό μου ότι θα αναμειχθώ με την πολιτική και αποφάσισα να αποδεχθώ την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

«Δεν προέρχομαι από το σύστημα, δεν υπάρχει κανείς ”που με έχει”. Αυτή είναι μεγάλη ευκαιρία για την μεταδημοκρατία, η ευκαιρία είναι να υπάρξει διαφάνεια και αξιοκρατία σε κάθε θεσμό στη ζωή μας. Αυτό θέλω να φέρω στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τα think tanks είναι μια πρώτη προσέγγιση, βάζουν την ατζέντα, πάμε στην κοινωνία, βρίσκουμε ταλέντα (…) Ένας πολιτικός έχει υποχρέωση να εμπνεύσει και πώς εμπνέεις δημοκρατικά; Το κάνεις ψηφιακά. Αυτή είναι η νέα δημοκρατία, αυτή είναι η λύση στην αποχή, είναι να τους φέρεις ψηφιακά αλλά συμπεριληπτικά στους θεσμούς και μετά τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. Και θα γίνουμε κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο».