Ενόχληση φέρεται να προκάλεσε στο Μαξίμου το «καρφί» του προέδρου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέα Δρακόπουλου, σχετικά με το ζήτημα της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. 

Ads

Η σχετική αναφορά, σύμφωνα με την «Αυγή», έγινε κατά την ομιλία του κ. Δρακόπουλου στο κλείσιμο της εκδήλωσης «SNF Nostos Health 2022». Ο πρόεδρος του Ιδρύματος σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση της κατάταξης των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» αλλά και στην 40η της κατάταξης του Reuters, τονίζοντας πως αυτό τον απασχολεί πάρα πολύ ως πολίτη.

«Τους πολίτες οποιασδήποτε χώρας θα πρέπει να τους απασχολεί. Αλλά νομίζω όλοι ξέρουμε γιατί έχουμε φτάσει εκεί. Όποιος νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, χρειάζεται γιατρό», ανέφερε, την ώρα που η Κυβέρνηση απορρίπτει όλες τις επικρίσεις και ισχυρίζεται πως στη χώρα υπάρχει «πλουραλισμός» και «πολυφωνία» στα ΜΜΕ. 

Οι δηλώσεις σκεπάστηκαν από ΑΠΕ

Τα παραπάνω δεν έγιναν αναπαραγωγή στην πλειοψηφία των ΜΜΕ, κάτι στο οποίο έπαιξε καταλυτικό ρόλο και η εξαφάνιση της συνέντευξής του κ. Δρακόπουλου από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων (το οποίο από το 2019 υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό), όπως πρώτη αντιλήφθηκε η «Εφημερίδα των Συντακτών», παρά το γεγονός ότι είχε δημοσιογράφο απεσταλμένο για την κάλυψη της συνέντευξης Τύπου.

Ads

Το πρώτο περιστατικό

Σημειώνεται, ωστόσο ότι το παραπάνω περιστατικό που δείχνει την κόντρα του Ιδρύματος με το Μαξίμου δεν είναι το πρώτο.  Υπενθυμίζεται η απόσυρση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το υπουργείο Πολιτισμού –λόγω καθυστερήσεων– για την ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων της σημαντικότατης ανακάλυψης της Νεκρόπολης του Φαλήρου, που έγινε το 2016, κατά τη διάρκεια κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού.

«Το ΙΣΝ αποφάσισε την ανάκληση της δωρεάς επικαλούμενο καθυστερήσεις, μη επαρκή ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου και συμμόρφωση σε εσωτερικές διαδικασίες, την επομένη (18 Μαϊου 2022) της γνωμοδότησης του ΚΑΣ και ενώ οι αρμόδιες Υπηρεσίες βρίσκονται ένα βήμα πριν από την έναρξη υλοποίησης αυτού του εξαιρετικά δύσκολου εγχειρήματος, έχοντας υπερνικήσει δυσχέρειες και προβλήματα του παρελθόντος», είχε απαντήσει το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σχετικά με την «Ανάκληση της δωρεάς του ΙΣΝ προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής του Φαληρικού Όρμου».