Δυο γεμάτα 24ωρα έχουν περάσει από τη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλυπτικό βίντεο που δείχνει δυο σκάφη του λιμενικού να απωθούν με παράνομους και επικίνδυνους ελιγμούς και πυρά βάρκα γεμάτη πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά. 

Ads

Στο βίντεο φαίνεται ένα μεγάλο σκάφος του λιμενικού να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς σε απόσταση αναπνοής από την βάρκα με κίνδυνο να την βυθίσει. Τα πληρώματα και των δύο λιμενικών σκαφών φαίνονται σε άλλο πλάνο να χτυπούν με ράβδους τους πρόσφυγες, ενώ σε ένα τρίτο πλάνο φαίνεται να ρίχνονται πυρά δίπλα στη βάρκα. Το βίντεο αναπαράχθηκε από όλα τα μεγάλη διεθνή ΜΜΕ και προκάλεσε αντιδράσεις. 

Παρά ταύτα και μάλιστα δυο ημέρες μετά δεν υπήρξε καμία διαφωτιστική απάντηση από την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας που έμεινε μόνο στην αντίδραση της πρώτης ημέρας δημοσίευσης του βίντεο και η οποία ήταν: «ουδέν σχόλιο». Ούτε συνολικά από την κυβέρνηση υπήρξε κάποια απάντηση ή διάψευση του βίντεο. Ούτε ανακοινώθηκε ότι το περιστατικό διερευνάται από τις αρχές. 

Η συνολική προσφορά του λιμενικού σώματος στη διάσωση ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, ένα τέτοιο περιστατικό που αμαυρώνει αυτή την προσφορά, χρήζει σίγουρα διερεύνησης αλλά και απαντήσεων από τα κυβερνητικά χείλη. 

Ads