Υψηλοί τόνοι επικράτησαν σήμερα Τρίτη στη Βουλή, μεταξύ του ανεξάρτητου βουλευτή, Βασίλη Καπερνάρου, του βουλευτή της Ν.Δ., Ανδρέα Κουτσούμπα και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Κατριβάνου, ύστερα από μια αναφορά του πρώτου για «λαθρομετανάστες».

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ήταν σε εξέλιξη συζήτηση στην Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος, ο Β. Καπερνάρος είχε αντιπαράθεση με τον Αν. Κουτσούμπα, όταν ξαφνικά απεύθυνε τον λόγο στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «αγαπημένους λαθρομετανάστες» και με παραινέσεις «να τους πάρετε στο σπίτι σας τους λαθραίους λαθρομετανάστες». Οργισμένη, η Β. Κατριβάνου, κατήγγειλε τον ανεξάρτητο βουλευτή για «ρατσιστικό λόγο», ενώ υπενθύμισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Β. Καπερνάρος μιλά υποτιμητικά προς το πρόσωπό της.

Ακολούθησε οξύτατη αντιπαράθεση, με «βολές» εκατέρωθεν, με τον προεδρεύοντα της Επιτροπής, Β. Κουτσούμπα να ανακαλεί στην τάξη τους βουλευτές και να σημειώνει προς τον Β. Καπερνάρο: «Σας ανακαλώ στην τάξη. Γυρίστε στο θέμα που συζητάμε και καταθέστε προτάσεις. Όλα τα άλλα είναι για τα τηλεοπτικά παράθυρα». «Τα τηλεοπτικά παράθυρα υπηρετούν το άθλιο καθεστώς που υπηρετείτε εσείς. Εγώ σας ανακαλώ στην τάξη!», ανταπάντησε ο Β. Καπερνάρος.

Το ρατσιστικό παραλήρημα Καπερνάρου

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Επίσης, ακούω που λέει η καλή συνάδελφος κ. Κατριβάνου, που έχει καλές προθέσεις, για τις αγροτικές φυλακές. Οι αγροτικές φυλακές έγιναν σε άλλα χρόνια που οι κρατούμενοι ήταν Έλληνες και πράγματι, ήταν χρήσιμο και καλλιεργούσαν εκεί, ό,τι καλλιεργούσαν όταν μεγάλωναν στις οικογένειές τους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ : Εννοείτε ότι οι ξένοι δεν μπορούν να καλλιεργούν;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Κυρία Κατριβάνου, μην διακόπτετε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ : Να απαντήσω για τα «αδέλφια» μας τους λαθραίους μετανάστες. Δεν μπορείς να βάλεις στις αγροτικές φυλακές τον Αλγερινό, ο οποίος στατιστικά, αν ρωτήσετε σε όλες τις φυλακές, θα σας πουν ότι είναι ο πιο επικίνδυνος κρατούμενος και στη συνέχεια είναι ο Μαροκινός και μετά ο Γεωργιανός. Οι Αλβανοί μπροστά τους είναι «αγγελούδια».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ : Κύριε Πρόεδρε, όλα τα στερεότυπα και όλος ο φασιστικός λόγος του κ. Καπερνάρου, …
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Σας παρακαλώ μην διακόπτετε τον κ. Καπερνάρο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ : Περάσαμε νόμο εδώ μέσα για το ρατσιστικό λόγο και ακούγεται από την αρχή μέχρι το τέλος που μιλάει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Μην διακόπτετε, ο καθένας λέει την άποψή του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ : Ο ρατσιστικός λόγος δεν είναι άποψη. Κύριε Πρόεδρε, περάσαμε νόμο και είπαμε ότι ως πολιτικοί, τουλάχιστον μέσα στο Κοινοβούλιο …
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Σας παρακαλώ, ο καθένας κρίνεται. Σας αφαιρώ το λόγο. Κύριε Καπερνάρο, συνεχίστε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ : Εάν δεν μπορείτε να βγείτε έξω. Τα αδέλφια σας, τους λαθρομετανάστες, πάρτε τους σπίτι σας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Κύριε Καπερνάρο, μην κάνετε διάλογο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ : Είστε πάρα – πάρα πολύ χυδαίος και ρατσιστής.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Κυρία Κατριβάνου, δεν θα ξαναμιλήσετε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ : Με προσβάλλει, προσβάλλει το Κοινοβούλιο, έχει ρατσιστικό λόγο και έχει πει επανειλημμένως να τους πάρω σπίτι μου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Δεν γράφεται τίποτα. Δεν έχει το λόγο η κυρία Κατριβάνου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ : Αυτό που είπα να γραφτεί σας παρακαλώ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ : Αυτό το νόμο …
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) :Κύριε Καπερνάρο, τελειώστε το θέμα.
Σας παρακαλώ. Τελειώσατε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ : Εγώ σας παρακαλώ, με την εξής έννοια, διότι θέλω την προστασία σας, γιατί όταν ακούγονται αυτές οι εκφράσεις …
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Σταματήστε για να ακούσετε.
Σας παρακαλώ κύριε Καπερνάρο και κύριε Κυριαζίδη, μιλάω.
Κυρία Κατριβάνου, θέλετε να σας ανακαλέσω στην τάξη μετά από δύο χρόνια;
Κύριε Καπερνάρο, θα σας παρακαλέσω πολύ και σας το λέω, ότι από την αρχή δώσατε διαφορετική – και λυπάμαι πολύ – χροιά σε αυτή την Επιτροπή με τον τρόπο με τον οποίο ήρθατε να εκφράσετε τις απόψεις σας. Σας παρακαλώ τελειώστε επί του θέματος της διαδικασίας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ : Πρώτα απ’ όλα τον αντιρατσιστικό νόμο δεν τον ψηφίσαμε όλοι.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Σας παρακαλώ επί του θέματος που έχει η σημερινή συνεδρίαση έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ : Όσον αφορά, λοιπόν, στις αγροτικές φυλακές, εγώ προηγουμένως είπα, η καλή συνάδελφος, ούτε ρατσίστρια την είπα, αλλά …
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Σας παρακαλώ, αν έχετε κάποια πρόταση. Η σημερινή συνεδρίαση έχει συγκεκριμένο θέμα «προγραμματισμός εργασιών». Πείτε μας την πρότασή σας και τα πολλά τα λόγια είναι για την τηλεόραση.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Λοιπόν, αυτά που βλέπετε και λέω στην τηλεόραση τα λέω και εδώ. Ακούτε τι γίνεται και στην τηλεόραση τα λέω για να διαπομπεύω αυτό που υπηρετείτε εσείς κύριε Πρόεδρε, αυτό το άθλιο κατεστημένο που τόσα χρόνια υπάρχει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ – (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Καπερνάρο, εάν δεν ανακαλέσετε, σας ανακαλώ στην τάξη. Ο κύριος Καπερνάρος ανακαλείται στην τάξη και να σημειωθεί στα πρακτικά. Ανακαλείται στην τάξη από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Σας ανακαλώ και εγώ που λέτε ότι εδώ δεν είναι τηλεόραση.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ – (Πρόεδρος της Επιτροπής): Καλά κάνετε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Βεβαίως καλά κάνω.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ – (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τρία λεπτά για να κλείσετε κύριε Καπερνάρο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Ναι κύριε Πρόεδρε. Οι Αγροτικές Φυλακές για τις οποίες μιλάτε, στατιστικά και επιστημονικά θέλουν ιδιαίτερη φύλαξη, διότι τότε που έγιναν οι Αγροτικές Φυλακές και ο σκοπός που θα εξυπηρετούσαν, δεν μπορεί να ακολουθήσει τη σημερινή εξέλιξη επί τα χείρω της τραγικής πραγματικότητας, όπου τα πιο επικίνδυνα στοιχεία που είναι κρατούμενοι και φυλακισμένοι σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία και σύμφωνα με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, είναι αυτές οι κατηγορίες κρατουμένων. Το να πεις έναν επικινδυνότερο του άλλου δεν είναι ρατσισμός. Είναι επικινδυνότερος αυτός ο κρατούμενος, αυτή η κατηγορία, γι’ αυτό άλλωστε – για τους ημιμαθείς – γίνεται και τύπου Γ’ (υψίστης ασφαλείας) ο Δομοκός. Για ποιο λόγο διαφοροποιούνται οι φυλακές; Για το ρατσισμό; Για ποιο λόγο γίνονται πιο αυστηρές;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Στο Δομοκό συμβαίνουν εγκλήματα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ – (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Κατριβάνου σας παρακαλώ, δεν έχετε το λόγο. Σας αφαιρείται ο λόγος. Είναι δυνατόν μετά δύο χρόνια τέτοια συμπεριφορά; Κλείστε το μικρόφωνό σας παρακαλώ. Κύριε Καπερνάρο, πρόταση περιμένουμε να ακούσουμε. Ολοκληρώστε.

Ads