Μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα.

Ads

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα. Ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999, ενώ έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να είναι της τάξεως των 4,3 Ρίχτερ

Λόγω του σεισμού κατέρρευσαν δύο ακατοίκητα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας αλλά και τη Δραπετσώνα, ενώ έχουν αναφερθεί ζημιές σε διατηρητέα οικήματα στη ευρύτερη Αττική.

Μία έγκυος τουρίστρια τραυματίστηκε ελαφρά λόγω του πανικού που επικράτησε και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο στο Έλενα. Παράλληλα, ένα 8χρονο αγόρι διακομίστηκε στο νοσοκομείο το οποίο τραυματίστηκε από πτώση καμινάδας στο Καματερό. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο τραυματισμός του παιδιού είναι ελαφρύς. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τέσσερις συνολικά τραυματίες από τον σεισμό, κανείς τους όμως δε φαίνεται να είναι σοβαρά.

Ads

Προβλήματα σημειώθηκαν στις τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και στην ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές. Παράλληλα, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ. Μετά την σεισμική δόνηση, πολλοί άνθρωποι σε όλη την Αττική εγκατέλειψαν τα κτίρια στα οποία βρίσκονταν και βγήκαν στον δρόμο.

Ζημιές σε κτίρια στο κέντρο της Αθήνας

Λόγω του ισχυρού σεισμού, κατέρρευσε ακατοίκητο σπίτι στην οδό Ερμού 90 και έχουν προκληθεί ζημιές σε όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο κτίριο. Παράλληλα, όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, έπεσαν σοβάδες από κάποια κτίρια στην οδό Αιόλου, ενώ έπεσε και ο σταυρός της Εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης. Επίσης, το καμμένο κτίριο της Marfin κατέρρευσε εσωτερικά. Σηκώθηκε σύννεφο σκόνης, σύμφωνα με ανθρώπους που δούλευαν απέναντι, η οποία γέμισε τη Σταδίου και τη Χρ. Λαδά.

Επίσης, σημειώθηκε κατάρρευση στον παλιό ταινιόδρομο των λιπασμάτων στην προβλήτα του Λιμένα Πειραιά στην Θύρα Ε1. Το Λιμενικό ζήτησε συνδρομή από την Πυροσβεστική για έλεγχο στο σημείο με ειδικό σκύλο ανιχνευτή, ώστε να εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει τυχόν εγκλωβισμένο άτομο, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια πληροφορία.

Ψυχραιμία συνιστούν σεισμολόγοι

Σεισμολόγοι συνιστούν ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Να είναι ήρεμοι καλεί τους πολίτες ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος υποστήριξε πως ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Αττική και στην κεντρική Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Λέκκας είπε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός των μικρότερων μετασεισμών και υποστήριξε ότι «ακόμα δεν μπορούμε να πούμε αν ο ισχυρός σεισμός ήταν ο κύριος ή όχι. Θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο και περισσότερα στοιχεία».

Την εκτίμηση πως κατά πάσα πιθανότητα έχουμε να κάνουμε με τον κύριο κύριο σεισμό εξέφρασε από τη μεριά του ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: