Δε βλέπουν καμία περίπτωση μεγάλου συνασπισμού τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Γεροβασίλη, Δραγασάκης και Σταθάκης σε σημερινές τους δηλώσεις δεν θεωρούν ότι ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς, ωστόσο, να αρνούνται τη λογική των συνεργασιών ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ads

Η Όλγα Γεροβασίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμαχιών εφόσον υπάρξει τέτοια ανάγκη μετά τις εκλογές, σημειώνοντας πάντως ότι το κόμμα ζητά την αυτοδυναμία. Μάλιστα, απέδωσε τη συζήτηση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας σε προσπάθειες «εκ του πονηρού» για να μην έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να υλοποιήσει μόνος του τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος.

Τόνισε ειδικότερα πως «η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση» σημειώνοντας πως «δεν έχει ανοίξει προγραμματικός διάλογος από κανέναν, μόνο από εμάς». «Η ΝΔ ζητά λευκή εντολή και το πρόγραμμα της θα μας το δείξει την άνοιξη του 2016. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε» πρόσθεσε. 

Η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε επίσης πως έως τώρα ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων έχει φανερώσει τη διάσταση απόψεων μεταξύ των άλλων δυνάμεων και του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «μια συμμαχία θέλει κοινούς στόχους. Ας τους βρούμε και μετά ξανασυζητάμε».

Ads

«Είμαστε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασιών μέσω προγραμματικών συγκλίσεων» υποστήριξε σε συνέντευξή του ο Γιάννης Δραγασάκης. Πρόσθεσε ότι πρέπει γρήγορα να περάσουμε σε απλή αναλογική και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Ξεκαθάρισε πάντως ότι κάτι τέτοιο απαιτεί προετοιμασία και υπογράμμισε ότι για αυτόν τον λόγο προτάσσει την ανάγκη να κερδίσει το κόμμα την πλειοψηφία στη Βουλή. 

«Ο στόχος αυτός δεν είναι κομματικός, αλλά μια ασπίδα απέναντι σε δυνάμεις που θα προτιμούσαν κυβερνήσεις ‘ελεγχόμενες’». Τόνισε δε, ότι η ιδέα μεγάλου συνασπισμού δείχνει ως μια προσπάθεια «νεκρανάστασης» της αριστερής παρένθεσης. 

Ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε πάντως ότι η αυτοδυναμία δεν είναι το αντίθετο συνεργασιών. «Δεν είναι αντιφατικό να δρας με συνεργασίες για θέματα όπως το χρέος» εξήγησε και έκανε λόγο για τον σχεδιασμό μιας επιτροπής και δημόσιου διαλόγου για το χρέος. 

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι οι πολύ μεγάλες προγραμματικές αποκλίσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ καθιστούν πολιτικά μη βιώσιμη μία κυβέρνηση συνασπισμού των δύο κομμάτων.