Στις 17 Ιουλίου 2019 η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωνε με μεγάλη άνεση και σιγουριά «κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών». Η υφυπουργός Εργασίας στο χρόνο που μεσολάβησε απασχόλησε αμέτρητες φορές τη δημοσιότητα, πάντα για άσχετα θέματα και ατυχέστατες δηλώσεις καθώς φαίνεται να αποτελεί έναν από τους πιο αδύναμους κρίκους της κυβέρνησης. Όμως, πέρα από τα «μαργαριτάρια», όλη της η αποστολή σε αυτό το χαρτοφυλάκιο, ειδικά μετά την αφαίρεση αρμοδιοτήτων και τις διαδοχικές αποτυχίες όπως η μείωση των σχολικών γευμάτων, ήταν ουσιαστικά μία και απέτυχε.

Ads

Η Δόμνα Μιχαηλίδου είχε να εξασφαλίσει αυτή τη βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, σχετικά εύκολη αφού η δουλειά που είχε προηγηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές ώστε μέσα από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», τα γνωστά voucher που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ, να εξασφαλιστούν θέσεις για όλες τις αιτήσεις, στους Παιδικούς Σταθμούς.

Αντιθέτως, η Υφυπουργός δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη  την Παρασκευή: «Η εξαγγελία του πρωθυπουργού είναι μια εξαγγελία η οποία, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Ούτε ο πρωθυπουργός είπε ότι την επόμενη χρονιά της διακυβέρνησής μας θα πάνε όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, όμως η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού και η δική μου ως υπεύθυνη του υπουργείου είναι ότι μέσα στη θητεία μας θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε πλήρως τη δέσμευση αυτή. Δεν καθυστερήσαμε καθόλου, αυξήσαμε τον πρώτο χρόνο κατά 20% τους δικαιούχους του προγράμματος». 

Έτσι η προεκλογική δέσμευση μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης έγινε μια θολή υπόσχεση ότι «θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε πλήρως τη δέσμευση αυτή», όπως δήλωσε χωρίς να αντιλαμβάνεται  την πολιτική ανευθυνότητα που εμπεριέχει η συγκεκριμένη διατύπωση και πόσο υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Με λίγα λόγια «είπαμε – ξείπαμε«.

Ads

«Λεφτά υπάρχουν» για «Σκοιλ Ελικίκου»

Προφανώς ούτε η υφυπουργός ούτε κάποιο μέλος της συγκεκριμένης κυβέρνησης νιώθει την αγωνία της εργαζόμενης μητέρας για παιδικό σταθμό ή της άνεργης που ψάχνει δουλειά, ειδικά σε συνθήκες καταστροφής που έχει επέλθει στην απασχόληση και με τους ελαστικούς όρους που επέβαλε η ΝΔ στην αγορά εργασίας. Η ίδια κυβέρνηση είχε όμως τα αντανακλαστικά να οργανώσει μέσα σε ελάχιστες μέρες εν μέσω lockdown το σκάνδαλο της τηλε-κατάρτισης αντλώντας τεράστια ποσά από το ΕΣΠΑ για λίγους «εκλεκτούς», το οποίο κατέληξε στο γνωστό φιάσκο.

Νέο φιάσκο με τους Παιδικούς στο Δήμο Αθηναίων 

Ειδικά στην Αθήνα, όμως, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο ζοφερή. Τέσσερις δήμοι, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Αθηναίων, απέτυχαν να εφαρμόσουν, παρά τις παρατάσεις από το 2018, το πρόγραμμα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, και εξαιρέθηκαν με σχετική νομοθετική ρύθμιση από την υποχρέωση που είχαν.

Ένα μέρος της ευθύνης επιμερίζεται στην προηγούμενη δημοτική αρχή όμως η δημαρχία Μπακογιάννη κατηγορείται ότι επέδειξε εντυπωσιακή ολιγωρία, και δεν εξασφάλισε τους αναγκαίους χώρους, ώστε στα νηπιαγωγεία που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αθηναίων να λειτουργήσουν σε δύο τάξεις (προνήπια και νήπια). Μόλις στο τέλος Μαϊου προσπάθησε να εγκρίνει τη μίσθωση των αναγκαίων χώρων χωρίς δημοπρασία, όταν ήταν πλέον πολύ αργά και δεν υπήρχαν ακίνητα, όπως επεσήμανε η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη»,  που είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για το πρόβλημα.

Αυτή η ανακολουθία  θα έχει δραματικές επιπτώσεις στις διαθέσιμες θέσεις για νήπια και βρέφη στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, γιατί τεράστιος αριθμών παιδιών που θα έπρεπε να φοιτήσουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως προνήπια, θα παραμείνουν στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων και θα στερήσουν πολύτιμες θέσεις από άλλες οικογένειες.

Ο Δήμαρχος που επιδεικνύει αντανακλαστικά όταν πρόκειται για το φιάσκο του «Μεγάλου Περιπάτου», φαίνεται πως απέτυχε σε μια από τις πιο βασικές αποστολές του Δήμου. Εν μέσω πανδημίας και τεράστιας οικονομικής κρίσης τον επικείμενο χειμώνα, χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά στην Αθήνα και όλη την Ελλάδα αναμένεται να δεινοπαθήσουν.