Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει όρθια» έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε εκδήλωση για τις γερμανικές οφειλές που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διεκδίκηση τους και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας. Οι διεκδικήσεις δεν στρέφονται κατά του γερμανικού λαού τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Ήσυχος, ενώ η πρόεδρος της Βουλής και της επιτροπής διεκδίκησης, Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε πως «για να είμαστε ελεύθεροι απαιτείται διεκδίκηση και αντίσταση».

Ads

Κατά την ομιλία του ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στον Αργύρη Σφουντούρη από το μαρτυρικό Δίστομο και τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης για να τονίσει ότι μας δείχνουν το δρόμο της εθνικής αξιοπρέπειας. Ο κ. Καμμένος παρατήρησε ότι ο λαός τότε είχε υψηλό εθνικό φρόνημα και δεν το παρέδωσε σε καμία Κατοχή. «Και δεν θα το παραδώσει ούτε τώρα σε κανένα εκβιασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως επίσης είπε ένας λαός γράφει την ιστορία του όχι για το παρελθόν, αλλά για να δηλώσει πώς θέλει το μέλλον.

Η κ. Κωνσταντοπούλου από την πλευρά της αναφέρθηκε στην απόφαση της Βουλής να συνδράμει την προσπάθεια για την αποκατάσταση των θυμάτων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, την αποζημίωση για τις καταστροφές σε υποδομές και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. «Για να είμαστε ελεύθεροι απαιτείται διεκδίκηση και αντίσταση» τόνισε, για να καταλήξει λέγοντας πως κάθε γενιά, κάθε εποχή, κάθε βουλή, κάθε κυβέρνηση, κάθε κοινωνία, γράφουν τη δική τους ιστορία και αναμετρώνται με το ιστορικό και πολιτικό χρέος τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Κώστας Ήσυχος επανέλαβε ότι οι διεκδικήσεις της Ελλάδας δεν στρέφονται εναντίον του γερμανικού λαού με τον οποίο ο ελληνικός συνδέεται με αγώνες για δημοκρατία και αντιφασιστικό αγώνα. Τόνισε επίσης ότι οι διεκδικήσεις των γερμανικών οφειλών δεν αποτελούν προσπάθεια συμψηφισμού με το χρέος της χώρας.

Ads

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν αναπληρωτές υπουργοί της κυβέρνησης, μέλη διπλωματικών αποστολών όπως από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Γερμανία, την Παλαιστίνη, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Σερβία, την Τουρκία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Ιαπωνία, κλπ. δήμαρχοι περιοχών που υπέστησαν ολοκαυτώματα, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κ.α.