Σε εξέλιξη είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias από τη χώρα με πλήθος μηνυμάτων από το 112 σε πολλές περιοχές να ενημερώνουν για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ads

Μήνυμα 112 στάλθηκε και στους κατοίκους στην Αττική ξανά. Υπενθυμίζεται ότι μήνυμα είχε σταλεί και το μεσημέρι αλλά απ’ ότι φάνηκε αργότερα έγινε κατά λάθος.

Παράλληλα, έντονη ανησυχία υπάρχει στη Θεσσαλία, ενώ οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία, όπου τις επόμενες ώρες αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής.

Στις περιοχές που κινδυνεύουν βρίσκονται επίσης η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο δήμος Λαμιέων, με τις αρχές, νωρίτερα, να απομακρύνουν προληπτικά κάποιους κατοίκους από το χωριό Κόμμα και ιδιαίτερα από τα σπίτια που βρίσκονται πολύ κοντά στο Σπερχειό. Παράλληλα, υπάρχει μία ετοιμότητα για την συνολική εκκένωση του χωριού αν παραστεί ανάγκη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ads

Αυτό γί9νετια καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένονται έντονα φαινόμενα από το βράδυ της Τρίτης.

Σήμερα τα σχολεία στους δήμους Λαμιέων, Μακρακώμης, Δομοκού και Στυλίδας ήταν κλειστά όπως επίσης θα παραμείνουν κλειστά και την αυριανή ημέρα για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις των διευθύνσεων εκπαίδευσης τα μαθήματα θα διεξαχθούν με τηλεκπαίδευση.

Ξυλόκαστρο

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, από τα ορεινά του Ξυλοκάστρου ξεκίνησαν νωρίτερα τα έντονα φαινόμενα με χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις με ένταση στην Κορινθία.

Με νέο μήνυμα η πολιτική προστασία ενημέρωσε τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να αυτοπροστατευτούν. Σύμφωνα με απόφαση του Δήμου Ξυλοκάστρου, τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων θα παραμείνουν και αύριο Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου κλειστά για προληπτικούς λόγους.

Τρίκαλα 

Στα Τρίκαλα η κατάσταση έχει βελτιωθεί μετά τη χθεσινή καταιγίδα αρκετά μεγάλης έντασης, η οποία ήταν αρκετή για να μετατρέψει αρκετούς δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους. Αυτοκίνητα κόλλησαν στο νερό, οδηγοί εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτά για αρκετή ώρα, καθώς τα ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα φρεάτια από την κακοκαιρία Ντάνιελ ήθελαν περισσότερο χρόνο για να απορροφήσουν το νερό. Το ευτύχημα είναι ότι με το πρώτο φως της ημέρας όλα τα προβλήματα στην πόλη είχαν αποκατασταθεί.

Αυτό όμως που ανησυχεί τους κατοίκους και τις αρχές είναι ο ποταμός Ληθαίος, ένας παραπόταμος του Πηνειού που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων. Έχει φουσκώσει, ωστόσο για τους κατοίκους δεν υπάρχει μέχρι στιγμής λόγος πανικού καθώς η στάθμη των υδάτων είναι κάτω από τα όρια συναγερμού.

Ωστόσο θέλει προσοχή καθώς όπως έλεγε νωρίτερα τοπικός παράγοντας, εχθές με μία ώρα καταιγίδας η στάθμη ανέβηκε σχεδόν 80 εκατοστά.

Βροχή αναμένεται στο κέντρο των Τρικάλων το βράδυ, κάτι που διατηρεί στο κόκκινο τον συναγερμό.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού στο ποτάμι και στα ρέματα, με την ελπίδα αυτή η τραυματισμένη πόλη να αντέξει αυτή την κακοκαιρία. Την ίδια ώρα η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία στις πεζογέφυρες δεξιά και αριστερά του ποταμού, όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, αλλά και επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη και κάποιοι έλεγχοι στατικότητας.

Παλαμά –  Μεταμόρφωση

Στον Παλαμά, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μία από τις πληγείσες περιοχές της κακοκαιρίας Daniel, οι κάτοικοι για να σώσουν τα αυτοκίνητά τους τα μεταφέρουν σε υπερυψωμένο σημείο του χωριού. Η αγωνία των κατοίκων είναι πάρα πολύ μεγάλη με πολλούς από αυτούς να λένε ότι τα βράδια δεν κοιμούνται πια στα ισόγεια αλλά πηγαίνουν σε ψηλότερα σημεία.

Στη Μεταμόρφωση υπάρχουν περιπολίες αστυνομικών για τον φόβο των λεηλασιών. Το απόγευμα υπήρξε έντονη βροχόπτωση διάρκειας δυο ωρών ενώ το έδαφος φαίνεται ότι δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό. Επίσης, γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης των αναχωμάτων.

Στη Λάρισα δεν έχει σταλεί μήνυμα από το 112 για τους κατοίκους της περιοχής που ακόμη μετρούν τις πληγές τους και είναι σε επιφυλακή. Οι Δήμοι, η Περιφέρεια, η Πυροσβεστική, η ΕΜΑΚ, ο Στρατός, η Πολιτική Προστασία είναι σε επιφυλακή. Η μέρα κύλησε ομαλά σε όλο τον νομό Λάρισας όπου άρχισε να βρέχει σποραδικά το απόγευμα χωρίς να δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα. Στις 16:30 στάλθηκε μήνυμα 112 για περιορισμό των μετακινήσεων για το επόμενο 24ωρο σε Καρδίτσα, Μαγνησία, Ευρυτανία, Φωκίδα, Βοιωτία, Φθιώτιδα και βόρεια Εύβοια. Σε όλη τη Θεσσαλία είναι κλειστά τα σχολεία.

Στην Άρτα και την Πρέβεζα στάλθηκε μήνυμα 112 όμως ο καιρός μέχρι στιγμής παραμένει ήπιος. Υπάρχει ψιλόβροχο και κατά διαστήματα αστραπές και κεραυνοί. Στην υπόλοιπη Ήπειρο από χθες το βράδυ υπήρξαν έντονα καιρικά φαινόμενα χωρίς ωστόσο να υπάρξουν προβλήματα. Συγκεκριμένα υπήρξε σφοδρή βροχόπτωση στα ορεινά της Πίνδου και των Τζουμέρκων.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες

Όπως ανέφερε η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου, ουσιαστικά από εδώ και πέρα μπαίνουμε στην τελευταία αλλά ίσως την πιο επικίνδυνη φάση της κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουμε πολλούς πυρήνες καταιγίδων που δίνουν έντονα φαινόμενα σε Ιόνιο, Πελοπόννησο, Στερεά και τη Θεσσαλία. Ειδικότερα η κ. Ζιακοπούλου είπε ότι υπάρχουν πυρήνες καταιγίδων και στη δυτική Θεσσαλία όπου σημειώνεται πρόσκαιρη επιδείνωση και αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις ώρες.

Η αυριανή μέρα θα είναι η δυσκολότερη μέρα γιατί αναμένονται πιο γενικευμένα φαινόμενα από τη Μαγνησία και νοτιότερα. Αναμένεται να πέσει πολύ νερό και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών σε Μαγνησία, βόρεια Εύβοια, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Ευρυτανία, Αχαΐα, Κορινθία, Αργολίδα, Αιγαίο και Κρήτη.

Σχετικά με την Αττική η Νικολέτα Ζιακοπούλου είπε ότι τη νύχτα θα ξεκινήσουν φαινόμενα από τα δυτικά και τα βόρεια ενώ αύριο Τετάρτη θα γενικευτούν και δεν αποκλείεται να είναι κατά διαστήματα έντονα.

Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από το μεσημέρι της Πέμπτης.

 

Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας